Vágólapra másolva!
A sportirányítási rendszer átalakításának következményei, így a nagyságrendekkel megnövelt állami támogatás pozitív hatásai inkább csak a 2016-os riói nyári olimpián jelentkezhetnek, a jövő évi londoni játékokon még nem - mondta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára pénteken a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

A kormány egy éve kezdte el a sportirányítási szisztéma átalakítását, s a főtitkár hangsúlyozta, hogy a Schmitt Pál köztársasági elnök által csütörtökön aláírt törvény, amely társaságiadó-kedvezményt biztosít a sportot támogató vállalkozásoknak, alapvetően meghatározza a magyar sport helyzetét az elkövetkezendő években-évtizedekben.

"Más világ köszöntött ránk. Korábban még arról panaszkodtam, hogy az előző kormány a kétmilliárdos olimpiai felkészülési támogatásból elvont egymilliárdot, most pedig arról beszélhetünk, hogy a visszapótolt kétmilliárdhoz képest ennek a törvényeknek köszönhetően nagyságrendekkel több pénzből gazdálkodhatunk. Ez egy olyan lépés, amelyre régóta vártunk, egy olyan bánásmód, amelyet a magyar sport az elmúlt száz évben minden politikai kurzusban megkapott a magyar politikától. Megint úgy érezzük, hogy fontosak vagyunk, és hogy tényleg komoly volt az a kijelentés, miszerint a sport stratégiai ágazat lesz a közeljövőben" - fogalmazott a főtitkár, ugyanakkor óvatosságra is intett a londoni reményeket illetően.

"Senki ne gondolja azt, hogy ez a fantasztikus támogatás már londoni érmekben is megjelenik, hiszen egy-egy olimpián való szereplést az azt megelőző nyolc-tíz év munkája határozza meg. Azért úgy gondolom, hogy négy-nyolc év múlva a versenysportban is érzékelhető változásoknak kell bekövetkezniük, s ezek pozitív hatásai a 2016-os riói játékokon már jelentkezhetnek. Persze azért legyünk optimisták, hiszen ettől függetlenül is szerepelhetünk jól Londonban" - fogalmazott a MOB főtitkára, aki szerint a legjobb eredmények a kajak-kenu csapattól, különösen a nőktől, valamint a sportlövő Sidi Pétertől és tornász Berki Krisztiántól várhatók, vagyis azoktól, akik eddig is kiemelkedően szerepeltek a világversenyeken.

A londoni felkészüléssel kapcsolatban a főtitkár kiemelte, hogy az olimpiai csapat körül nincsenek pénzügyi gondok, mert a MOB az érintett sportolóknak, a szakembereknek, a sportszövetségeknek és egyesületeknek is időben átutalta a felkészülési támogatásokat. Molnár Zoltán emellett arra a legbüszkébb, hogy az olimpiai bizottság átalakította a Gerevich-ösztöndíjrendszert, s kiemelt támogatásban részesíti a magyar sport elitjébe tartozó 400 fiatal versenyzőt és az őket felkészítő szakembereket.

Műsorvezetői kérdésre szóba került az is, hogy az elmúlt években világ- és Európa-bajnoki érmet nyert sportolók még mindig nem kapták meg jutalmukat, hivatalos nevén eredményességi támogatásukat a Wesselényi Sportközalapítványtól. A főtitkár ennek kapcsán elmondta, tagja az alapítvány kuratóriumának, és tudja azt is, hogy a pénz az alapítvány rendelkezésére áll. "Többször felléptem ez ügyben a sportolók érdekében, s követeltem a pénzek kifizetését, de sajnos, különböző jogi csűrés-csavarás miatt ezt eddig nem tette meg az alapítvány."

Molnár Zoltán emlékeztetett arra, hogy Wesselényi Sportközalapítvány napokon belül megszűnik, a kötelezettségei a MOB-ra szállnak át, s ígéretet tett arra, hogy amint a pénz megérkezik az olimpiai bizottság számlájára, azonnal kifizetik az elmaradt jutalmakat. "Megpróbáljuk így kárpótolni a Wesselényi Sportközalapítvány mulasztását. Ez már csak napok kérdése" - hangsúlyozta Molnár.

A MOB főtitkára végül beszélt arról is, hogy a megfelelő sportegészségügyi háttér megteremtése terén tűzoltás folyik. "A kormány 115 millió forintot biztosít arra, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által kijelölt egészségügyi csúcsintézményekben és megyei kórházakban azonnali elit ellátást kapjanak a versenyzők. Amit a Sportkórház már nem tud biztosítani, azt a Londonra készülő sportolók máshol megkaphatják" - zárta szavait a sportvezető.