Vágólapra másolva!
Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatát népszerűsítő festést kapott két repülőgép, amelyek közül egyet a Liszt Ferenc repülőtéren mutattak be csütörtökön.

A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes eseményen elhangzott, hogy mindkét gép a Wizz Air flottájában teljesít szolgálatot. A most bemutatott Airbus A321-es azonnal, míg az A320-as típusú december 1-jével csatlakozik a flottához.

A repülőgépen Budapest 2024 látványelemeket helyeztek el, ezek között megjelenik a Duna, valamint a Gellért-hegy tetején álló Szabadság-szobor is.

A festést mindkét gép egészen jövő augusztus 31-ig "viseli majd".

Vízsugárral köszöntötték Ferihegyen a budapesti pályázatot népszerűsítő repülőgépet Fotó: Mudra László - Origo

Az olimpia megrendezése garanciát jelentene

A bemutató előtt Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat vezetője kiemelte, a magyar főváros minden szempontból a reneszánszát éli, folyamatosan megújul, és egy valóban felemelkedőben lévő város.

A magyar pályázatot népszerűsítő repülőgép több millió emberhez juthat el világszerte Fotó: Mudra László - Origo

Hangsúlyozta,

a 2024-es játékok 25 évvel gyorsítaná fel Budapest és Magyarország gazdasági felzárkózását,

az elkészült gazdasági elemzések szerint pedig a 2017 és 2024 közötti időszakban a teljes költségvetés fél százalékát kellene évente a rendezésre fordítani, miközben ennek a háromszorosa térülne meg 15 év alatt.

„Az olimpia megrendezése 100 ezer munkahelyet teremtene, 50 évre rendbe tenné a főváros közlekedését, visszahelyezné Budapestet a világtérképre, és segítene hazahozni azokat a magyar fiatalokat, akik most külföldön vállalnak munkát. A rendezéshez 2024-ig csak azokat a fejlesztéseket kellene végrehajtani, amelyeket a játékoktól függetlenül, alapesetben is el kellene végezni, ugyanakkor az olimpia megrendezése garanciát jelentene arra, hogy ezek a fejlesztések valóban el is készülnek" – jelentette ki a kormánybiztos.

Fürjes Balázs kormánybiztos (j) és Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója Fotó: Mudra László - Origo

A magyar nagyvállalatok, mint amilyen a Wizz Air is, egymás után állnak a 2024-es budapesti pályázat mögé, ez számunkra sokat mond, és sokat is jelent. A mostani együttműködés nyomán például világszerte négymillió emberhez jut majd el az üzenet, hogy Budapest versenyben van a rendezésért" - mondta Fürjes Balázs.

Torta nélkül nem ünnep az ünnep Fotó: Mudra László - Origo

Olimpia a szurkolókért és a sportolókért

Szász Emese a budapesti olimpiai pályázatban szereplő, a versenyhelyszínek közötti kiemelkedően rövid utazási időkre hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a sportolók számára nagyon értékes az az idő, amelyet a rövidebb úttal megspórolnak.

A riói olimpián aranyérmet szerző párbajtőrvívó beszéde előtt az Origónak beszélt arról, mit jelentene a magyar embereknek és a magyar sportolóknak a 2024-es olimpia rendezési jogának elnyerése.

Szász Emese: a szurkolók és a sportolók miatt is fontos a budapesti olimpia Fotó: Mudra László - Origo

„Én az eddigi olimpiáimon láttam, hogy különböző országok hogyan rendeznek meg egy ekkora volumenű eseményt, szerintem Budapest is száz százalékig képes lenne erre.

hogy itthon szurkolhassanak a magyar versenyzőknek, emellett természetesen a sportolóknak is hatalmas pluszt jelentene.

A korábbi olimpiákon a saját bőrömön tapasztaltam, óriási segítséget jelentett a hazai közönség támogatása egy-egy sportolónak, akik talán nem is tartoztak az esélyesek közé, de a közönség buzdítása annyira feldobta őket, hogy a maximumnál is többet hoztak ki magukból. Nem kétséges, magyar olimpikonoknak is előnyt jelentene a hazai környezet.

Hiába leszek 2024-ben már 41 éves, szívesen állnék pástra egy hazai rendezésű olimpián, ez egy új motivációt jelentene a jövőre nézve" – mondta Rió első magyar aranyérmese, aki kérdésünkre megerősítette,

céljai között szerepel kvalifikálni a 2024-es budapesti olimpiára.

Szász Emese végül elmondta, a budapesti pályázatnak előnyt jelenthet a vetélytársakkal, Párizzsal és Los Angelesszel szemben, hogy szokatlanul kis területen rendeznénk meg az olimpiát, és nagyon közel lennének egymáshoz a különböző események.

„Budapest belvárosa fantasztikus környezetet biztosítana, rendkívül látványos helyszínek váltanák egymást, örömünkre szolgálna, ha ezt megmutathatnánk a világnak" – fejezte be az Origónak adott nyilatkozatát Szász Emese.

Nem ez az egyetlen Budapest 2024 repülőgép, összesen kettő visel olimpiai festést Fotó: Mudra László - Origo

Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatottal három olimpián is aranyérmet nyerő korábbi szövetségi kapitány szerint felülmúlhatatlan érzést jelentene a magyaroknak, ha Budapesten élhetnénk át, milyen egy olimpiai döntő után meghallgatni a magyar Himnuszt.

„Amikor egy olimpiai döntő előtt lejátsszák a himnuszokat, végigfut az ember agyán, vajon a mérkőzés végén ki hallgathatja meg újra. A meccs előtt kettő szól, a lefújás után viszont csak egy. Háromszor volt szerencsém olimpiai döntő után hallani a magyar Himnuszt, őszintén megmondom, nem ugyanúgy szól, mint a finálé előtt" – válaszolta a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke arra a kérdésünkre, miért tartja fontosnak a Budapest 2024 projekt népszerűsítését.

„Ha sikerül elnyerni a 2024-es olimpia rendezési jogát, biztos vagyok benne, hogy lesz olyan magyar csapat, amely döntőbe kerül. Vízilabda vagy nem vízilabda. Reménykedem benne, hogy át tudják érezni a magyar szurkolók azt, amit én éreztem Sydneyben, Athénban és Pekingben a Himnusz hallgatása közben. Ez annyira különleges és felemelő lenne, hogy egy pillanatig sem gondolkodtam, amikor felkértek, álljak be a projekt mögé."

Kemény Dénes: Felülmúlhatatlan lenne Budapesten hallgatni az aranyérmeseinknek járó Himnuszt Fotó: Mudra László - Origo

Kemény szerint a 2024-es budapesti olimpia jelenleg 58 százalékos támogatottsága 2017 nyarára akár 70-80 százalékra is emelkedhet, egy ilyen adat pedig nagyot lendíthet Magyarország esélyein a szeptemberi limai döntés előtt.