Elveszik Usain Bolt egyik olimpiai aranyérmét

jamaicai 4x100-as váltó a 2008-as pekingi olimpián
(From L) Jamaica's Asafa Powell, Nesta Carter, Usain Bolt and Michael Frater celebrate after winning the men's 4×100m relay final at the "Bird's Nest" National Stadium during the 2008 Beijing Olympic Games on August 22, 2008. Jamaica broke the men's 4x100m relay world record in the Olympic final timing 37.10seconds. Bolt, Frater, Powell and Carter coasted to victory ahead of Trinidad and Tobago, aided by the absence of a US team that failed to advance to the final after dropping the baton in qualifying. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Elveszíti egyik olimpiai aranyérmét Usain Bolt, miután az egyik váltótársa, Nesta Carter szervezetében tiltott szert mutattak ki a 2008-as minták újraelemzése során. A jamaicai 4x100-as váltó a kilenc évvel ezelőtti pekingi olimpián lett első Carterrel, és a doppingügy miatt törlik a csapat ott elért eredményét.

Hivatalossá vált, hogy megfosztják Usain Boltot az egyik olimpiai aranyérmétől, mivel kiderült, hogy a 2008-as pekingi olimpián aranyérmet nyert 4x100-as váltó egyik tagja megbukott a doppingvizsgálaton. Nesta Carter kilenc évvel ezelőtti mintájában a stimulánsok közé tartozó metilhexaneamint találtak még tavaly nyáron. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán közölte, hogy a jamaicai váltót megfosztják az aranyérmétől, így Trinidad és Tobagóé lesz az olimpiai bajnoki cím, az ezüst Japánhoz, a bronz Brazíliához kerülhet.

Usain Bolt így nem mondhatja el többé magáról, hogy három olimpián is triplázott. A sprinter a 2008-as, a 2012-es és a 2016-os olimpián is nyert 100 és 200 méteren, illetve a 4x100-as jamaicai váltóval, ám a doppingügy miatt most már csak nyolcszoros olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Ezzel

lekerült a legeredményesebb atléták örökranglistájának az éléről

is, ahol eddig Paavo Nurmival és Carl Lewisszal holtversenyben vezetett. A finn és az amerikai atléta egyaránt kilenc-kilenc olimpiai arannyal rendelkezik.

A jamaicai négyes 37,10-es világrekorddal nyert Pekingben, megelőzve Trinidad és Tobagót Forrás: AFP/Olivier Morin

Tavaly június 3-án került először nyilvánosságra, hogy Nesta Carter volt az a jamaicai olimpiai bajnok, aki fennakadt a 2008-as pekingi játékokon levett doppingminták újraelemzése során.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2016 májusában jelentette be, hogy a pekingi minták közül 454-et újravizsgáltatott, elsősorban olyan sportolókra koncentrálva, akik az augusztusi, riói játékokon is szerepelhetnek. Az eredmények szerint hat sportágban összesen 12 ország 31 versenyzőjének mintája volt pozitív.

Carter és Bolt Forrás: AFP/Olivier Morin

Carter - minden idők hatodik leggyorsabb embere - a jamaicai váltó első embere volt a pekingi váltódöntőben, amelyben a Michael Frater, Asafa Powell, Usain Bolt trióval kiegészülve lett olimpiai aranyérmes.

Akkor a váltó 37,10-es világrekordot futott, ezt azóta kétszer is sikerült megdöntenie,

annyi különbséggel, hogy Powell helyét Yohan Blake vette át a négyesben. A 2011-es degui vb-n 37,04-gyel nyertek Bolték, a londoni olimpián pedig 36,84-gyes idővel sikerült célba érniuk. Carter mind a három váltónak a tagja volt.