Fury térdig homokban is legyőzte volna Klicskót

Wladimir Klitschko, Tyson Fury, Volodimir Volodimirovics Klicsko
Ukrainian heavyweight boxer Vladimir Klitschko (R) in action against British boxer Tyson Fury (L) at the Esprit Arena in Duesseldorf, Germany, 28 November 2015. Tyson Fury of Britain is the new heavyweight world champion after defeating long-reigning Ukrainian Vladimir Klitschko in a unanimous decision in Dusseldorf. Fury, 27, won the titles of the three most important ranking organizations, the IBF, WBO and WBA, in front of 45,000 spectators by a scores of 115-112, 115-112 and 116-111. Photo: FRISO GENTSCH/dpa
Vágólapra másolva!
Kovács Kokó István magyar bokszlegenda szerint Vlagyimir Klicskón nem lehetett látni a motivációt Tyson Fury ellen, és a brit győzelme egyáltalán nem forgott veszélyben.

A düsseldorfi profiboksz-meccs előtt Fury először a kesztyűre, majd a ringre panaszkodott, végül kapott új kesztyűt, és a ringet is módosították. A ringvászon alatt egymáson három vastag, puha, szivacsos réteg volt leterítve, Fury szerint Klicsko csapata szándékosan próbálkozott egy ilyen puha, süppedős terep kialakításával.

A szervezők végül - ahogyan arról a Monokli.com beszámolt - egy réteget kivettek, Fury pedig megnyerte a nehézsúlyú címmérkőzést. Az olimpiai aranyérmes és egykori profi bokszvilágbajnok Kovács István szerint a helyi menedzser hatásköre a körülmények kialakítása, tehát nem történt szabálytalanság.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Friso Gentsch

"Nehéz utólag megmondani, hogy kedvezett-e volna Klicskónak a puhább ring, vagy nem. Lehet, hogy Tyson leragadt volna, és nem tudott volna elmozogni, és ez Klicsko malmára hajtotta volna a vizet, de én az ukránt annyira ötlettelennek láttam, hogy

- nyilatkozta Kokó az Origónak.

Szerinte Klicskóék nem akartak csalni, csak feszegették a határokat. "Van ugyan egy szabályrendszer, de mindig a helyi menedzser hatásköre, hogy mit fogadtat el a kihívóval. Elsőre Furyék a ringvászon vastagságát nem fogadták el, ezért kellett változtatni. Olyan ez, mint amikor a Manchester United megérkezik idegenben, és kiderül, hogy a 110x60 méteres pálya helyett 80x40-es pályán kell futballozniuk. Ha a helyi szabályok ezt megengedik, akkor nincs miről beszélni. De ebben az esetben is hamar megszületett a kompromiusszum: Fury elfogadta a kesztyűt és a ringet is."

A nagy meccs:

Kokó szerint a sport világában számtalan hasonló eset történt már, amikor trükkökkel próbálták a hazaiakat segíteni. "Amikor például labdarúgásban fellocsolják a füvet, vagy csak az egyik feléről takarítják el a havat. Hogy szándékos volt-e, ami a ringgel történt, nehéz kibogozni, de úgysem ez lett volna a döntő.

A volt bokszoló szerint Klicsko jövőjéről egyelőre felesleges beszélni. "Még haza sem ért, nem tudni, Kijev vagy Los Angeles felé veszi-e az irányt. Januárig, februárig nem igen fogunk róla sokat hallani. A szerződésben szó van egy nyár végi visszavágóról, kérdés, hogy lesz-e erre fizetőképes kereslet, és hajlandók-e erre várni az illetékesek, vagy kierőszakolnak egy korábbi időpontot."

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Sokak szerint Klicsko azért kapott ki, mert már túl öreg, 39 éves, míg Fury csak 27. Kokó úgy véli, nem ezzel volt a gond,

láthatóan inkább a motiváció hiányzott belőle

. "Nem lehetett látni rajta a győzelmi vágyat, a 11., 12. menetben is úgy tűnt még, hogy Klicsko nem tudja, nem érti, hogy mi is történik. Hiányzott belőle az agresszivitás, és egyértelműnek tűnt, hogy pontozással nem fog nyerni. Az, hogy néha ütött egyet, nem volt elég. Kicsit olyan volt ez, mintha úgy akarna valaki focimeccset nyerni, hogy nem megy 40 méternél közelebb az ellenfél kapujához."