Vágólapra másolva!
Megosztó elnököt választott magának az Egyesült Államok Donald Trump személyében. És hogy mi köze ennek a sportokhoz? Egyrészt sok sportoló nyíltan támogatta a kampányban egyik vagy másik jelöltet, másrészt az elnök minden évben vendégül látja többek között a négy nagy major liga, az MLB, az NFL, az NBA és az NHL bajnokát a Fehér Házban. Nem mindegy, hogyan viszonyul tehát a sportokhoz az elnök. Trump „sportosságát" összevetjük a három legutóbbi elnökével, Bill Clintonéval, George Bushéval és Barack Obamáéval.

Trump

Azt tudjuk Donald Trumpról, hogy UFC-rajongó, és a promóciós szervezet elnökének, Dana White-nak azt is megígérte, hogy ott lesz a UFC 205-ön a Madison Square Gardenben. Erre végül nem került sor, de jó tudni, hogy nem csak a szépségkirálynők érdeklik Trumpot, hanem a keményfiúk is. Az előbb említett White egyébként bátor ember, mikor a közvélemény kutatások esélyt sem adtak neki, ő bátran beállt Trump mögé a kampányban, olyannyira, hogy beszédet is mondott nyáron a republikánus elnökjelölő gyűlésen.

Szóval a UFC-től van egy jó pontja, de azt például nem nagyon állíthatjuk, hogy az NBA és az NFL sztárjai egyöntetűen kitörő örömmel fogadták volna a Trump győzelmét. Főleg a kosarasokkal van bajban. LeBron James, a liga legnagyobb sztárja Hillary Clinton támogatója, és például az hír járja, hogy legalább 3 NBA-csapat (Dallas Mavericks, Milwaukee Bucks és Memphis Grizzlies) bojkottálja Trump szállodáit chicagói és New York-i meccsükön. Az NFL felöl Tom Brady és Bill Belichick támogatását élvezi, ami azért nem kis dolog. OK, ha a Patriots eljut a Fehér Házba, nem lesz gond, de ha a Cavaliers nyer a következő években, akkor vajon James és Trump kézfogása milyen hangulatú lesz?

Obama

Annyira biztos nem lesz baráti, mint Barack Obamánál; a Cavaliers pár nappal ezelőtti washingtoni kirándulása, ahol még az is belefért, hogy mannequin challenge videót forgasson a csapat a Fehér Házban, és a First Lady is szerepeljen benne:

Obama egyébként is nagy rajongója a kosárlabdának, maga is játssza a játékot. Remek balkezes dobásai vannak:

Nála soha nem volt probléma, ha jött az aktuális NBA-bajnok, megtalálta a hangot a játékosokkal. Az egyetlen fájdalma csak az lehet, hogy elnöksége alatt egyszer sem jött kedvenc csapata, a Chicago Bulls látogatóba.

Azonban az egyszer előfordult, hogy egy sportoló tiltakozásul kihagyta csapata látogatását Obamánál, ő pedig a 2011-es NHL-bajnok Boston Bruins kapusa, Tim Thomas volt. Azzal indokolta távolmaradását, hogy szerinte a kormány fölött nincs már kontroll, ami miatt veszélybe került az alapvető jogok érvényesülése, illetve az emberek tulajdona.

Clinton

A kilencvenes évek második felében Bill Clintonnak jutott az előbb említett állandó Bulls-vizit, Michal Jordanék hazajártak hozzá ekkoriban. Ő is nagy rajongója a sportágnak, a mai napig feltűnik egy-egy NBA-meccsen. Egyébként is nagyon élvezte azokat az időket, amikor ő láthatta vendégül a bajnokcsapatokat, egyszer egy amerikaifoci-csapat (nem árulta el melyik) védője azt mondta neki a látogatáson, hogy a teremben lévő csapattagok közül talán ő az egyetlen, aki rá szavazott. Nem a négy nagy ligához tartozik, de gyászbeszédet mondott idén Muhammad Ali temetésén:

Bush

A két demokrata elnök között a Trumphoz hasonlóan republikánus George W. Bush volt az elnök 2001 és 2009 között. Houstonban nőtt fel, más hatások érték, mint Clintont és Obamát, a kosárlabdáért nem is rajong annyira. Ő baseballozott, és egy ideig volt a Texas Rangers társtulajdonosa is, a mai napig feltűnik a csapat meccsein. Itt épp édesapjával kocsikáznak be:

Az NFL-ben pedig a Houston Texans-nak szurkol, szintén korábbi elnök édesapjával, George H. W. Bush-sal együtt.

Korábbi elnökök

Idősebb Bushnál BJ. Armsotong bemutatót tart a Fehér Ház kertjében:

Kevesen tudják, de Dwight D. Eisenhower baseballozott és amerikai focizott is. Utóbbit azért hagyta abba főiskolás korábban, mert a legendás Jim Thorpe-pal ütközött, és megsérült a térde. Teddy Roosevelt nélkül pedig nem lenne az az amerikai futball, ami most. Elnökként avatkozott be, és azt kérte, hogy az addig brutális, rengeteg sérülést okozó sportágat reformálják meg. Az újításokkal, köztük az előre passz elfogadásával tették le a mai játék alapjait.

Tőrös vs Kovács

A Sport1-en csütörtök este 20 órakor kezdődő Trash Talkban elnökválasztás tartanak, ahol Tőrös Balázs és Kovács Sándor verseng majd a nézők szavazataiért. Hogy a korábbi elnökük közül kire hajaz a taktikájuk, még nem tudni, de nagyon készülnek. Alelnökjelöltjük is van: Tőrös S. Kovács Ádámnak szavazott bizalmat, Kovács Kangyal Balázstól várja a segítséget a kampányban. A vita házigazdája Szaniszló Csaba lesz, aki a nagy izgalmak közepette a UFC 205-ről, illetve az NBA és NFL aktualitásairól is kikérdezi majd a szakértőket.