Vágólapra másolva!
Néhány éve még csak kismamatorna és kismamajóga közül választhattak azok a várandós nők, akik szerettek volna a terhesség alatt is mozogni. A szülés utáni regenerálódásra nem volt túl sok lehetőségük. Aztán ahogyan nőtt az igény a kisgyermekes anyukák részéről a sportra, úgy jöttek létre a kifejezetten anyákra specializálódott mozgásformák. Létezik már szétnyílt hasizmot helyrehozó torna, babakocsis futás, és online edzés is, attól függően, hogy kinek mire van szüksége és mit enged meg az életmódja.

Kifejezetten a kisgyerekkel otthon lévő anyák számára hozta létre programját Kádár-Papp Nóri. A "Gyerünk, anyukám!" ötletét saját életéből merítette, hiszen három gyermek édesanyjaként jól tudja, hogy az kismamáknak igencsak nehéz időt szakítaniuk a mozgásra.

Ráadásul a szülés után rajta maradt 15 kilónyi túlsúlytól is meg akart szabadulni, ezért vágott bele az edzésekbe, amiket ma már ő vezet a résztvevőknek.

Kezdeményezése közösségi szerveződésből szolgáltatássá nőtte ki magát, pedig eleinte csak kedvtelésből kezdett el futni babakocsival a Margitszigeten. Teljesítménye és állóképessége is egyre nőtt, egészen addig, hogy a spontánnak indult testmozgásból életmód lett.

Anyákkal anyáknak

Az edzések alatt viszont nagyon unatkozott, így vont be más anyukákat is a szabadtéri tornába. A kezdeti kis csoportból mára több ezer fős masszív követőtábor lett, a programokat pedig úgy találták ki, hogy azokat a rengeteg teendő közé be tudják illeszteni a babával vagy kisgyermekkel otthon lévő anyukák.

Az oktatók maguk is édesanyák, így pontosan tudják, milyen mozgásformára vágynak az edzések résztvevői.

Tudják azt is, hogyan kell motiválni a kismamákat.

Kádár-Papp Nóra szerint a mozgás segít a szülés utáni regenerálódásban Forrás: Origo

Szülés utáni regeneráló torna, preventív gerinctréning, formatorna, pilates, fitnesz is szerepel a kínálatban. A kitaláló Kádár-Papp Nóri azt mondja, a sport segít az anyáknak az otthon töltött hónapok, esetleg évek alatt kialakult érzések, a bezártság, a perifériára kerülés, a le- és kimaradás, a monotóniából fakadó düh és türelmetlenség kezelésében.

Fuss babakocsival

Nyári Fruzsina gyermeke 2013-ban született meg. A kicsinek kifejezetten futásra alkalmas babakocsit vettek, és egészen apró korában megkezdték a közös edzéseket.

MIelőtt szülők lettek, Fruzsi és férje is sportos életet élt, így egyértlemű volt, hogy kitartanak a mozgásgazdag életmódjuk mellett.

Néhány hónappal később már félmaratont futottak a babával együtt, és annyira megszerették a különös sportágat, hogy mozgalmat indítottak a népszerűsítésére.

Nyári Fruzsina (a képen balra) mozgalma sok száz anyát mozgatott meg Forrás: Origo

A "Fuss babakocsival!" nevű kezdeményezéssel ők is az otthon lévő, mozgásra vágyó anyukákat akarják segíteni, hogy azok egy új közösségbe csöppenve tehessenek az egészségükért.

Van, hogy csak két-három anyuka kocog együtt, maga előtt tolva a babakocsit, de előfordul, hogy tíz-tizenöt fős csoportban vágnak neki a távnak.

Versenyeket szerveznek, a futótárs keresésben is segítenek, és minden, a szülés utáni mozgással kapcsolatos kérdésben segítenek az anyukáknak.

LoveYourBelly - Szeresd a pocakod

A szülés utáni mozgás azonban nemcsak alakformáló és mentális hatásai miatt ajánlott és szükséges, hanem van, hogy komoly egészségügyi okokból kénytelen megmozdulni a kisgyermekes anya. A terhesség alatt ugyanis nagyon sok esetben sérül az egyenes hasizom. A köldök vonalában függőleges irányban megnyúlik. Így pedig nem tudja ellátni kitámasztó és megtámasztó funkcióját, vagyis igencsak megnehezíti az anya dolgát, ha csak a baba napi sokszori megemelésére gondolunk.

Ha elhanyagolják a sérült hasizmot, akkor akár vizelettartási problémák is kialakulhatnak.

Ennek megelőzésére hozta létre egyedi módszerét Magyarországon Bagyinka Tímea. A LoveYourBelly egy olyan tanfolyam, ahol az érintettek minden fontosat megtudnak a hasizom szerkezetéről, működéséről, fejleszthetőségéről. Az oktatók megtanítják azokat a hasizomerősítő gyakorlatokat, amelyek később otthon végezhetők, és segítségükkel regenerálható a megviselt hasizom.

Bagyinka Tímea szerint a szülés után fontos a hasizmok regenerálása Forrás: Origo

Bagyinka Tímea szerint ha megtanuljuk helyesen használni az izmainkat, és a megfelelő gyakorlatokat végezzük, akkor a hasizmok képesek megerősödni és az izmok közötti rés minimálisra csökkenthető. Ez a speciális mozgásforma ráadásul nemcsak szülés után állóknak, hanem különböző gerinc- és ízületi betegségekben szenvedőknek is ajánlott.

Kisbabával sem kell lemondanod a sportolásról – Fussatok együtt!http://www.life.hu/ez-zsir/20160329-nem-kell-lemondanod-a-futasrol-ha-nem-tudod-kire-bizni-a-gyereket.html