Az orosz hackerek megtalálták a doppingolók kiskapuját

BELGACYCLING WIELRENNEN CYCLING CYCLISME TDF RONDE VAN FRANKRIJK SQUARE FORMAT
British Chris Froome of Team Sky pictured in action during the eighteenth stage at the 103rd edition of the Tour de France cycling race, a 17km time trial from Sallanches to Megeve, France, on Thursday 21 July 2016. This year's Tour de France takes place from July 2nd to July 24th. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
Vágólapra másolva!
A Fancy Bear nevű orosz hackercsoport további sportolókról közölt bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkat a WADA feltört adatbázisából. Kezelési kivételeket kihasználva csalnak a sportolók. 

Olivier Niggli, a WADA főigazgatója csütörtökön megerősítette az újabb szivárogtatást, amelyben nyolc ország – az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Csehország, Dánia, Lengyelország, Románia és Oroszország – összesen 25 sportolója érintett. Így már összesen 29 sportoló adatai kerültek illegális módon a nyilvánosság elé.

A legfrissebb nevek között a Tour de France-győztes Chris Froome mellett ott van Bradley Wiggins (szintén kerékpár), valamint az olimpiai bajnok súlylökő, Michelle Carter is.

Orvosi javaslatra szedett gyógyszerekkel élnek vissza

A doppingolás egyik kiskapuja a TUE (therapeutic use exemption, kb. orvos által javasolt kivétel), ami azt jelenti, hogy

bizonyos tiltott szereket használhatnak a sportolók, ha bizonyítják, hogy nem teljesítményfokozóként,

hanem valamilyen betegségük kezelésére használják a szereket.

Chris Froome az egyik új név a listán Forrás: BELGA/AFP/David Stockman

Így fordulhatott elő, hogy a hackerek által feltárt dokumentumok szerint Froome egy szteroidfajtát, prednizolont használt gyulladáscsökkentőnek megfázásra – egy versenyen bejelentve, egy másikon titokban –, Wiggins pedig szalbutamolt szedett az asztmájára (a szer a tüdőkapacitás drasztikus javulását idézi elő), a pollenallergiájára pedig egy másik szteroidot, szintén a kerékpárosszövetség tudtával és beleegyezésével.

A további brit sportolók (Charley Hull golfozó, Sam Townsend kétpárevezős, Heather Fisher rögbijátékos)

mind valamilyen betegségre hivatkozva szedtek folyamatosan olyan szereket,

amik egyébként tiltott teljesítményfokozónak számítanak – írja a Guardian.

A WADA szerdán arról adott tájékoztatást, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, és a hackerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is.