Vágólapra másolva!
Vasárnap este kialakult a rájátszás mezőnye az egyetemi amerikaifutball első osztályában, az FBS-ben (Football Bowl Subdivision.)

A négy résztvevő kiemelési sorrendben az Alabama Crimson Tide, a Clemson Tigers, az Ohio State Buckeyes és a Washington Huskies.

A Penn State Nittany Lions csapata szomorkodhat: ők maradtak le ugyanis az amerikai futball egyetemi csúcsligájának négycsapatos rájátszásáról.

A rájátszás két meccsét december 31-én játsszák majd, mégpedig olyan pároításban, hogy az első kiemelt a negyedikkel, a második pedig a harmadikkal találkozik. Szilveszter éjjelén a Peach Bowlon az Alabama lép pályára a Washington ellen, míg a Fiesta Bowlon Ohio State-Clemson-meccset láthatunk.

A Penn State játékosai itt még a Big 10 bajnokságot ünneplik Forrás: AFP/2016 Getty Images/Gregory Shamus

A rájátszás résztvevőiről döntő bizottság, a College Football Playoff Commitee döntése jó néhány amerikaifutball-rajongót felháborított, hiszen

sokan a négy csapat közé várták a Penn State Nittany Lionst is, amely ötödik kiemeltként semmiképpen sem nyerheti meg a bajnokságot.

A végső döntés azért is meglepő, mert a bizottság tagjai, saját bevallásuk szerint súlyozottan veszik figyelembe a konferenciagyőzelmeket, márpedig a Penn State a szombati Big 10-döntőben egy elképesztő meccsen verte meg a nyugati divízió győztesét, a Wisconsin Badgerst, ráadásul az alapszakaszban a rájátszásba végül bekerülő Ohio State-et is legyőzték. A Pennsylvania State University futballcsapata ugyanakkor két vereséget is szenvedett idén: mind a Pittsburgh Panthers, mind az Michigan Wolverines ellen is alulmaradtak, úgyhogy a két fiaskó miatt a rájátszás helyett valamelyik kiemelt kupameccsen vigasztalódhatnak.

A College Football rájátszásának rendszere

A Football Bowl Subdivision, vagyis az egyetemi amerikaifoci első osztálya a 2014-15-ös szezonban váltotta le a négycsapatos rájátszással a korábbi BCS-szisztémát, amelyben egy statisztikákon alapuló számítógépes rendszer választotta ki a döntőt játszó két csapatot. A College Football Playoff Commitee, vagyis a rájátszás résztvevőiről döntő bizottság a szezon közepétől hetente jelentet meg egy huszonöt csapatos listát, amin az első négy hely értelemszerűen rájátszást ér, és az utolsóként nyilvánosságra hozott lista tartalmazza a playoff-résztvevőket, míg a hátrébb rangsorolt csapatok az év utolsó két hetében megrendezett bowlmeccseken játszhatnak. A rájátszás két meccsén a legrangosabb hat kupameccs, a New Years Six mérkőzései osztoznak évről évre változó felállásban, míg a döntőt egy héttel később, 2017 január 9-én, hétfőn rendezik.