Visszavonul az ötszörös olimpiai bajnok kínai műugró

148073389 Horizontal
China's Wu Minxia (C) poses on the podium after she won gold in the women's 3m springboard final at the London 2012 Olympic Games on August 5, 2012 in London. AFP PHOTO/MARTIN BUREAU / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Nem megfelelő fizikai állapota miatt bejelentette visszavonulását a műugrás legendás alakja, az ötszörös olimpiai bajnok kínai Vu Min-hszia.

A sportolónő, aki a 2004-es athéni és a 2016-os riói olimpia között sorozatban négyszer győzött a nők háromméteres szinkronműugró versenyszámában, 2012-ben, Londonban az egyéni 3 méteres számot is megnyerte. Aranyérmei mellett egy ezüst- (2004, Athén, 3 méter) és egy bronzérmet (2008, Peking, 3 méter) is nyert az ötkarikás játékokon, emellett pedig nyolcszoros világbajnok. Első (2001, Fukuoka) és utolsó (2015, Kazany) vb-aranyérme között 14 év telt el.

"A kínai műugrás története nem velem kezdődött, és nem is velem ér véget, de számomra eljött az idő, hogy abbahagyjam" - írta közösségi oldalán a 31 éves Vu, aki hozzátette, fizikailag már képtelen a megfelelő edzésmunkára.

A sportoló májusban olyan súlyos lábsérülést szenvedett, hogy egy ideig riói indulása sem volt biztos. Végül el tudott indulni partnerével, Si Ting-maóval, győzelmével pedig minden idők legidősebb női műugró olimpiai bajnoka lett.