Vágólapra másolva!
A Magyar Birkózó Szövetség elnöksége lehetővé tette minden magyar állampolgársággal rendelkező határon túli versenyző számára, hogy részt vegyen az országos bajnokságokon. Az program szlogenje: Egy szőnyegen, egy nyelven – együtt a magyar birkózásért!

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke a Szász Jenővel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökével tartott közös sajtóreggelijén hangsúlyozta, hogy az elnökség múlt héten hozott határozatát hosszú egyeztetés előzte meg.

Az MBSZ 2015-ben kötött stratégiai megállapodást az intézettel, azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence egészére terjesszék ki a magyar birkózást. A felek már akkor célként fogalmazták meg a határon túliak versenyzési lehetőségét a magyar bajnokságokon, ehhez hasonlót eddig az asztaliteniszezők valósítottak meg.

Forrás: Origo

A mostani döntéssel pedig megvalósulhat az is, hogy megfelelő teljesítmény esetén akár a magyar válogatottba is behívhatják ezeket a sportolókat.

A rendezvényen felszólalt Bálint Zoltán, a Szerb Birkózó Szövetség közgyűlésének elnöke is, aki ünnepelte a kezdeményezést. Elmondta, hogy a Délvidéken már meghozták a döntést, a kettős állampolgársággal rendelkezők a magyar és a szerb bajnokságon is elindulhatnak.

A médiaeseményen székelyföldi, kárpátaljai és délvidéki klubok és versenyzők is képviseltették magukat, Németh Szilárd jelezte, hogy a határon túli birkózók már a jövő hétvégi kötöttfogású országos bajnokságon szőnyegre léphetnek, az utánpótláskorú kötöttfogásúak pedig majd a szintén márciusi dorogi Fekete Gyémánt-kupán.