Ha Bradyről van szó, egyetlen rekord sincs biztonságban

Tom Brady New England Patriots NFL
FOXBORO, MA - DECEMBER 04: Tom Brady #12 of the New England Patriots calls a play during the second half against the Los Angeles Rams at Gillette Stadium on December 4, 2016 in Foxboro, Massachusetts. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tom Brady vasárnap 201. győzelmét szerezte meg pályafutása során, ezzel az NFL történetének legtöbb győzelmével rendelkező irányítója lett. Azért lebeghetnek még célok a klasszis szeme előtt.

Az NFL 13. fordulója és a Los Angeles Rams elleni párharc előtt az irányítók közül Tom Brady Peyton Manninggel holtversenyben állt az örökranglista élén 200 karriergyőzelemmel, és miután a New England 26-10-re hozta a meccset,

most már a Patriots irányítója az egyedüli csúcstartó.

A meccsei háromnegyedét megnyerte

Önmagában a 201 győzelem is zseniális teljesítmény, de ehhez az is hozzátartozik, hogy Brady a 262. mérkőzésén szerezte, ami 76,7 százalékos győzelmi mutatót jelent. Hogy legyen viszonyítási alap, a 200 győzelmet szerző Peyton Manning 68,5, a harmadik (199 győzelem) Brett Favre 61,8 százalékos mutatót tud felmutatni, míg Brady gyerekkori példaképe, Joe Montana 71,1 százalékot.

Megcsinálta Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jim Rogash

Így jött össze a 201 győzelem:

Amúgy a négyszeres Super Bowl győztes Bradyt megkérdezték arról egy rádiós interjúban, hogy melyik győzelem jelentette neki a legtöbbet a 201-ből,

ő pedig a 2015-ös Seattle Seahawks elleni Super Bowl-diadalt választotta.

Első négy évében háromszor bajnok lett

Hogy miért? Mert Brady az első négy szezonjában három bajnoki címet nyert a Patsszel, és természetesnek vette a sikereket. Ezután 10 évig nem tudott nyerni a New England,

kétszer a Super Bowlon buktak el,

és eközben az irányító is rájött, milyen nehéz eljutni a csúcsra.

Ráadásul azt is hozzátette, hogy az egyik legjobb csapat ellen nyertek, aki ellen valaha is játszottak. Nézőként is örökké emlékezetes marad az a csata, amit a Patriots a Brady által a mostani interjúban is kiemelt Malcolm Butler utolsó pillanatos megmozdulásának köszönhetően nyertek meg, amikor sikerült elcsípni Russell Wilson passzát az endzone-nál.

Jövőre megelőzheti Manninget és Favre-ot

Az összes győzelmek tekintetében Brady elsősorban a kiváló rájátszásbeli eredményeknek köszönheti, hogy ilyen előkelő helyen áll, abban veri ugyanis Manninget és Favre-ot. Az alapszakasz-győzelmekben egyelőre harmadik 179 sikerrel az egyaránt 186 győzelmet szerző Manning és Favre mögött.

A New Englandet és Bradyt ismerve könnyen lehet, hogy már a 2017-es szezonban a trónra ül ebben a mutatóban is. Idén 10,2-vel áll a Patriots, amelynek még négy meccse van hátra az alapszakaszból: a Baltimore Ravens, a Denver Broncos, a New York Jets és a Miami Dolphins ellen gyarapíthatja Brady és a csapat győzelmek számát.

A New England Bradyvel 77,5 százalékos mutatóval rendelkezik az alapszakaszban, úgyhogy

nehéz elképzelni, hogy az elkövetkező 20 meccsből (négy van idén, tizenhat a következő idényben) ne tudna megnyerni nyolcat.

Az ötödik aranygyűrűvel utolérné a rekordert

Bradynek négy bajnoki gyűrűje van, ugyanannyi, mint két legendás irányítónak, Joe Montanának vagy Terry Bradshaw-nak. Ha még egyet nyerne, az irányítók között nem lenne párja, és utolérné a játékosok közül egyedüliként öt gyűrűt szerző Charles Haleyt.

Már most legenda Forrás: AFP/2016 Getty Images/Maddie Meyer

Egyéni mutatókban a rájátszás és a Super Bowl eredményeivel Brady szinte mindenhol listavezető, de az összesített egyéni irányító karriermutatókat nézve Peyton Manning (például a TD-passzok és a passzolt yardok) vagy Brett Favre (például a passzkísérletek számában) áll az élen. Az aktív játékosok közül Brady és Drew Brees követi a két már visszavonult sztárt, és kettejük közül

Brady a rájátszásban, Brees pedig az alapszakaszban hozott eddig jobb számokat.

A december nyolcadikán a Sport1-en 20 órától látható Trash Talkban Bencsics Márk, Kovács Sándor és Tőrös Balázs arra is kísérletet tesz, hogy Brady milyen irányítórekordokat dönthet meg, mennyi esélye van ezekre, és ehhez mennyi időre lenne szüksége.

Persze Brees is szóba kerül, hiszen van olyan egyéni mutató, amiben neki van nagyobb esélye a csúcsdöntésre. A műsorvezető Szaniszló Csaba az NFL, az NBA és a UFC további aktualitásairól is kifaggatja a szakértőket.