Vágólapra másolva!
Adócsalás miatt hét gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság pénteken Kecskeméten - közölte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság sajtószóvivője az MTI-vel. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal  tájékoztatása szerint az eddig feltárt adatok szerint a bűnszervezet 650 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Az előzetesbe helyezettek között van Csábi Bettina egykori bokszvilágbajnok is.

A Kecskeméti Városi Bíróság nyomozási bírója azért döntött az érintettek harminc napra szóló előzetes letartóztatásról, mert szerinte fennáll elrejtőzésük, valamint az eljárás jogellenes befolyásolásának veszélye - mondta Sárközy Szabolcs.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói által feltárt ügy gyanúsítottjai színlelt uniós értékesítéssel próbálkoztak. Az elkövetők huzamosabb ideje nagy mennyiségű gabonát szereztek be Romániából. A hamis dokumentumokkal azt a látszatot keltették, hogy az árut tovább viszik Szlovákiába, valójában azonban a gabona Magyarországon került forgalomba. Az ügyletben valós gazdasági tevékenységet nem végző fiktív cégek is közreműködtek. Az elkövetők célja az áfára vonatkozó szabályok kijátszása, az adófizetés elkerülése volt.

A pénzügyi nyomozók a bűnszervezetet egy gondosan előkészített akcióval leplezték le. Öt megyében és a fővárosban harminc helyszínen nyolcvan nyomozó jelent meg egyazon időpontban, házkutatásokat, kihallgatásokat tartottak. A bűncselekménnyel okozott kár fedezetének biztosítására két autót, 40 millió forint készpénzt foglaltak le, és valamennyi gyanúsított bankszámláját zárolták.

A volt profiboksz-világbajnok Csábi Bettinát férjével együtt kedden hajnalban vittek el bajai lakásukból a vámkommandósok.