Miklós Edit: A siker megtervezhető

Miklós Edit sí lesiklás
Edit Miklos of Hungary skis the Tickety Chutes section during her FIS World Cup training run at the Lake Louise Ski Resort in Alberta, Canada on December 1, 2016. / AFP PHOTO / Mark RALSTON
Vágólapra másolva!
Miklós Editet nem érte váratlanul, hogy múlt hétvégén pályafutása során másodszor végzett harmadikként lesikló Világkupa-versenyen, mert szerinte a siker megtervezhető, és ő pontosan ezt csinálta a csapatával.

"A nyári felkészülés során azt építettük fel, hogy biztonságos, egyben agresszív legyen a sízésem. Az első lesiklóversenyen elégedettek voltunk a tizedik hellyel, de mindannyian azt éreztük, hogy van még fejlődési lehetőség" - értékelt keddi sajtótájékoztatóján a szám olimpiai hetedik helyezettje.

Miklós Edit szerint a szokásosnál jobb idénykezdés annak is köszönhető, hogy nemcsak edzettek a tengerentúlon, hanem

mentálisan is készültek arra, hogy ezúttal ne legyen rossz a Vk-rajt.

Miklós Edit tavaly 22. lett a kanadai Lake Louise-ban rendezett mindkét lesikló versenyen.

Jobb pályán csúszhat legközelebb

Az MTK sportolója saját bevallása szerint bizakodva várta a szuperóriás-műlesiklást, mert tudta, nyáron sokat fejlődött a technikája. Elárulta, a most elért 13. hellyel a következő viadalon már a legjobb harmincban indulhat, ami nagyon sokat számít, mert így jobb minőségű pályán csúszhat.

Nagyszerű formában indította a szezont Forrás: AFP/Mark Ralston

A csíkszeredai születésű Miklós Editnek ezt megelőzően egy 24. hely volt a legjobbja ebben a szakágban, amelyben most azt a célt tűzte ki, hogy

a legjobb 25-ben végezzen, azaz rajthoz állhasson a szám Vk-döntőjében.

Februárban tesztelheti az olimpiai pályát

"A lesiklásból és műlesiklásból álló kombinációban egyelőre nem indulok, mert utóbbira nem készültünk, így nem kockáztatunk egy esetleges sérülést. Lesiklásban viszont a szakág legjobbjának járó kristálygömb megszerzése lehetséges. A szezon legizgalmasabb feladata lesz a 2018-as, pjongcsangi olimpia pályájának tesztelése februárban" - válaszolt a 28 éves versenyző, aki szerint a mostani szezon izgalmasabb lesz, mert többen is eséllyel pályáznak a végső sikerre.

Úgy vélte, az első két versenyt megnyerő szlovén Ilka Stuhec kiválóan síelt, de szerencséje is volt, mert például a második versenyen a mezőny elejének kedvezett a széljárás. Hozzátette azonban, hogy ez saját magára is igaz, hiszen akkor egyes rajtszámmal indult. A közeljövő terveiről elmondta, hogy jövő hétvégén a franciaországi Val d'Isere-ben versenyez, majd a karácsonyt bátyjánál tölti Angliában.

Az lenne a jó, ha nem csak róla szólna a sísport

Miklós Edit köszönetet mondott a magyar szövetségnek, hogy bíztak benne, és a korábbinál szűkösebb anyagi lehetőségek ellenére is pénzt fektettek a felkészülésébe. Elárulta, számára az a legnagyobb nyomás, hogy az utánpótlás is fejlődjön, ezért azt reméli, az eredményei által többen támogatják majd a sísportot, hogy az ne csak róla szóljon.

"Én öregszem, a fiatalok nőnek.

Szeretném viszonozni azt az áldozatot, amit a szövetség értem hoz, ezért egy utánpótlást segítő alapítvány létrehozását tervezem" - mondta Miklós Edit.

Miklós Edit a svájci Lara Guttal (balra) és a szlovén Ilka Stuheccel (középen) állhatott dobogóra Forrás: AFP/Mark Ralston

A több pénzhez versenyeket kellene rendezni

Kálomista Gábor, a Magyar Sí Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a nemzetközi szövetség (FIS) megváltoztatta a támogatási rendszerét, ezért kapnak most kevesebb pénzt. Az új szisztémában a több pénzhez versenyeket kellene rendezni, de Magyarország természeti adottságainál fogva ezt nem tudja vállalni.

Stark Márton szövetségi kapitány a másik magyar alpesi sízőről, a férfi műlesiklásban érdekelt Samsal Daliborról azt mondta, hogy január előtt nem indul Vk-versenyen. Kapitány Ildikó főtitkár pedig arról számolt be, hogy Szőcs Emőke kiváló eredményeket ért el biatlonban, és nagyon sokat fejlődött, amióta Miklós Edit erőnléti edzője, Zakariás Zsolt foglalkozik vele. Megjegyezte, Kónya Ádám sífutásban szerepelt jól, minek köszönhetően közelíti a vk-részvételhez szükséges pontszámot.