Vágólapra másolva!
A profiboksz világában igen gyakori alaptalan találgatások miatt sokan kételkedtek benne, sokakat meglepett, és akadt olyan is, akit felbőszített Vitalij Klicsko visszatérésének híre. Az egykori nehézsúlyú világbajnok nemrégiben egy, a Klicsko fivérek honlapján közzétett interjúban beszélt arról, miért döntött úgy, hogy újra kesztyűt húz.

"Vlagyimirrel mindig is azt az álmot dédelgettünk, hogy egyszerre leszünk világbajnokok egy-egy nagy szervezetnél" - mondta az idősebbik Klicsko testvér, akinek ez a vágya mindeddig nem valósult meg, hiszen 2005 novemberében, Hasim Rahman elleni címvédése előtt jelentette be visszavonulását, öccse azonban csak tavaly áprilisban kapaszkodott vissza a csúcsra, s szerezte meg az IBF aranyát. A családi büszkeség azonban nem az egyetlen ok, amely visszahúzza Vitalijt a szorítóba. "Az igazat megvallva annak ellenére, hogy politikai pályára léptem, hatalmas nosztalgiával tekintek vissza bokszolói karrieremre. A sport mindig is életem legnagyom részét tette ki, és úgy tűnik, nem tudok elszakadni tőle."

Egyes megjegyzések szerint Klicskónak nem hiányozna annyira korábbi sikereinek forrása, ha poltikusként hasonló eredményket tudott volna felmutatni, ám sem kijevi főpolgármesternek, sem pedig országgyűlési képviselőnek nem választották meg. "Nem erről van szó, bár természetesen vannak emberek, akik mindenben csak a negatívumot látják meg. Nem hagyom abba a politizálást, mint ahogy nem önszántamból hagytam fel az ökölvívással sem. A sorozatos sérülések kényszerítettek erre, de mostanra felépültem, és készen állok rá, hogy Vlagyimirral új fejezetet nyissunk a boksztörténelemben."

Sokan kételkednek abban is, hogy a 35 éves ukrán - aki utoljára 2004 decemberében bokszolt Danny Williams ellen - képes lesz újra csúcsformába jönni, Klicsko azonban állítja, ki sem esett belőle, visszavonulása óta is naponta kétszer tréningezik. "Egyébként is, téves az a gondolkodás, mely szerint az ellenfelünkön a ringben vagy a versenypályán kell felülkerekednünk. Csak kevesen értik meg, hogy a legnagyobb ellenfelünk mi magunk vagyunk. Én legyőztem a sérüléseimet, számomra ez a legfontosabb."

Amennyiben tényleg képes régi önmagát nyújtani, Klicsko akár egyetlen mérkőzéssel is újra világbajnoki címig juthat, a WBC ugyanis korábban "tiszteletbeli bajnokká" nyilvánította, ami annyit tesz, hogy visszatérése esetén azonnal kihívhatja az éppen regnáló bajnokot, jelen eseteben Oleg Maszkajevet. Klicsko azt szeretné, ha az összecsapás mielőbb létrejöhetne, úgy véli, pár héten belül kitűzhetik a találkozó időpontját, három hónapon belül pedig meg is mérkőzhetnek.

A súlycsoport címmérkőzésre ácsingozó bunyósai persze nem igazán nézik jó szemmel, hogy egyből Klicsko ölébe hullik a lehetőség, közülük is elsősorban Maszkajev kötelező kihívóját, Samuel Petert dühítette fel a hír. "Megpróbáltak megvesztegetni, hogy hallgassak, de nem érdekel a pénz, én nehézsúlyú bajnok akarok lenni! Meg fognak fizetni ezért" - fenyegetőzött a nigériai bokszoló.