Visszavonult Gary Kubiak, az NFL-bajnok Denver Broncos edzője

Oakland Raiders v Denver Broncos GettyImageRank2 AMERICAN FOOTBALL NFL SPORT, Gary Kubiak
DENVER, CO - JANUARY 1: Head coach Gary Kubiak of the Denver Broncos in the third quarter of the game against the Oakland Raiders at Sports Authority Field at Mile High on January 1, 2017 in Denver, Colorado. Justin Edmonds/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Gary Kubiak, a Denver Broncos főedzője állandósuló migrénes panaszai miatt hozta meg a döntést. Összesen 22 évet húzott le az NFL-ben, ahol főedzőként egy, asszisztensként három bajnoki címet nyert.

Hétfőn délután bejelentette visszavonulását Gary Kubiak, a Super Bowl-címvédő Denver Broncos főedzője. Az 55 éves szakember az idény eleje óta jelentkező, és azóta állandósuló migrénnel indokolta döntését.

„Hihetetlenül nehéz döntést kellett meghoznom. Szeretek dolgozni, szeretem a focit, de a munkával járó mellékhatásokat már nem tudom tovább elviselni – idézi Kubiakot az NFL hivatalos oldala. –

Nehéz szívvel vonulok vissza, de ez a legjobb döntést, amit hozhattam, úgy a magam, mint a családom és a Denver Broncos számára."

Gary Kubiak szívből fájlalja a döntést Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Edmonds

Kubiak tíz szezonban dolgozott főedzőként, 2006-tól 2014-ig a Houston Texansnál, ahol 2011-ben és 2012-ben is főcsoport-elődöntőbe jutott, majd az utóbbi két idényében a Denver Broncosnál, amelyikkel az előző idény végén megnyerte a Super Bowlt.

Kubiak összesen 22 idényt húzott le az NFL-ben. A San Francisco 49ersnél kezdett, mint az irányítók edzője, és első idényében mindjárt SB-t nyert (49ers–San Diego Chergers 49-26), tanítványa, Steve Young a döntő legértékesebb játékosa (MVP) lett, miután máig rekordot jelentő 6 touchdownt passzt osztott ki.

Otthon, Denverben

A következő idénytől visszatért Denverbe, ahol 1983 és 1991 között teljes játékoskarrierjét töltötte, mint az azóta a hírességek csarnokába (Hall of Fame) beiktatott John Elway cseréje. A Broncosszal a támadásokért felelős edzői (offensive coordinator) minőségben nyert újabb két Super Bowlt (1997 és 1998) Elway utolsó két szezonjában.

Előbb cseréje, majd edzője lett a legendás QB-nek:

Kubiak munkásságának sikerét fényesen tükrözi, hogy 2005-ig tartó tizenegy szezont felölelő munkássága idején a Broncos 66 501 yardot és 465 TD-t hozott össze – a legtöbbet a ligában a vizsgált időszakban.

Ezt követően jött első főedzői megbízatása Houstonban a fentebb már említett eredményekkel, majd egy évre Baltimore-ba költözött, ahol újra offensive coordinator lett John Harbaugh mellett, a Ravens pedig 19 év óta a legeredményesebb támadójátékát prdukálta, bejutott a rájátszásba, ahol a főcsoport elődöntőjében egy nagyon jó meccsen 35-31-re kikapott a New England Patriotstól.

A 8. edző, aki SB-győzelmet követő szezonban visszavonul:

Az idény végén aztán több csapat is csábította Kubiakot főedzőnek, ő azonban a New York Jetsnek, a Chicago Bearsnek, sőt még a 49ersnek is nemet mondott, és már úgy nézett ki, hogy a következő szezonban is Marylandben marad, amikor befutott a Broncos megkeresése, ő pedig azonnal igent mondott, és első szezonjában meg is nyerte a Super Bowlt, 24-10-re verve az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott Carolina Pantherst.

Az idei szezonban a csapat hiába indított négy győzelemmel, szépen lassan leolvadtak, és a 16. héten a Kansas City Chiefstől elszenvedett vereséggel (10-33) eldőlt, hogy lemaradnak a playoffról.