Vágólapra másolva!
Karl Meltzer rekordnak számító 45 nap, 22 óra és 38 perc alatt teljesítette az Egyesült Államok egyik legdurvább ultramaraton-versenyét, a 3524 kilométeres Appalachian Trailt, amelynek útvonala gyakorlatilag az Appalache-hegység vonalán vonul végig.

A verseny augusztus harmadikán rajtolt, 11 ezren indultak el rajta, de Meltzernél nem volt gyorsabb sem most, sem pedig az Appalachian Trail történetében. Napi átlag 14,8 órát futott, 14 államot szelt át,

345 122 kalóriát égetett el, 20 pár futócipőt használt el,

a szintkülönbséget tekintve pedig akkora távot tett meg, mintha 443-szor felsétált volna a 381 méter magas Empire State Buildingre.

Az Appalachian Trail útvonala lélegzetelállító tájakon, az Egyesült Államokban a keleti part mentén fut, hegyi, erdei és sík terepen egyaránt.

"Kilenc évig készültem rá, háromszor már megpróbáltam teljesíteni, negyedszerre pedig a verseny királya lettem. Elképesztő érzés" - mondta Meltzer, aki szerint az volt a legnehezebb az egészben, hogy folyamatosan éhes volt és állandóan csak enni akart.

"Általában hét órát aludtam éjszaka, mert ha már csak hatot aludtam, akkor másnap nem mentem olyan jól.

A korábbi rekordot (46 nap, 8 óra, 7 perc) barátja és edzőpartnere, Scott Jurek tartotta, aki fordítva, délről indulva és északra érkezve teljesítette akkor a távot, a mostani rekorddöntésnél pedig sokáig futott vele.

"Hatalmas megtiszteltetés volt vele versenyezni, és köszönöm neki, hogy segített megdönteni a csúcsát. Most rajtam a sor, hogy átadjam a stafétát valakinek, aki majd megdönti az én rekordomat" - mondta a 48 éves ultramaratonista, aki két-három hét pihenőt iktat be, főleg golfozással igyekszik regenerálódni.