Vágólapra másolva!
Akár öt-hat magyar ökölvívó is kijuthat a pekingi olimpiára, ugyanakkor az íjászok közül szinte csak Ondrik Tibor reménykedhet - hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság idei utolsó, szokásos sportági egyeztetésén.

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke kijelentette: olyan kiegyenlített a világ élmezőnye, és annyira tehetséges a magyar utánpótlás - az idei ob-n hat tizenéves bajnokot avattak -, hogy Pekingben bármi lehetséges.

"Akár öt-hat versenyzőnk is kijuthat, és állítom, ebből a garnitúrából bárki lehet akár olimpiai bajnok is". Hozzátette: az is lehetséges, hogy senki sem szerez kvótát, főleg, ha gond lesz az anyagi támogatással.

Ami a kvalifikációt illeti, a 2007-es moszkvai világbajnokság első nyolc helyezettje automatikusan pekingi résztvevő, a további, kvalifikációs tornákon megszerezhető helyeket az alapján számolják ki, hogy egy-egy kontinens hányat vitt el a vb-n. Id. Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint Bedák Pálnak van a legnagyobb esélye az egyenes kijutásra, de Káté Gyula is reménykedhet - előbbinek a saját súlya, utóbbinak a junior világbajnok Bacskai Balázs a legnagyobb ellenfele.

Csötönyi Sándort bántja, hogy a női szakágat nem ismerik el, a többszörös világ- és Európa-bajnok Kovács Mária eredményei nem jelennek meg az eredményalapú pénzelosztásnál, így központi jutalmazásra sem számíthat.

Megjegyezte: még mindig nem lehet tudni, hogy 2007-re milyen összeget tervezhet a szövetség, holott nemsokára kezdődnek a kvalifikációs versenyek. "Az eredményes olimpiai kvalifikációhoz, azaz a jó világbajnoki szerepléshez külföldre is el kell menni, különben úgy járunk megint, mint Bedák Pali az idén, aki az Európa-bajnokság előtt két komoly meccset tudott vívni, többre egyszerűen nem futotta. Tavaly a válogatottak 30-40 százalékkal kevesebb mérkőzésen vettek részt, és hiába hívták meg őket több helyre, nincs fedezet a megannyi utazásra. Pedig ha adva volnának a feltételek, garantáltak lennének az eredmények is, ezt az elmúlt tíz évben, azt hiszem, bizonyítottuk" - közölte az elnök.

Az íjászok számára a sportág rutinos versenyzője, Ondrik Tibor jelenti a legnagyobb reményt. A saját edzésprogramja alapján, házában kialakított pályán gyakorló íjász az egyedüli a magyar mezőnyben, aki ugyanannyit tud lőni, mint a nemzetközi klasszisok - heti nyolcszázat -, a többiek lehetőségeit behatárolják az anyagiak. "Az idén 1270 kört tűztünk ki elérendő célként, amit elért, jövőre 1300-at kellene túlszárnyalnia, ami szerintem menni fog" - állapította meg Hegedűs András sportigazgató. Utóbbival az ötven közé lehet jutni a világranglistán, ami szinte bizonyosan pekingi kvalifikációt érhet.

A hölgyeknél kevesebb a remény: a kimagaslóan legjobb íjász, Balázs Petra inkább az egyetemi tanulmányaira szavazott. "Nyáron visszatért, megvert mindenkit, de utána bejelentette, befejezi, inkább az iskolát folytatja" - újságolta Vánky Sebastián elnök. Hozzátette: januártól megnyílik egy új fedett íjászközpont, amire méltán lehetnek büszkék - és ami talán garantálja, hogy a sportág jelene és jövője sokkal sikeresebb legyen, mint eddig.

A konzultációk végén Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója külön köszönetet mondott az egyeztetéseket vezető Köpf Károlynak, aki ebbéli minőségében utoljára ült az asztalfőn: a MOB sportigazgatója január elsejétől a vízilabda-szövetség főtitkáraként tevékenykedik tovább - utódja a MOB-nál a vívók eddigi szakmai igazgatója, Kovács Tamás lesz.