Vágólapra másolva!

A Madarász, Pergel kettős bronzérmes a pingpong Eb-n

Madarász Dóra és Pergel Szandra duója 3-1-es vezetésről 4-3-ra kikapott az elődöntőben, így bronzérmet szerzett a női párosversenyben a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon.

A Szekszárdot erősítő 23 éves Madarásznak ez a harmadik Eb-bronzérme, a 27 éves budaörsi Pergel pedig másodszor állhat fel a dobogó harmadik fokára kontinensviadalon.

A magyarok ezzel a bronzzal zárták a Tüskecsarnokban zajló, vasárnapig tartó viadalt.

Az ötödik helyen kiemelt kettős német ellenféllel, a hetedikként rangsorolt Kristin Silbereisennel és Sabine Winterrel csapott össze a döntőbe jutásért, és a kezdés magyar szempontból álomszerűen alakult. A hazai páros 8-2-re elhúzott, s bár az ellenfél még felzárkózott, ez kevésnek bizonyult, az első szett Pergeléké lett. A másodikban a németek 7-3-as vezetésénél ébredtek a magyarok, de sikerült egyenlíteniük, majd fordítaniuk, 10-8-nál pedig ismét értékesítették játszmalabdájukat, így a többezres közönség legnagyobb örömére két szett után 2-0 volt az állás ide.

A harmadik felvonásban 4-3-as magyar vezetésnél időt kért a rivális, majd csinált hét pontot úgy, hogy a magyarok csak kettővel tudtak válaszolni, és bár 10-6 után még 10-8 lett, ezt a szettet a németek nyerték. A szusszanásnyi szünet után 4-0-lal nyitották a negyedik játszmát Madarászék, majd 6-1 és 10-2 lett, de miután négy szettlabda is kihasználatlanul maradt, időt kért Harczi Zsolt edző. Ez használt, a következő labdamenet már a magyaroké lett, s a 3-1-es vezetéssel karnyújtásnyira került a döntő.
Az ötödik szettben sokáig fej fej mellett haladtak a felek, majd 7-5-re, 8-6-ra és 10-8-ra a németek vezettek, s végén sem hibázva 3-2-re szépítettek. A hatodik felvonás eleje is az ellenfélről szólt, s bár a magyarok 7-3-as hátrányból még megpróbáltak visszakapaszkodni, ez nem jött össze, így - akárcsak délelőtt, a negyeddöntőben - jöhetett a döntő játszma.

Ebben az első két pont a magyaroké lett, utána azonban izgalmas csatát láthatott a publikum, egyik páros sem tudott egy pontnál többel ellépni. 9-8 után aztán 10-8 lett a németeknek, és bár egy szerencsés labdával még sikerült szépíteni, a rivális egy csuszával vágott vissza, így odalett a fináléba jutás.

A női párosok elődöntői előtt egy kis ünnepségre került sor a Tüskecsarnokban, a magyar szövetség vezetősége és a játékostársak hivatalosan is elbúcsúztatták a válogatott korábbi erősségét, a visszavonult Jakab Jánost, aki egyesben ötszörös magyar bajnok, 2008-ban pedig olimpikon volt.
Közben férfi egyesben a második helyen kiemelt játékos is búcsúzott: azok után, hogy az első kiemelt, címvédő német Dimitrij Ovtcharov pénteken kiesett a második fordulóban, szombaton a fehérorosz Uladimir Szamszonov is befejezte a szereplését, őt a magyarból osztrákká lett Gárdos Róbert verte meg 4-3-ra a 16 között. Negyeddöntős a finn-magyar kettős állampolgárságú, s a magyar bajnokságban, a BVSC-ben játszó Oláh Benedek is.

Asztalitenisz Eb, női páros, elődöntő:
Kristin Silbereisen, Sabine Winter (német)-Madarász Dóra, Pergel Szandra 4-3 (-7, -8, 8, -6, 8, 6, 9)
Shan Xiaona, Petrissa Solja (német)-Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara (román) 4-3 (12, -10, 4, -3, -9, 9, 8)
A vesztesek bronzérmesek.

női páros, negyeddöntő:
Madarász, Pergel-Sarah De Nutte, Ni Xia Lian (luxemburgi) 4-3 (-11, 11, 8, 10, -9, -4, 9)
női egyes, nyolcaddöntő:
Yu Fu (portugál)-Póta Georgina 4-3 (-5, -2, 5, -7, 5, 2, 7)