Vágólapra másolva!
Képzeljék el, mi történne akkor, ha egy magyar futballista az NB I bármelyik mérkőzésén egymaga hat gólt lőne. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a teljesítmény egy hétig biztosan a címlapokon szerepelne, de abban is biztos vagyok, hogy a sztorit felkapná a világsajtó. 1960. december 11-én a Ferencváros futballistája, Albert Flórián a Debrecen elleni bajnokin hat gólt lőtt. Akkor ez valahogy természetesnek tűnt. Ez a történet éppen ma 56 éves. 

Véletlen egybeesés, hogy a labdarúgó NB I őszi idénye tegnap, azaz december 10-én zárult. Illetve ez így nem pontos, hiszen a mostani kiírás 33 fordulójából 19 körön vannak túl a csapatok. 1960-ban december 11-én fejeződött be a bajnokság őszi szezonja. A Népstadionban ezen a napon Ferencváros–Debrecen mérkőzést rendeztek.

Góllövő: Albert (6)

A kezdésre húszezren gyűltek össze. A mérkőzésről tudósító Fekete Pál a Népsport 1960. december 12-i számában a következő mondatokkal értékelte a nem mindennapi teljesítményt.

A Ferencváros fiatal magyar játékosa hat gólt vágott a Debrecennek Forrás: AFP/Staff

Ennyi. Sehol egy magasztaló jelző, sehol egy szuperlatívusz. Gondoljunk bele, milyen cikkek születnének ma egy hasonló teljesítmény után.

1960-ban mindez, ha természetesnek nem is hatott, nagy szenzációt mégsem okozott.

56 év elteltével érdemes felidézni, hogyan estek a gólok.

12. perc: Albert mintegy 1 méteres lesen vett le egy előrevágott labdát, a bíró továbbengedte az akciót. Kapura húzott, és öt méterről a bal sarokba lőtte a labdát. (1-0)

31. perc: A debreceni Cseke a tizenhatos vonalánál a labda mellé rúgott, Albert megszerezte a labdát, és 10 méterről a kapu jobb oldalába lőtt. (2-0)

60. perc: Orosz lövését kiütötte a debreceni kapus, de a labda éppen Albert elé pattant, aki 8 méterről a kapu közepébe lőtt. (4-0)

74. perc: Orosz Albertet ugratta ki, a jobbösszekötő két védőt is lerázott magáról, kiugrott, és a kifutó kapus mellett 10 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. (5-0)

76. perc: Orosz újabb kiváló átadását Albert vette le, majd 9 méterről kilőtte a kaput. (6-0)

79. perc: A kitörő Rákosit a debreceni Kovács a tizenhatoson belül fellökte. 11-es! A büntetőt Albert higgadtan a kapu közepébe lőtte. (7-0)

Ezért nem lett mesterhatos

Joggal kérdezhetik, hogyan fordulhatott elő az, hogy az FTC harmadik góljához nem volt köze Albert Flóriánnak? A 44. percben Fenyvesi Máté végzett el szögletet, a lefelé hulló labdát a debreceni Molnár combjával a saját kapujába sodorta. Öngól. Ez a momentum jelentette azt, hogy Albert neve mellé nem kerülhetett oda a mesterhatos szó.

Albert Flórián a Ferencváros múzeumában Forrás: AFP/Ferenc Isza

1960-ban a Népsport még nem osztályozta a pályán lévők teljesítményét. A Képes Sport azonban igen. Nem meglepő, hogy a hat gól ötös osztályzatot jelentett Albertnek (akkoriban a Képes Sportnál ez volt a maximum.) A Fradiból csak Fenyvesi Máté kapott 4-es osztályzatot, a többieknek be kellett érniük a hármassal, de

Mátrai, Friedmanszky és Orosz 2-es osztályzatot kapott a szigorú újságíróktól.

(Egy 7-0-s meccsen – egészen hihetetlen.)

Ehhez a képhez nem kell kommentár. 1960. december 11. Népstadion Forrás: tempofradi.hu

Legendaszámba megy, hogy a Népstadion nagy eredményjelzőjére alig fért fel a góllövők névsora. Pedig elég lett volna csak annyit írni, hogy Gólszerző: Albert (6).

(A cikk megírásához a tempofradi.hu oldal nyújtott segítséget.)