A 2010-es vancouveri orosz doppingmintákat is újravizsgáltatják

95658444 Horizontal panoramic
Russia's team members compete in the Ladies' team pursuit speedskating quaterfinals at the Olympic Richmond Oval in Richmond outside Vancouver, during the 2010 Winter Olympics on February 26, 2010. AFP PHOTO SAEED KHAN / AFP PHOTO / SAEED KHAN
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újravizsgáltatja az orosz sportolóktól a 2010-es vancouveri téli olimpián levett doppingmintákat.

A NOB december 9-én jelentette be, hogy az összes orosz sportolónak a 2012-es londoni olimpián adott doppingmintáját újraelemzik, továbbá ismételten megvizsgálják a 2014-es szocsi téli játékokon orosz versenyzőkön elvégzett 254 doppingtesztet.

A lépésre annak nyomán került sor, hogy az oroszországi doppingbotrányról nyilvánosságra hozták Richard McLaren részletes jelentését, amelynek első felét még az augusztusi, Rio de Janeiró-i olimpia előtt, júliusban tette publikussá a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

Richard McLaren Forrás: Sputnik/Alex Mcnaughton

A 2010-es minták újraelemzéséről Thomas Bach NOB-elnök rendelkezett azt követően, hogy pénteken fegyelmi eljárást indítottak 28 orosz sportoló ellen a 2014-es téli olimpián elvégzett doppingvizsgálatokkal összefüggésben - olvasható a nemzetközi szervezet honlapján.

A NOB jelezte, hogy nem pozitív esetekről van szó, de a leadott mintákat manipulálhatták.