Vágólapra másolva!
Harmincöt "bőrös" év után új labdával rajtol el magyar idő szerint szerda hajnalban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 61. idénye. A bemutatkozó játékszer ugyanis bőr helyett mikroszálas műanyagból készült, és az érintettek egyelőre nincsenek elragadtatva tőle. Shaquille O'Neal, a címvédő Miami centersztárja például olcsó áruházi terméknek nevezte az elődjénél kétségtelenül jobban tapadó gömböt, míg edzője, Pat Riley egyenesen "szörnyűnek" titulálta azt. Az első játéknapon történelmi vereséget szenvedett a címvédő Miami, amely hazai pályán 42 ponttal maradt alul a Chicago Bullsszal szemben.

A júniusi döntőben a Dallas ellen 0-2-ről 4-2-re diadalmaskodó Heatnél gyakorlatilag a labda az egyetlen "újítás", mivel a keret változatlan maradt. A magot továbbra is Shaq, Alonzo Mourning, Antoine Walker, Gary Payton és - egyetlen fiatalként - Dwyane Wade alkotja, az elmaradt frissítés pedig sokak szerint jelentősen csökkenti a duplázás esélyét.

Ezt támasztja alá az is, hogy a 30 klub elöljárói egy körkérdés szerint a San Antoniót favorizálják, amely 1999, 2003 és 2005 után negyedik aranygyűrűjére hajt. A texasiak jól bevált szupertriójuk - Tim Duncan, Tony Parker és Manu Ginobili - révén 63/19-es mérlegre hozták a legutóbbi alapszakaszt, majd a nyugati elődöntőben a későbbi finalista Dallas állította meg őket.

A "szomszédvár" ezúttal is messzire juthat, minden idők egyik legnagyobb kosarasa, Michael Jordan legalábbis a Mavericksre adta le voksát: "Ők jelenleg a legelszántabbak. Dirk Nowitzki szerintem nem mondott csődöt a nyári döntőben, és minden eddiginél jobban akarja a sikert" - nyilatkozta a "levegő ura".

Mark Cuban, a Dallas milliárdos tulajdonosa nem sajnálta a pénzt, hogy együtt tartsa a gárdát, és az elmúlt hónapokban 180 millió dollárt költött szerződésekre. A német klasszis - aki 2005/2006-ban 26,6 pontos meccsátlaggal rukkolt elő - 60 millióért marad 2011-ig Texasban. Idén olyan tapasztalt játékosok érkeztek a segítségére, mint Greg Buckner, Devean George és Anthony Johnson.

Sokra viheti a Phoenix is, amelyben felépült súlyos térdsérüléséből a 23 éves, All Star-válogatott Amare Stoudemire. Az előző szezonban 66 találkozót kihagyó center a hírek szerint makkegészséges, és az elmúlt két alapszakasz legjobbjává választott Steve Nash-sel együtt újra erős párost alkothat.

Nagyon elverte a Bulls a bajnokot

Súlyos vereséggel kezdte az idényt a címvédő Miami Heat: a floridai alakulat hazai pályán 42 ponttal maradt alul a Chicago Bullsszal szemben. Ünnepelni jöttek az American Airlines Arenába a nézők, mivel a legutóbbi győztesek ez alkalommal vehették át a bajnoki gyűrűket David Sterntől, az NBA első számú vezetőjétől.

A folytatásnak azonban nem örülhettek a hazai drukkerek, a chicagói alakulat ugyanis remekül játszva már a félidőben 29 ponttal vezetett, s végül fölényes győzelmet aratott. Az NBA történetében még soha ilyen rosszul nem kezdett egy szezont az aktuális bajnok.

"Vissza a realitáshoz. Ez nagyon egyoldalú mérkőzés volt - mondta a találkozó után Pat Riley, a Heat trénere. - Igazából nem sok hozzáfűzni valóm van a történtekhez, egyszerűen csak kiderült, mennyit kell még dolgoznunk".

Eredmények, Keleti főcsoport
Miami Heat - Chicago Bulls 66-108

Nyugati főcsoport
Los Angeles Lakers - Phoenix Suns 114-106




A külföldiek egyre érezhetőbb hatását mutatja, hogy a rajtoló idényben 38 ország 82 kosarasa lép parkettre, ráadásul az NBA történetében először európai játékos lett a nyári amatőrbörze (draft) első számú választottja. A 21 éves olasz Andrea Bargnani várhatóan 980 ezer dollárral gazdagodik első, torontói szezonjában.

Ez természetesen eltörpül a legnagyobbak keresete mellett: a liga krőzusa idén is a minnesotai Kevin Garnett lesz 21 milliós gázsijával, őt Shaquille O,Neal követi 20 millióval. Viszonyításul: a klubonkénti bérplafon még mindig "csak" 53,135 millió dollár.

(MTI)