Vágólapra másolva!
A magyar szavazták meg a legjobb olimpiai látogatóközpontnak a riói játékok résztvevői és szervezői. Húszezren jártak az interaktív kiállításával a 2024-es budapesti pályázatot is népszerűsítő házban.

A sportolókból, városvezetőkből, szakértőkből álló nemzetközi zsűri a Magyar Házat választotta a riói olimpia legjobb látogatóközpontjának.

A riói olimpián közel száz ilyen látogatóközpont működött, csak nemzeti házból 52 várta a látogatókat. Bár Magyarország 1896, az első újkori olimpia óta 48. alkalommal vesz részt nyári vagy téli olimpián, most először volt ilyen intézménye.

Forrás: Origo


Az egész nap nyitva tartó Magyar Házban interaktív tárlat működött az olimpia alatt. Volt egy olyan különleges, a magyar sportolók összes olimpiai érmét bemutató technikai megoldás, amelyre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is lecsapott, a jövőben saját célra akarja felhasználni. A ház egyben a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot is népszerűsítette, animációkon mutatva be a tervezett helyszíneket.

látogatóközpontot akartunk létrehozni, mely izgalmasan meséli el Budapestet es Magyarországot. Sikerült, húszezren látogatták meg a házat, sok millióan látták a róla készült filmeket, tudósításokat a világ összes kontinensén" – idézi a közlemény Fürjes Balázst, a Budapest 2024 pályázat vezetőjét.

Több díjat is kiosztottak, de a közlemény szerint a 2024-es olimpiára pályázó városok közül Budapest és Magyarország az egyetlen, amely a rangos elismerésben részesült.

Bach is járt ott

A Magyar Házat Áder János köztársasági elnök nyitotta meg, augusztus 20-án pedig beszédet mondott Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. A ház találkozópontként is szolgált a NOB tagjai és az olimpiához kapcsolódó szervezetek képviselői számára.