NFL: beleverték a Dallas Cowboys orrát a valóságba

Dallas Cowboys v New York Giants
EAST RUTHERFORD, NJ - DECEMBER 11: Dez Bryant #88 of the Dallas Cowboys fumbles the ball as Janoris Jenkins #20 and Keenan Robinson #57 of the New York Giants make the tackle in the fourth quarter at MetLife Stadium on December 11, 2016 in East Rutherford, New Jersey Elsa/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Dallas Cowboys első, kiemelésről szóló álmait a New York Giants védelme törte össze, a Seahawks-defense pedig igencsak akadozik Earl Thomas nélkül - a támadósoruk meg hatszor is eladta a labdát az egyre jobban játszó Packers ellen. A Steelerst Le'Veon Bell egymaga is a győzelemig tudja rugdosni, a bajnok viszont kikapott egy simának ígérkező meccsen, ahol a balhékirály Aqib Talib is verekedett egy jót. Ez történt a 14. NFL-játékhét vasárnapi mérkőzésein.

A havazás sem állíthatta meg a pittsburghi csodafegyvert

A Pittsburgh Steelers ugyan eddig nem nagyon vitézkedett idegenben, a Buffalo Bills pályáján meg szakadt a hó, de ez kevéssé zavarta a Steelers multifunkciós running backjét, Le'Veon Bellt. Bell egymaga volt életképes a Steelers háromfejű támadószörnyéből, hiszen sem Ben Roethlisberger a három eladott labdájával, sem Antonio Brown az öt elkapásból szerzett 73 yardjával nem villogott különösebben ezen az estén.

Bell ellenállhatatlanul játszott a buffalói hóesésben

Hősünk a Bills elvileg futás ellen jónak számító védelmét 236 yarddal és három touchdownnal büntette, és mivel ehhez még 62 yardnyi elkapása is volt,

a maga 298 yardjával egymaga többet termelt, mint a komplett Bills offense, amely csak 275 yardot hozott össze.

Ez elég is volt a Steelers győzelméhez, ami amúgy Mike Tomlin edzőnek kereken a századik volt.

Az időjárás nem könnyítette meg a csapatok dolgát Pittsburgh-ben Forrás: AFP/2016 Getty Images/Brett Carlsen

A Vikings is nyert Jacksonville-ben, ahol Sam Bradford bemutatta, hogy úgy tudja elejteni a labdát, hogy aztán mégiscsak first down legyen belőle.

Balhés meccsen verték a bajnokot

A beharangozóban már megpendítettük, hogy a Tennessee Titansben még az is benne van, hogy megverik a legutóbbi Super Bowl győztesét, a Denver Broncost, ez a jóslat vasárnap estére pedig véres valósággá vált. Marcus Mariota Titans-irányító ugyan elég gyenge napot fogott ki – húsz passzkísérletéből mindössze hat volt sikeres –, de a DeMarco Murray-Derrick Henry futókettős hozta magát annyira, hogy a végén ők ünnepelhessenek az öltözőben.

A másik oldalon a hibát hibára halmozó Denver Broncost láthattunk, ahol ezen a meccsen debütált az a Justin Forsett, aki idén már megjárta a Baltimore Ravenst és a Detroit Lionst is.

DeMarco Murray (Titans) repül az end zone felé Forrás: AFP/2016 Getty Images/Frederick Breedon

Forsett egészen mostanáig arról volt híres, hogy

2009 óta nem vesztette el a labdát, itt viszont élete első éles Broncos-meccsén az első labdaérintéséből összehozta a fumble-t.

Ez a meccs egyébként nem is a fentiek miatt vonul majd be az NFL-történelembe, hanem a rabiátus természetű Denver-védő, Aqib Talib miatt. Miután ugyanis a titanses Harry Douglas a szabálytalanság határát súroló, térd alatti szereléssel tarolta le a Denver-corner Chris Harris Jr.-t, Talib egyszemélyes Szpecnaz-kommandóként eredt Douglas nyomába, és a oldalvonalon neki is állt módszeresen agyonverni a vétkes játékost.

Douglas blokkja...

...majd Talib bosszúhadjárata és a tömegjelenet

Őrület Miamiban

A Miami Dolphins és az Arizona Cardinals meccse egészen drámaira sikeredett. A magabiztosnak tűnő Dolphins-vezetés után a Cardinals ugyanis vissza tudott kapaszkodni, és pár perccel a vége előtt egy kétpontos kísérlettel egyenlítettek is, hogy aztán a rájátszásban mégiscsak a Dolphins győzzön egy mezőnygóllal.

21-15-ös Miami-vezetésnél a Dolphins a Cardinals extrapont-kísérletét is megvétózta, és inkább ők szereztek belőle két pontot.

Rossz hír a Dolphins-drukkereknek, hogy az irányító Ryan Tannehill elég csúnyán megsérült, és az első hírek arról szólnak, hogy elszakadt a térdszalagja, ami azt jelentené, hogy ebben a szezonban már nem léphet pályára.

Ryan Tannehill sérülése

A legpechesebb csapat

Erre a címre minden bizonnyal a San Diego Chargers jogosult idén. A Carolina Panthers elleni mérkőzésen a másodéves futósztárt, Melvin Gordont hordágyon kellett levinni a pályáról, és az idei első körös választottjuk, Joey Bosa is kapott egy akkora ütést, hogy neki is át kellett esnie a liga agyrázkódások esetére szakosított protokollján.

Az Indianapolis Colts a Texans elleni vereségével kiírta magát a rájátszásból, és a szezont szépen indító Philadelphia Eaglesnél is nagyon félrecsúszott valami. Őket a Washington Redskins verte meg, a meccs egyik legszebb pillanata pedig DeSean Jackson megmozdulása volt, akit pont az Eaglestől utált ki a csapat korábbi edzője, Chip Kelly, és ezután igazolt át a Redskinshez. Jackson egy 80 yardos touchdownnal állt bosszút az Eaglesen, akiket amúgy zsinórban ötödik alkalommal vert meg a Redskins.

DeSean Jackson szerint édes a bosszú

A bíró szemüvege

Matthew Stafford, a Detroit Lions irányítója Roger Staubach és Jim Harbaugh után kiérdemelhetné a Captain Comeback nevet, hiszen

ebben a szezonban már nyolcadjára vezetetett meccsnyerő drive-ot, és ilyen statisztikával 1970 óta nem büszkélkedhet NFL-játékos.

Ezúttal a meglepően életképesnek tűnő Chicago Bears volt a vesztes fél, akik végül annak ellenére sem tudtak nyerni, hogy komoly segítséget kaptak Jeff Triplette-től, a meccs bírájától. Őt ugyanis nem érdekelte, hogy Eddie Goldman, a chicagóiak nose tackle-je kis híján letépte a Lions-támadóember Graham Glasgow fejét, ő a vétlen játékosra dobta a zászlót, és szabott ki rá egy tizenöt yardos büntetést.

A bíró szerint itt a detroiti (kék) játékos volt a szabálytalan:

A liga legrosszabb csapata

Ez pedig természetesen még mindig a Cleveland Browns, amely ezúttal sem tudott nyerni, és jó úton van afelé, hogy megismételje a Detroit Lions pár évvel ezelőtti 0-16-os szezonját. Pedig még Robert Griffin III irányító is visszatért a sérüléséből, és szerzett is egy touchdownt, de ez kevés volt a Cincinnatti ellen, csakúgy, mint a flea flicker nevű ősrégi trükkjáték, aminek az a lényege, hogy az irányító először a futó kezébe nyomja a labdát, aki aztán rögtön vissza is adja neki egy hátrapasszal, így zavarva meg a védelmet. Na és hogy kell ezt clevelandi módra kivitelezni? Hát úgy, hogy interception legyen a vége.

Thomas nélkül nem megy a Seahawksnak

A múlt héten megsérült Earl Thomas nélkül félkarú óriás a Seattle Seahawks, és ezt a Green Bay Packers irányítója, Aaron Rodgers alaposan ki is használta már a meccs elején.

Rodgers ezzel a 66 yardos passzal köszönt be a Seahawks-védelemnek

Az elmúlt hetekben nagyszerűen játszó Rodgers sérülése ellenére ezután is darabokra szedte a Seattle védelmét, 150.8-as irányítómutatója

a legjobb, amelyet egy irányító elért a Seahawks ellen,

amióta Pete Carroll a vezetőedző.

Ezúttal ráadásul a seattle-i támadósor is hatalmasat betlizett. Az idén már többször gyengélkedő Packers-védősorból hiába hiányoztak megint többen sérülés miatt, Russell Wilson öt interceptiont is dobott, ráadásul az egyikkel a védők biztos TD-t akadályoztak meg még az első félidőben, amikor még szoros lehetett volna a meccs. A meccs végén még egy fumble-t is elvesztettek, bár ez már semmit nem számított.

Az este tízes műsorsáv egyetlen izgalmas pontja a San Francisco 49ers betlizése volt, ahol az elején benne volt, hogy az első hét győztes meccse után elszenvedett, azóta tartó vereségsorozatot végre le tudják zárni, és képesek nyerni a New York Jets ellen. Nos, nem: a liga a Cleveland utáni második legrosszabb csapatának a hosszabbításban sikerült elbuknia.

Az Atlanta Falcons 42-14-re pusztította el a Los Angeles Ramset, és ehhez nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni, a New Orleans Saints szurkolóknak pedig a Tampa Bay Buccaneers ellen elszenvedett vereség után az egyetlen örömük az lehet, hogy Drew Brees irányítónak az idei a tizenegyedik olyan szezonja, ahol négyezer passzolt yard fölé jutott - ugyanakkor se a mostani, se az előző meccsen nem adott TD-passzt, 3-3 alkalommal viszont eladta a labdát.

Szegény Jared Goff Rams-irányító életét megkeserítette a Falcons-védelem

A Cowboysnak beleverték az orrát a valóságba

A New York Giants egyszer már tönkretette Tom Brady és a Patriots tökéletes szezonról szóló álmait, aztán néhány évre rá teljesen esélytelenül a döntőbe osonva még egyszer megtréfálták őket, most pedig az első kiemelésért hajtó Dallas Cowboyst lepte meg a Jason Pierre-Pault nélkülözni kényszerülő, de mégis kőkemény Giants-védelem.

Na, kié lesz a labda? Forrás: AFP/2016 Getty Images/Elsa

Igazi régi sulis, kevés pontos védekező futballt láthatott, aki fenn maradt, ahol a New York-i védelem még azt a lehetetlennek tűnő vállalkozást is végrehajtotta, hogy Dez Bryantet, a dallasiak sztárelkapóját teljesen kivegye a játékból, ez pedig annyira megzavarta a játékost, hogy egészen a meccs végéig nem volt egyetlenegy elkapása sem. Amikor pedig végre labdához jutott, azt azonnal el is ejtette.

A Giants-védelem rárepült Bryant elejtett passzára

A Cowboysnak tehát várnia kell a következő hétig, amennyiben pihenőhetet szeretnének a rájátszásban, ahol jó eséllyel ezzel a New York Giantsszel is találkozunk, amennyiben a védelmük továbbra is ezen a fordulatszámon pörög tovább.

Eredmények, 14. játékhét:
Buffalo Bills-Pittsburgh Steelers 20-27
Tennessee Titans- Denver Broncos 13-10
Philadelphia Eagles-Washington Redskins, vasárnap 22-27
Miami Dolphins-Arizona Cardinals 26-23
Jacksonville Jaguars-Minnesota Vikings 16-25
Indianapolis Colts-Houston Texans 17-22
Carolina Panthers-San Diego Chargers 28-16
Cleveland Browns-Cincinnatti Bengals 10-23
Detroit Lions-Chicago Bears 20-17
San Francisco 49ers-New York Jets 17-23
Tampa Bay Buccaneers-New Orleans Saints 16-11
Los Angeles Rams-Atlanta Falcons 14-42
Green Bay Packers-Seattle Seahawks 38-10
New York Giants-Dallas Cowboys 10-7
Hétfőn játsszák:
New England Patriots-Baltimore Ravens