Vágólapra másolva!
Teljesen véletlenül, a közelgő U21-es Eb miatt került össze Ecseki Nándor és Szudi Ádám párosa a budapesti asztalitenisz World Tour-versenyen, ráadásul egyetlen percet sem gyakoroltak együtt a viadal előtt a Németországban légióskodó sportolók. Ehhez képest sikerült világszenzációt okozniuk, miután a legjobb négy közé kerülésért három szettben legyőzték a tajvaniak 2013-ban világbajnoki aranyérmes duóját.

A hihetetlennek tűnő történet előzménye, hogy Ecseki Nándor és Szudi Ádám korábban már játszott együtt, de annak már több éve. A páros tagjai nagyon jól megértették egymást, hiszen 2014-ben úgy nyerték meg az ifjúsági Európa-bajnokságot, hogy előtte 15 meccsen nem találtak legyőzőre, pedig két nemzetközi versenyen is elindultak. Egy évvel később még sikerült döntőbe jutniuk egy belgiumi Pro Tour-versenyen, utána azonban szétváltak útjaik.

A tavalyi, budapesti Eb-n már nem együtt indultak el, és most is csak azért kerültek össze, mert Szudi Ádám párospartnere, Lakatos Tamás a kora miatt már nem indulhat az U21-es Eb-n.

– mondta az Origo érdeklődésére a régi-új társához hasonlóan még csak 20 éves Szudi Ádám.

Ecseki Nándor Forrás: OlineSportMediaKft./Hoffer Szilvi / Peli Laszlo

Arra egyikőjük sem emlékszik, hogy utoljára mikor sikerült magyar pingpongozónak legyőznie egy világbajnok ellenfelet, most ezt a bravúrt a fiatal kettős úgy hajtotta végre, hogy 3-0-ra kiütötte a Csen Csien-an, Csuang Csi-jüan duót.

A tajvani páros 2013-ban nyert aranyat, megszerezve ezzel az ország máig egyetlen pingpongos vb-címét.

A számok is alátámasztják, papíron mennyire esélytelen volt a magyar kettős. Szudi a 204., Ecseki 273. a világranglistán, míg Csuang Csi-jüan a 10., Csen Csien-an pedig a 25., ők tehát a közvetlen élvonalba tartoznak.

A siker ellenére a sportolók egyáltalán nem gondolják azt, hogy ezentúl automatikusan esélyesek lehetnének egy nagyobb világversenyen, de annak mindketten örülnek, ha a szurkolók megjegyzik a nevüket, és jobban figyelnek rájuk ezentúl. "A világbajnok legyőzése nagyon nagy dolognak számít, de nem jogosít fel minket arra, hogy vb-éremről álmodjunk. Ahhoz még rengeteg munka, meccs, verseny és edzés kell" – magyarázza Ecseki.

Szudi Ádám Forrás: OlineSportMediaKft.sport-media.hu/Hoffer Szilvi / Peli Laszlo

A győzelmük már csak azért is óriási meglepetés, mert a verseny előtt egyáltalán nem tudtak együtt készülni. "A 2014-es ifi-Eb-győzelem előtt sokat gyakoroltunk együtt, és már akkor kialakult, hogy melyikőnk hova üti, hová várja a labdát, megvolt a taktikánk is" – mondja Szudi.

– teszi hozzá Ecseki.

De vajon hogy játszottak volna, ha gyakorolnak? "Lehetséges, hogy rosszabbul, mert ennek így kellett történnie. Persze, ha folyamatosan, hétről hétre együtt edzenénk, akkor jobb lenne a játékunk, annak viszont nem lenne nagy jelentősége, ha csak havonta tudnánk gyakorolni egy-két napot" – mondja Ecseki.

Mindketten Németországban légióskodnak. "Edzés, munka, pihenés – ebből állnak a mindennapok a második ligás Borussia Dortmundnál" – fogalmazott Szudi, aki hivatalból is kedveli az azonos nevű helyi futballcsapatot, egyszer már élőben is megnézte.

A legyőzött tajvaniak négy éve így pózoltak Párizsban a vb-trófeával Forrás: AFP/J.Demarthon/Jacques Demarthon

Ecseki a TTC OE Bad Homburgban szerepel. "Edzés után edzés, és utána is van még egy kis edzés. Csak így lehet hosszú távon eredményt elérni" – árulta el a titkát.

A brazilokat csak megszorítani sikerült

A páros a csütörtöki World Tour-rajton 3-2-re győzött le egy szingapúri kettőst, a világbajnok kiejtése után, az elődöntőben pedig ismét csak egy papíron jóval erősebb ellenfél következett.

Hugo Calderano 20., Gustavo Tsuboi pedig 79. a világranglistán. A magyar kettős végig jól állta a sarat, a brazil kettős végül 3-2-re tudott nyerni. "A világbajnok elleni győzelmet már senki nem veszi el tőlünk" - mondta a vereség után Szudi Ádám.

Ecseki Nándor a harmadik szettet sajnálta nagyon, amelyben szettlabdájuk is volt. "Az ötödik szettben sajnos sok apró hibát követtünk el az elején, így hamar elhúztak, és már nem tudtunk fordítani" - jelentette ki, de közben már előre tekint: "Remélem, az U21-es Eb-n sikerül majd javítanunk. Most még épp beférünk a korosztályba, szeretnénk szép eredményt elérni zárásképp."