Félszáznál több nemi erőszakot követtek el egy texasi egyetem focistái

Northwestern State v Baylor GettyImageRank2 SPORT HORIZONTAL FLAG American Football - Sport USA Texas American Football Field Photography NCAA College Football Waco Baylor University Baylor Bears NCAA Gulf Coast States McLane Stadium FeedRouted_NorthAmeri
WACO, TX - SEPTEMBER 02: Flags on the field for the Baylor Bears at McLane Stadium on September 2, 2016 in Waco, Texas. Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Négy év alatt legalább 52 nemi erőszakot követhettek el a Baylor Egyetem amerikaifocistái, ezek közül legalább öt csoportos erőszak volt. A vezetőedző egyenesen biztatta erre a játékosokat, az egyetem pedig mindent megtett az ügyek eltussolásának érdekében. Mindezt azért, hogy felépíthessék az iskola történetének legjobb csapatát.

Egészen megdöbbentő részletek derültek ki abból a vizsgálati jelentésből, ami pénteken került nyilvánosságra a texasi Baylor Egyetemen elkövetett sorozatos nemi erőszakokról. A 26 oldalas anyag tanúsága szerint 2011 és 2014 között, azaz a négy év alatt 52 esetben követtek el nemi erőszakot az egyetem amerikaifoci-csapatának játékosai, ezek közül öt volt csoportos nemi erőszak.

A Baylor Bears focicsapatának pályája, a McLane Stadium a Texas állambeli Wacóban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ronald Martinez

Az esetek többsége az egyetem területén, azaz a campuson kívül történt a játékosok által szervezett házibulikon, és legalább 31 játékos volt érintett a bűncselekményekben. A sorozatos nemi erőszakok az egyetemről azóta eltávolított Art Briles vezetőedző idején történtek: a szakember - aki most éppen jó hírnevének megsértésével és konspirációval vádolja egykori munkaadóját - nemhogy nem akadályozta meg ezeket az eseteket, de egyenesen biztatta a játékosait a minél agresszívabb viselkedésre.

- volt az edző szavajárása a jelentés szerint.

Art Briles főedzőként bármi fölött képes volt szemet hunyni Forrás: AFP/2015 Getty Images/Ronald Martinez

Az esetek többségét nem jelentették az áldozatok - volt, aki egyenesen attól félt, hogy megölik őt, és akár az egyetemi jogsegélyszervezet (Title IX) koordinátorát is, ha feljelentést tesz - öt alkalommal azonban megtörtént a feljelentés. Ilyenkor vagy a rendőrség nem végzett kellően alapos munkát, vagy fenyegetéssel és vesztegetéssel hallgattatták el a sértetteket. Volt, aki hallgatásáért cserébe ingyenes ösztöndíjat kapott.

Title IX

A Title IX egy jogi kifejezés az amerikai törvénykezésben, ami egy 1972-ben hozott tanügyi törvény része, amely kimondja, hogy "Az Egyesült Államokban egyetlen személy sem zárható ki a sporttevékenységből, fosztható meg az azzal járó előnyöktől, vagy szenvedhet el hátrányos megkülönböztetést bármilyen egyetemi programban nemi hovatartozása miatt."

Az addig az egyetemi bajnokság szürke csapatai közé tartozó Baylor Egyetemen 2009-től lett központi kérdés egy sikeres focicsapat kiépítése, amihez minden eszköz engedélyezett volt. Ha az egyetemre látogatóba jött egy-egy ígéretes középiskolás focista, akkor lányokat vettek rá, hogy lefeküdjenek velük - ami nemcsak etikailag kérdőjelezhető meg, de szigorúan tiltja az egyetemi sportok szabályzata is.

Az egyetem és a helyi rendőrség közösen "cselekvési tervet" dolgozott ki, amiben lefektették, hogy

nem lépnek föl a focicsapat játékosai ellen, nem jelentik a nemi erőszakokat,

nem tartanak képzéseket, és ügyelnek arra, hogy a megtörtént esetek ne juthassanak el rendőrségi fázisba.

A Baylor focistáinak nem kellett tartaniuk a felelősségre vonástól (a képünkön lévő játékosok nem szereplői a történteknek) Forrás: AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

A Baylor Title IX irodájából az elmúlt hónapokban ketten is felmondtak. Egyikük azzal indokolta a döntését, hogy az

ugyanis az egyetem vezetőségétől semmilyen támogatást nem kaptak a focisták által elkövetett nyilvánvaló nemi erőszak ügyek kivizsgálására. Egyikük azt nyilatkozta, hogy a történtektől olyan rossz mentális állapotba került, hogy nemi erőszakról szóló rémálmai voltak.