Bedák harcra kész!

Bedák Zsolt; Plavci, Kemal Fotó kulcsszó fotótéma akció Személy Közéleti személyiség foglalkozása sportoló bokszol Budapest, 2007. június 16.
Bedák Zsolt (j) győz a szerb Kemal Plavci ellen A bajnok hazatér elnevezésű profi bokszgálán a Syma Csarnokban, E
Budapest, 2007. június 16. Bedák Zsolt (j) győz a szerb Kemal Plavci ellen A bajnok hazatér elnevezésű profi bokszgálán a Syma Csarnokban, Erdei Zsolt és Georges Blades (amerikai) félnehézsúlyú WBO-címmérkőzése előtt. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Még Bedák Zsolt is csak pár napja tudja, hogy egyike lesz a Floyd Mayweather-Manny Pacquiao csúcsmeccs előtt fellépő tíz bokszolónak. Nem tudja, mivel érdemelte ki, de ha már eljutott Las Vegasba, bele is kezdene egy amerikai karrierbe.

Hosszú évek huzavonája után sikerült összehozni a súlycsoportoktól függetlenül legjobb bokszolónak tartott Floyd Mayweathert a már nyolc súlycsoportban is vb-övet szerző Manny Pacquiaóval. A május másodikára kiírt csatát joggal emlegetik az évszázad bokszmeccsének, amely előtt azonban öt másik találkozót is szerveznek - ezek egyikén lép szorítóba Bedák Zsolt.

A 24 győzelemmel (8 KO) és 1 vereséggel rendelkező Bedák az Origónak elmondta, hogy "csak szerdán tudtam meg, hogy én is bokszolok ezen a gálán", arról viszont "semmit nem tudok mondani", hogyan kerülhetett képbe.

Irány Amerika

Az amatőrként Európa-bajnoki bronzérmes ökölvívó profiként a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú Eb-övéig vitte, most azonban Las Vegasba, az MGM Grandbe is eljut, egy olyan rangos eseményre, amilyenen magyar bunyós még nem szerepelt.

"Életem legnagyobb eseménye lesz, mert az évszázad mérkőzése előtt bokszolhatok, mégpedig az ökölvívás Mekkájában, ahol korábban Mike Tyson vagy Lennox Lewis vívta a nagy meccseit."

Bedák itt még a Syma csarnokban üt Forrás: MTI/Földi Imre

Az idő repül, a régóta várt meccsig már csupán két hét van vissza, de Bedák felkészülése csak jobb lesz a tervezettnél, ugyanis eredetileg éppen most péntek este lett volna jelenése a Kalászi Sportcsarnokban. Az HBO által közvetített, több százmillió emberhez eljutó gála kedvéért dobta ezt a meccset, de legalább "felkészülésben voltam végig, és ez a tét csak pluszt ad, még jobban rá tudok készülni a meccsre."

A magyar bunyós ellenfele a Bokszvilágtanács (WBC) kispehelysúlyú világbajnoka, a mexikói Léo Santa Cruz lesz, akinek majdnem makulátlan az eddigi mérlege (29 győzelem, 1 döntetlen, 17 KO), és akivel tízmenetes csatát vívhat majd.

Félelem nélkül

"Arra készülök, hogy végigmegy a tíz menet, de ha lehetőségem adódik, befejezem hamarabb" - mondta magabiztosan Bedák, az ellenfelét - akit többször látott is már bokszolni - "vékony, szívós, masszív, verekedős, nagy harcosnak" nevezve.

Mivel nem címmeccs lesz, egyikük sem veszítheti el az övét, de világbajnokként nagyobb presztízsveszteség érheti a mexikóit. Ugyan két különböző világszervezet rangsorolja őket, Bedák ezek közé egyenlőségjelet tesz. Az igazi tét tehát nem egy vb-öv a számára, hanem "az egész későbbi karrierem", mert most "megnyílhat az út Amerikába".

Csak a szíve húz Pacquiao felé

"Nehéz kérdés - mondja óvatosan, mikor a főmeccsről kérdezzük. - Pacquiao-fan vagyok, jobban tetszik a bunyója, meg emberileg is szimpatikusabb, de szerintem Mayweather fog nyerni. Nagyon precíz, tudatos, még veresége sincs."

A maga meccsét tekintve pedig bízik abban, hogy "látványos" lesz majd: "Elvégeztem minden munkát, nincs okom kételkedni magamban, várom a meccset."

Bedák Zsoltot négyfős szakmai stáb kíséri el Las Vegasba: edzője, Erdei Zsolt, segítői, Philippe Fondu és Bertók Róbert, valamint a promótere, Rácz Felix.

Kótai is Mayweatherre szavaz

A korábbi váltósúlyú világbajnok, Kótai Mihály - Bedákhoz hasonlóan - az amerikait tartja a meccs esélyesének: "Hetven százalékban Maywaethert tartom esélyesnek, egyszerűen azért, mert ez az ő súlycsoportja. Pacquiao 57 kilóból jött fel, és ez szerintem túl sok. Bár a filippinó embertelen mennyiséget tud edzeni, nem hiszem, hogy ki tudná ütni Mayweathert, aki szinte biztosan nyer, ha végigmegy a 12 menet. Még azt is el tudom képzelni, hogy végül nem lesz igazán emlékezetes, nagy meccs belőle."