Vágólapra másolva!
Osváth Richárd bejutott a döntőbe a kerekesszékes vívók kard egyéni versenyében a riói paralimpia hétfői versenynapján, azaz már biztos, hogy a magyar küldöttség újabb érmet szerez.

A Törekvés SE 31 éves vívója a hatos csoportjában három győzelmet aratott, kétszer pedig kikapott, így magabiztosan került a legjobb nyolc közé. Ott a francia Ludovic Lemoine volt az ellenfele, aki a csoportból hasonló mérleggel lépett tovább a kieséses szakaszba.

Osváth a görög Vaszileiosz Ntunisz elleni győzelme után Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A negyeddöntőben már 15 találatot kellett elérni a győzelemhez. A magyar kezdett jobban, 2-0-ra ellépett, de ezután változatos csata zajlott a Karióka 3-as csarnok hármas pástján. Hol Osváth, hol a francia vezetett, a végső fordulat aztán Lemoine 8-5-ös vezetése után következett be, a magyar vívó ugyanis 9-8-ra fordított, s innen már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. A vége 15-10 lett.

Az elődöntőben aztán az a görög Vaszileiosz Ntunisz következett, aki veretlenül zárta a csoportkört, többek között Osváthot is 5-2-re megverte. A találkozó elején a görög akarata érvénysült, 5-2-re, majd már 9-5-re is vezetett, de a magyar nem adta fel. Ntunisz több figyelmeztetést is kapott, így Osváth pontokkal gazdagodott, majd 9-9-nél utolérte ellenfelét. Innentől kezdve már az ő kezében volt az irányítás, sorra adta a tusokat, a görög pedig újabb piros lapot kapott, így gyorsan 14-10 lett a magyar vívó javára. Végül aztán a győztes találatot is bevitte (15-12), s fegyverével diadalittasan a levegőbe csapott.

Osváth Richárd magyar idő szerint 21.20-tól vívja majd a döntőt az ukrán Andrij Demcsuk ellen.

A szatmárnémeti születésű Osváth ígéretes vívó volt, bekerült a román válogatottba, egy sérülés azonban kettétörte a pályafutását. Több műtét után egy 2008-as baleset óta nem tudja behajlítani a jobb lábát. A para-karrierje már Magyarországon indult: paralimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes.