Rocky csúcsát ostromolja a legjobban kereső sportoló

Floyd Mayweather Jr., boksz
UNITED STATES, LAS VEGAS : Floyd Mayweather Jr. of the US poses with his belts after beating Marcos Maidana of Argentina on September 13, 2014 at The MGM Grand, Las Vegas. Mayweather dominated with a 12 round unanimous decision over Maidana retaining his WBA Welterweight Belt and WBC Welterweight and Super Welterweight World Titles. (Photo John Gurzinski / AFP)
Vágólapra másolva!
Floyd Mayweather a hét végén megnyerte pályafutása 47. profi összecsapását is, és ha még kétszer győz, beállítja a legendás Rocky Marciano rekordját. A feleségverő börtöntöltelék a világ legjobb bokszolója, aki ennek megfelelően évi százmillió dollárt keres. De kiáll-e Manny Pacquiao ellen?

Beállítható, esetleg megdönthető-e Rocky Marciano rekordja - ez a kérdés izgatja a profiboksz-rajongókat, és lehet, egy évet kell csak várni arra, hogy mindez kiderüljön. A legendás amerikai bokszoló 1947 és 1955 között 49 mérkőzést vívott meg veretlenül, és ehhez a számhoz közelít Floyd Mayweather Jr.: a hét végén 47. győzelmét aratta, és szintén szászázalékos a mérlege.

Amatőrként amatőr

Pedig Mayweather amatőrként nem tűnt zseninek, az 1995-ös berlini világbajnokságon már a második körben kikapott az algériai Nouredine Medjihoudtól, egy évvel később pedig eljutott ugyan az atlantai olimpiára, de a kazah Bakhtiyar Tileganov, az örmény Artur Grigorian és a kubai Lorenzo Aragon legyőzése után az elődöntőben egy ponttal kikapott a világbajnoki címvédő bolgár Szerafim Todorovtól, így végül bronzérmes lett (az amerikaiak megpróbáltak óvni, de nem jártak sikerrel).

Mayweather és a világbajnoki övek Forrás: AFP/John Gurzinski

Aztán legyőzői közül Medjihoud 0-3-as, Todorov pedig 5-1-es mérleggel semmire sem jutott a profik között, Mayweather viszont korunk talán legnagyobb profi bokszolója lett.

1996. október 11-én debütált, Roberto Apodaca nem sok időt töltött ellene a ringben. Két évvel később Genaro Hernandez ellen megszerezte élete első világbajnoki övét a Bokszvilágtanács (WBC) nagypehelysúlyú kategóriájában, és végleg beindult karrierje. Azóta is minden meccsét megnyerte, ráadásul öt különböző súlycsoportban - nagypehelysúly mellett könnyűsúlyban, kisváltósúlyban, váltósúlyban és nagyváltósúlyban - is világbajnoki címet szerzett.

Sorra lepofozta a világbajnokokat

Nem érhette olyan kritika sem, hogy elbujdokolt volna a nagyágyúk elől: szinte minden komoly riválissal összemérte az erejét. 2006-ban a korábbi váltósúlyú világbajnok Zab Judah ellen győzött, 2007-ben megverte az amatőr olimpiai bajnok, profiként hat különböző súlykategóriában is világbajnoki címig jutó Oscar de la Hoyát, és még ugyanabban az évben elvette Ricky Hatton veretlenségét.

2009-ben kipontozta a négy különböző súlycsoportban hét világbajnoki címet szerző Juan Manuel Márquezt, 2010-ben megverte a három súlycsoportban világbajnok Shane Mosleyt, 2012-ben pedig a négy súlycsoportban is övet szerző Miguel Cottót.

Nincs még egy ilyen fedezék

Taktikájának lényege a biztonságos védekezés, a fedezékét alig lehet átütni, és ebből indítja ellencsapásait. A vasárnap hajnali, Maidana elleni visszavágója is ezt bizonyította, nem véletlenül háborgott az argentin, hogy ő volt a kezdeményezőbb, ő diktálta az iramot és ütött többet. Mayweather azonban többet talált: 326 ütéséből 166 pontos volt, míg ellenfele 572 kísérletéből csak 128 találta el.

Néha azért Mayweather is kap pofont Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Nem kerülné el Pacquiaót

A hogyan továbbról tavaly február óra tud, akkor döntött úgy, hogy az HBO helyett a Showtime/CBS ajánlatát fogadja el. A televíziós csatornával döbbenetes szerződést kötött, sajtóértesülések szerint 250 millió dollárért vállalta, hogy 30 hónap alatt hat mérkőzést vív.

Ebből négyet már megnyert, a tervek szerint jövő májusban és szeptemberben bokszol legközelebb. A fent említett névsort tekintve már csak egyetlen nagy ellenfél jöhet szóba, Manny Pacquiao. A Fülöp-szigeteki klasszis mérlege ugyan nem makulátlan (56 győzelem, két döntetlen, öt vereség), de a világ egyetlen bokszolója, aki nyolc súlycsoportban is világbajnoki címet nyert.

Mayweather (balra) egymás utáűn kétszer is legyőzte Maidanát Forrás: AFPGetty Images/Ethan Miller

"Meglátjuk, mit tartogat a jövő, a csapatommal leülünk, és megbeszéljük. Nem zárkózom el semmilyen lehetőség elől, nem kerülök el senkit. Ha a Manny Pacquiao elleni meccs adja magát, akkor összehozzuk" - nyilatkozta Mayweather. Néhány napja aztán cáfolta Bob Arum promoter azon állítását, hogy a háttérben komoly tárgyalások zajlanak nem egy, hanem mindjárt két találkozóról.

A hergelés már megy

"Sohasem gondolok rá, baromira nem érdekel, mit csinál. Ellenben ő annyira rám fókuszál, hogy néha nem is figyeli, ki az ellenfele. Így aztán ne csodálkozzon, ha úgy jár, mint két éve, amikor Juan Manuel Marquez megverte" - tette hozzá. Egy másik lehetséges ellenfél a brit Amir Khan lehet, aki vízumproblémákkal is megküzdött azért, hogy a helyszínen nézhesse meg a Las Vegas-i gálát.

"Floydról mindig is tudtuk, hogy nem az ütőerejéről híres. De a lábmunkája lelassult, együtéses akciói vannak, és a védekezése sem a régi. Maidana nem gyors, mégis sokszor eltalálta. Most már értem, miért nem akar velem bunyózni, fél a sebességemtől és robbanékonyságomtól" - tudta le az ebben a közegben kötelező heccelődést a 29-3-as mérleggel rendelkező brit.

Börtönviselt dollármilliomos

Mayweather a bokszsztárok megszokott életét éli, ringen belül és kívül is osztogatja a pofonokat, megjárta a börtönt, egyébként pedig degeszre keresi magát. A Forbes nyári kimutatása szerint 2013 júniusa és 2014 júniusa között 105 millió dollárt keresett, ehhez mindössze 72 percre volt szüksége a Saul Alvarez és Marcos Maidana elleni csatában. Az amerikai magazin szerint Mayweather után Cristano Ronaldo (80 millió dollár) áll a második, míg a kosaras LeBron James (72,3 millió dollár) a harmadik helyen.

A lobbanékony sportoló 2012-ben két hónapot ült, amiért megverte barátnőjét, de tartóztatták már le azért is, mert volt barátnőjét azzal fenyegette, megöli, majd elvette az iPhone-ját. Előfordult, hogy a kocsijával leszorította az útról egy korábbi alkalmazottját, máskor meg egy parkolóőrt bántalmazott.

Még Rocky az etalon

Rocky Marciano csúcsát a közelmúltban kétszer is megközelítették már, de a nehézsúlyú Larry Holmest 48-0-nál Michael Spinks legyőzte 1985-ben (és Holmes ezt követően még ötször kikapott, többek között Mike Tysontól és Evander Holyfieldtől is). Hasonló volt a helyzet Dariusz Michalczewski esetében, aki szintén eljutott a 48-0-ig, de 2003-ban Julio Cesar Gonzalez legyőzte, majd miután másfél évvel később Fabrice Tiozzo kiütötte, vissza is vonult.

Az abszolút csúcsot egyébként a mexikói Julio César Chávez tarthatta volna, aki három különböző súlycsoportban is profiboksz-világbajnok lett, és 87 győztes mérkőzés után botlott először: 1993 szeptemberében Pernell Whitaker ellen ért el döntetlent. Ezt követően aztán még összeszedett hat vereséget is, míg végül 2005-ben, 43 évesen visszavonult.

Persze a szakemberek mindig is Rockyt tartották az etalonnak, hiszen hatvan éve még egy szervezet és egy világbajnoki öv létezett, és az aktuális világbajnoknak mindig a kötelező kihívóval kellett kiállnia.