Egy prostituáltnak nézett rendőr döntötte el a Super Bowlt

Horizontal UNIFORM SPORT CHAMPIONSHIP TEAM AMERICAN FOOTBALL
Members of the Atlanta Falcons football team sit dejectedly on the bench as the Denver Broncos put Super Bowl XXXIII out of reach at Pro Player Stadium in Miami, FL 31 January. The Denver Broncos won their second consecutive NFL championship, beating the Falcons 34-19. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/ROBERTO SCHMIDT / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
Vágólapra másolva!
Az Atlanta Falcons egy örömlánynak hitt álruhás rendőrnő miatt is bukta el az eddigi egyetlen Super Bowlját. A New England Patriotsot egy harmadrangú elkapó ütötte el a veretlen szezontól, majd néhány évvel később egy újonc védő pecsételte meg a győzelmüket. Felejthetetlen fejezetek a Super Bowl-legendáriumból.

Eugene Robinson és az álruhás rendőr

Az Atlanta Falcons eddigi egyetlen Super Bowl-szerepléséhez (1998) egy szinte rejtői történet fűződik. A csapat safetyje, Eugene Robinson ugyanis úgy gondolta, kicsit lazít a meccs előtt, és belekukkantott a miami éjszakába. A játékosnak megtetszett egy nő, akit prostituáltnak nézett, és negyven dollárt ajánlott neki, ha orálisan kielégíti. A probléma csak az volt, hogy a nő egy

álruhás rendőr volt,

aki azonnal be is vitte Robinsont. A játékos ugyan óvadékkal kiszabadult, és ott lehetett a meccsen, de nem volt benne sok köszönet.

Eugene Robinson a Super Bowl előtti egyik edzésen - itt még nem sejtette, mibe keveredik Forrás: AFP/Jeff Haynes

A Denver Broncos, amelyben a legendás irányító, John Elway az utolsó meccsét játszotta, szétszedte az eset miatt megzavarodott és demoralizálódott Falconst, és sima győzelmet aratott 34-19-re. A dolog pikantériája, hogy Robinson a letartóztatása előtt néhány órával vette át a Bart Starr-ról elnevezett díjat, amit minden évben a legpéldamutatóbb magatartású játékos kaphat meg.

A kirúgás széléről a reflektorfénybe

A New England Patriots már a Tom Brady-éra előtt is járt a Super Bowlban, egészen pontosan kétszer, 1986-ban és 1997-ben, azonban egyszer sem tudott nyerni.

Előszőr a Mike Ditka-vezette Chicago Bears alázta meg a Patriotsot 46-10-re, de a másik vereség talán még fájóbb volt, 1997-ben a Brett Favre irányításával döntőbe jutó Green Bay Packers győzte le a New England-i csapatot. A meccs hőse nem is az azóta legendássá vált Favre, hanem egy kirúgás szélén álló játékos, bizonyos Desmond Howard volt, aki a szezon előtt csak alig-alig került be a Packers keretébe.

A Patriots hat pontra közelítette meg a Packerst, és a touchdown utáni kickoffot Howard az egyyardos vonalon kapta el, majd a Super Bowlok történelmében addig egyedülálló módon 99 yardot nyargalt vele vissza, és szerzett touchdownt.

Howard TD-je után a Packers az egypontos rúgás helyett a sokkal rizikósabb kétpontos kísérletet választotta, innen pedig a New England Patriots már nem tudott visszakapaszkodni: 35-21-re nyert a Packers. A mérkőzés legértékesebb játékosa is Howard lett, aki a rákövetkező évben az Oakland Raidershez szerződött, és 2002-ben hagyott fel végleg az amerikaifocival.

Egy dinasztia születése

A 2002-es Super Bowl különösen izgalmasra sikeredett, és egyben innentől datáljuk a New England Patriots modern kori szárnyalását is.

A 2000-es draft hatodik körében kiválasztott Tom Brady ugyanis a 2001-es alapszakaszban vette át a sérült Patriots-kezdőirányító, Drew Bledsoe posztját, és aztán 11-5-ös mérleggel juttatta be csapatát a döntőbe, ahol az ellenfél, a Kurt Warner-vezette St. Louis Rams volt a favorit. A Rams a meccs elején jókora hátrányba került, de 17-3-ról a negyedik negyedben, másfél perccel a meccs lefújása előtt eljutottak az egyenlítésig. Ez a másfél perc viszont pont elég volt ahhoz, hogy Brady mezőnygóltávolságba juttassa a csapatát, Adam Vinatieri, a Patriots rúgója pedig az utolsó másodpercben szerezte meg a győzelmet jelentő három pontot egy 48 yardos rúgással.

Zöldfülű Brady és egy dinasztia születése a 2002-es Super Bowlon Forrás: AFP/Jeff Haynes

A Patriots a következő évben nem jutott be még a rájátszásba sem, azonban a rákövetkező két szezonban zsinórban nyert még két döntőt. Vinatieri az Indianapolis Coltsban folytatta, ahol tagja volt a 2007-ben Super Bowlt nyert csapatnak, és a mai napig ott játszik.

Adam Vinatieri még mindig az NFL egyik legbiztosabb lábú rúgója Forrás: AFP/2017 Getty Images/Andy Lyons

A Patriots rossz szelleme

A 2007-es New England Patriots-szezon minden szempontból tökéletesen alakult Bradyéknek, hiszen szó szerint átgázoltak az ellenfeleiken, és veretlenül jutottak be a Super Bowlba, ahol az Eli Manning vezette New York Giants volt az ellenfél.

Nyilvánvalóan a Patriots számított a meccs esélyesének, és mindenki azt várta, hogy ez lesz az első csapat az 1972-es Miami Dolphins óta, ami veretlenül tud lehozni egy teljes szezont. Eli Manning azonban másképp akarta. A negyedik negyedben ugyanis jött az az elkapás, amit azóta is a Super Bowlok egyik legemlékezetesebb megmozdulásaként emlegetnek. A Patriots-védők által menekülésre kényszerített, és csaknem földre vitt Manning ugyanis David Tyree elkapót találta meg a passzal, aki egészen hihetetlen módon, a labdát a sisakjához szorítva zuhant a földre.

Tyree elkapásától megtáltosodott a Giants, és a meccset eldöntő touchdownra sem kellett sokat várni: azt Plaxico Burress szerezte. A New England Patriots tökéletes szezonja így elúszott, és a 2012-es Super Bowlon sem sikerült a bosszú: akkor ismét a Giants volt az ellenfél a döntőben, és Eli Manningék másodjára is legyőzték a Patriotsot.

Az újonc védő csodája

Az elmúlt évek legizgalmasabb Super Bowlját a Seattle Seahawks játszotta a New England Patriots ellen. A Seahawks duplázni készült, hiszen az előző évben Russell Wilsonék szó szerint kiütötték a Peyton Manning vezette Denver Broncost. Ez viszont nem sikerült, noha a meccs utolsó fél percében a Patriots mindössze négy ponttal vezetett, a Seahawks pedig a Patriots egyyardosáról támadhatott.

Mindenki azt várta, hogy a seattle-iek futójátékkal próbálkoznak, mégpedig az azóta visszavonult Marshawn Lynch főszereplésével, ám Pete Carrollék passzjátékot hívtak, Russel Wilson labdáját pedig tökéletes ütemben csípte el Malcolm Butler, a Patriots újonc cornerbackje.

Butler megmozdulása azért is csodaszámba ment, mert a játékos a drafton sem kellett senkinek, az újoncszezonjában pedig alig jutott játéklehetőséghez. Tom Brady egészen odáig ment, hogy a döntő legértékesebb játékosának járó autót is odaadta Butlernek, aki azóta megmutatta, hogy nem véletlenül szerződtette a Patriots: ebben a szezonban már négy interceptiont szerzett, és a vasárnapi Super Bowlban is komoly veszélyt jelenthet Matt Ryanre, ha a Falcons-irányító nemtörődöm módon bánik a labdával.

"Ne legyél Seahawk, inkább fussál!" - az elpuskázott támadásból azóta szállóige lett Forrás: Reddit

A Sport1 élőben közvetíti az 51. Super Bowlt, felvezetésképpen egy Trash Talk Extra jelentkezik 10 órától. Éjféltől a helyszíné a szó, Houstonból Faragó Richard és a magyar amerikaifutball-válogatott irányítója, Bencsics Márk kommentál.