Hosszú Katinka lett az év úszója

Hosszú Katinka
Szingapúr, 2016. október 22. Hosszú Katinka, miután győzött a rövidpályás úszó világkupa szingapúri viadalának női 400 méteres gyorsúszásában 2016. október 22-én. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója – a trófeákat a windsori Ceasars Hotel Colosseum nevű rendezvénycsarnokában adták át a hagyományos FINA-gála keretében.

A FINA immár második éve egy előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a FINA Világkupa-sorozatában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1-5. hely számított a pontversenybe ebben az évben.

Hosszú itt is nagy versenyt vívott Kate Ledeckyvel

Ezek alapján Hosszú Katinka ismét megelőzte az amerikai Katie Ledeckyt. Egyaránt 3-3 olimpiai aranyérmet szereztek Rióban, s bár a világrekordok tekintetében Ledecky 3-1-re nyert (januárban is úszott egyet), Katinka ezüstérme és az újabb Világkupa-összetett győzelem, illetve a világranglistás helyezések végül őt repítették az élre. (Egyéni olimpiai érmek tekintetében egyébként Hosszú volt a legeredményesebb úszó az idei játékokon.)

Hosszú Katinka egymás után harmadszor lett az év úszója Forrás: MTI/EPA/Wallace Woon

Katinka a következő szavakkal vette át az elismerést:

Vízilabdában a két olimpiai aranyérmes, a szerb férfi és az amerikai női válogatott lett az év csapata.

Shane Tusupot is díjazták

Gyakorlatilag az egyéni győztesek edzői kapták az év legjobb edzőnek járó díjakat, így nem maradt ki a szórásból Shane Tusup sem, aki illusztris társaságban, többek között Bob Bowman (Phelps edzője) és Dejan Savic (a szerb pólóválogatott kapitánya) mellett vette át az elismerést.