Vágólapra másolva!
A világon az egyik legnépszerűbb sportág a röplabda, közben itthon az utóbbi időben teljesen ellehetetlenült. A női válogatott sokszor amatőr körülmények között készülve jutott ki zsinórban kétszer is az Európa-bajnokságra. A látványsportágak több milliárdos tao-pénzekkel gazdálkodhatnak, miközben a Magyar Röplabda Szövetség éves költségvetése ennek a töredéke, holott az eredményeikkel kiérdemelték a hathatósabb támogatást.

Az újabb bravúros, Európa-bajnokságra való kijutás után a női röplabda-válogatott két játékosa, Dobi Edina és Kötél Zsanett is arról beszélt az Origónak, hogy a magyar szövetség sokszor nem tudott felnőni a feladathoz a selejtezősorozatban.

Dobi Edina (jobbra) is jobb körülmnyeket szeretne Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Voltak olyan edzőtáborok, ahol nekik kellett gondoskodni arról, hogy megfelelően étkezzenek vagy hogy a szállodából eljussanak valahogy a terembe edzésre, mert nem volt bérelt buszuk. A lányok amatőrnek nevezték a szövetséget, csakhogy ezek nem feltétlenül szervezési hibák voltak, a probléma forrása anyagi eredetű.

- mondta az Origónak dr. Kovács Ferenc elnök. - Válogatott sportolóink, és minden sportági szereplő esetében elvárjuk a megfelelő, professzionális hozzáállást munkavégzés, viselkedés, valamint nyilatkozattétel tekintetében is. Azt azonban el kell, hogy ismerjük,

A Magyar Röplabda Szövetség költségvetése köszönőviszonyban sincs egyéb más csapatsportágakéval, a 2016-ra tervezett költségvetés hozzávetőleg 600 millió forint, ennek a 20 százalékát költöttük válogatott programokra."

Kovács Ferenc (balra) és Ludvig Zsolt Forrás: MTI/Balázs Attila

Dr. Kovács Ferenc azt mondja, ez nagy összegnek számít, hiszen a költségvetés fele átfolyik a szervezeten az utánpótlás, az infrastrukturális- és műhelytámogatások, valamint a klubok felé. "Minden megpróbáltunk, azt gondoljuk, hogy prioritást kapott a női válogatott szerepeltetése az elmúlt öt évben, és folyamatosan erőn felül tett bele a szövetség ebbe a kalapba."

Csődközeli helyzetben is volt 2013-ban a Magyar Röplabda Szövetség, de

a kiemelt állami támogatás és az ahhoz kapcsolódó szövetségi konszolidáció miatt végül meg tudott menekülni.

A szövetség költségvetése jelenleg stabil, de semmiképpen nem pluszos.

"A teljesítőképessége határait elérte a szövetség. Azt látni kell, hogy az elmúlt 25 évben szinte teljesen ellehetetlenült a sportág Magyarországon, miközben a világon az egyik legnépszerűbb. Most, hogy második éve – az eredményeknek köszönhetően – nagyobb figyelmet kapunk, a nyilvánosság számára is érzékelhetővé váltak azok a problémák, amelyek évtizedek alatt alakultak ki. Nekünk most az a dolgunk, hogy néhány év alatt mindezt rendbe tegyük."

Fontosak a röpis lányok, ezt érzékeltetni is kell velük Forrás: Hunvolley.hu

Kovács Ferenc azt mondja, számunkra elsődleges, hogy a lányok érezzék, ők nagyon fontosak nekik. "Természetesen tudjuk, mit jelentenek a profi körülmények, de nem a szándék vagy a tudás hiányzik, hanem a forrás. Ennek ellenére a felkészülés előtt is igyekeztünk a csapat kéréseit erőn felül is teljesíteni. Nyilvánvaló, hogy ez még így is kevés.

mi az, amit reálisan el lehet várni a szövetségtől" - mondta dr. Kovács Ferenc a játékosok felvetéseire reagálva.

Magángépet is néztek

Ludvig Zsolt főtitkár elárulta azt is, hogy a lengyelországi selejtezőtornáról továbbjutó női válogatottnak azért kellett a románok elleni két csatát szinte azonnal lejátszani, mert az európai szövetség a tavasz folyamán megváltoztatta a versenynaptárat: jövő májusról, idén október elejére tette át a két utolsó selejtezőmérkőzést, márpedig az idei évre tervezett költségvetésben ez a túra nem szerepelt.

Végül minden akadályt legyőztek Forrás: Hunvolley.hu

"Szombaton derült ki, hogy mikor és kivel játszunk a következő héten, el is kezdtem azonnal intézkedni, de a románok is egy isten háta mögötti városba tették a meccset, a moldáv határhoz, ahova szinte lehetetlen volt ilyen gyorsan repülőjegyet szerezni. Már magángépeket is néztem, de nyilván az egy más kávéház, végül a 18 fős delegációt 3,2 millió forintért tudtuk elutaztatni. Közben kint a románok is szórakoztak velünk, kicsi, légkondi nélküli buszt küldtek értünk, de a 3:0-s vereség ellenére tudtuk, hogy a visszavágón a lányok ki tudnak jutni az Eb-re, és így is lett."

Jóval kevesebbet kapnak

Ludvig Zsolt leszögezte, hogy nemcsak edzőtáborokat kell szervezni a válogatottaknak, hanem különböző felkészülési tornákat és két korosztályos Eb-döntőnek is otthont ad Magyarország. "A nehézséget pont az okozza, hogy mi tudjuk, mit hogyan kellene csinálni, de jelenleg anyagilag képtelenek vagyunk rá.

- utalt Ludvig Zsolt arra, hogy a röplabda nem tartozik azok közé a látványsportágak közé, amelyek élhetnek a tao-pénzekkel.

Kevesebb pénz jut a röplabdára Forrás: Hunvolley.hu

"Mi a kiemelt sportágfejlesztési körbe tartozunk, az Emberi Erőforrások Minisztériumától idén 325 millió forintot kaptunk, míg látványsportágként több milliárdos tao-pénzzel bírnak más csapatsportági szövetségek.

A szövetség költségvetését, a sportág viszonyait nézve így is jóval több pénzt költöttünk a válogatottakra, mint amennyit a kiemelkedő klubcsapatok költenek versenyeztetésre egy teljes szezonban" - mondta Ludvig.

Pedig a röplabda az egész világon a legnépszerűbb sportágak közé tartozik.

"A riói olimpián egyértelműen a legnépszerűbb csapatsport volt - folytatta dr. Kovács Ferenc. – Ez köszönhető természetesen a braziloknak is, akiknél a foci vallás, a röplabda pedig az első számú csapatsportág. Ugyanez a helyzet Argentínában, Olaszországban, a lengyeleknél, de még Afrika legeldugottabb zugaiban és a skandináv országokban is játsszák a röplabdát, nem véletlenül van 223 tagországa a nemzetközi szövetségnek."

A röplabda Rióban is az egyik legnépszerűbb volt Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Jamie Squire

A három éve a női válogatottat irányító szövetségi kapitány, Jan De Brandt egyelőre nem határozta el, hogy folytatja-e a munkát Magyarországon, a családjával egyeztetve fog dönteni. Ha a belga szakember távozna, a magyar szövetség szándékai szerint külföldi szövetségi kapitányt hozna a helyére.

"Hasonló kvalitású, nemzetközi porondon jártas, tapasztalt szakembert szeretnénk, magyar szakemberekkel kiegészítve a stábot - mondta dr. Kovács - Irigykedve nézzük a kézilabdásokat, hogy például itthon nemzetközi edzőképző központot tudtak felépíteni, ahol külföldi edzők tartanak előadásokat magyaroknak, akik így a világelitbe tartoznak."

Jan de Brandt nagyot lendített a magyar röplabda szekerén Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Nemzetközi Röplabda Szövetségnek vannak edzőképző programjai, ezeket szeretnék a magyar szövetség idehozni az elnök szerint.

"Valamint a jövő érdekében a Magyar Diáksport Szövetséggel megkötjük azt a szerződést, melynek keretében testnevelő tanároknak fogunk akkreditált továbbképzéseken röplabdát oktatni, így a tanárok a röplabdát alternatív tananyagként beemelhetik a tantervbe. Ez a program a labdarúgó és a kézilabda szövetség berkein belül sikeresen zajlik, ebben, s más törekvéseikben is őket követve próbáljuk felvirágoztatni a röplabdát."