Ha megölnek, azzal elismerik, hogy igazam van

San Francisco 49ers Colin Kaepernick NFL amerikaifutball
SANTA CLARA, CA - AUGUST 26: Quarterback Colin Kaepernick #7 of the San Francisco 49ers throws a pass against the Green Bay Packers in the first half of their preseason football game at Levi's Stadium on August 26, 2016 in Santa Clara, California. Thearon W. Henderson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az NFL-ben szereplő San Francisco 49ers irányítója, Colin Kaepernick szerint halálos fenyegetéseket kapott a protestálása miatt, de nem bánja, mert szerinte ez is őt igazolja.

A 28 éves amerikaifocista az előszezonban az egyik meccs előtt nem volt hajlandó felállni az amerikai himnusz alatt, így demonstrálva a színes bőrűek elnyomása és a rendőri brutalitás ellen.

"Holttestek hevernek az utcán, a gyilkosokat pedig fizetett szabadságra küldik" –- magyarázta akkor Kaepernick, akit a nemzeti jelképekre érzékeny szurkolók azonnal össztűz alá vettek. A következő meccs előtt Kaepernick nem ülve, hanem térdre ereszkedve hallgatta végig a himnuszt, majd közölte, hogy így akarta tiszteletét kifejezni az amerikai hadseregben szolgálók felé.

Ahogy elkezdődött a szezon, Kaepernick tovább demonstrált, és már halálos fenyegetéseket is kapott. "Ha megölnek, azzal azt bizonyítják, hogy igazam van a feketék elnyomásával kapcsolatban.

- mondta Kaepernick.

A legutóbbi fordulóban a San Francisco Carolinában játszott (a Panthers nyert 46-27-re), ahol Kaepernick több rasszista megjegyzést is kapott. "Tombol a rasszizmus ebben az országban, de ezt hazaszeretetnek álcázzák" - tette hozzá az irányító, akit többen is követtek azóta a himnusz alatti térdeléssel.

Kaepernick beszélt egy múlt heti esetről is, amikor Oklahomában egy 40 éves fekete férfit megöltek, pedig a rendőrségi felvételek szerint feltett kézzel megadta magát.

Az egyik rendőr azonban sokkolóval megbénította, a másik pedig lelőtte.

"Ez tökéletesen példázta, hogy mi folyik ma az országban. Az autója lerobbant, segítséget akart kérni, erre megölték" - utalt Kaepernick arra, hogy egy telefonos bejelentés alapján érkeztek ki a rendőrök, de nem tudták pontosan felmérni a helyzetet. A férfi fegyvertelen volt, és az autóban sem volt pisztolya.

A San Francisco irányítója közölte, hogy 1 millió dollárt adományoz egy alapítványnak, amely a rasszizmus ellen küzd.