Vágólapra másolva!
A Tennessee állambeli bíróság jogerősen 17 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Brandon Vandenburgot, a Vanderbilt Egyetem korábbi amerikaifutball-játékosát, aki felbujtóként vett részt barátnője csoportos megerőszakolásában, 2013 nyarán.

Felvételek bizonyítják, hogy Brandon Vandenburg segített kollégiumi szobájába vinni a lányt, tanúvallomások szerint ott

gumióvszert osztott ki társainak, és arra ösztönözte őket, hogy erőszakolják meg az öntudatlan állapotban fekvő barátnőjét.

Megtették.

A 23 éves exfutballista mobiltelefonjával felvételeket készített a szobában zajló eseményekről, ezeket pedig elküldte barátainak, miközben a 30 percen át zajló nemi erőszak még tartott.

Vandenburg ellen már 2015-ben született ítélet, de az akkori bíróról kiderült, hogy ő is nemi erőszak áldozata volt, így összeférhetetlenség miatt a per újraindult.

Brandon Vandenburg Forrás: Origo

Az ügyészek 15 évtől 25 évig terjedő börtönbüntetést kértek, a férfit végül ötrendbeli szexuális erőszak minősített esete, kétrendbeli szexuális bűncselekmény és egyrendbeli jogellenes hang- és képfelvétel-készítés vádjában találták bűnösnek,

17 évnyi börtönre ítélték.

Az áldozat azóta lediplomázott a Vanderbilt egyetemen, jelenleg egy másik felsőoktatási intézmény hallgatója. Az ítélethirdetésen nem volt jelen, a bíróságtól levelében a lehető legszigorúbb büntetést kérte, mert – mint írta –, a vádlott egy

Vandenburg azzal védekezett, hogy alkoholos befolyásoltság miatt nem volt tisztában cselekményével. A bíróságon minden résztvevőtől bocsánatot kért. Egyik társát 15 év börtönre ítélték, másik kettő ügyében még nem született döntés.

A tárgyalás végén a bíró azt mondta, hogy ez volt szakmai pályafutása legszomorúbb esete. Az ügyészek remélik, ez az ítélet visszatartó erővel bír a jövőre nézve, a nehéz helyzetbe kerülő áldozatoknak pedig azt üzenik, ne feledjék, van, aki az ő oldalukon áll.