Vágólapra másolva!
Reklámfogásnak frappáns, átgondolt ötletnek azonban nem mondható a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség újítása, miszerint a riói olimpián profik is ringbe szállhatnak. A korábbi amatőr és profi világbajnok Kovács István szerint az amatőr és a profi boksz nagyon eltér egymástól, ezért sem szerencsés összeengedni a két kategória versenyzőit. Arról nem is beszélve, hogy teljesen más felkészülést igényel a kettő. És mit szólnak az aktív magyar bokszolók?

Elvetélt, szakmailag indokolatlan ötletnek tartja Kovács Kokó István, hogy profi bokszolók is ringbe lépjenek az amatőrök között az olimpián. Az amatőrök között minden fontos érmet begyűjtő, a profik között első magyarként vb-címet nyerő, jelenleg a WBO Europe elnökeként tevékenykedő Kovács azt mondja, az amatőr és a profi boksz

csak az alapjaiban azonos.

"Akkora a különbség az amatőr és a profi ökölvívás között, mint a kick-boxban a semi-contact és a full-contact vagy a softball és a baseball között. Nem lenne szerencsés 18-20 éves, rutintalan amatőröket összeengedni 25-30 éves vérprofi bokszolókkal. Egyelőre nem látom át, kinek és miért jó ez, és mivel Magyarországnak nincs sportdiplomáciai kötődése a nemzetközi szövetséghez, én is csak az újságból értesülök a fejleményekről" – mondta Kovács István.

Kovács Kokó István Forrás: MTI/Zih Zsolt


Tekintve, hogy fél évnél is kevesebb van hátra a riói olimpia kezdetéig, elég komoly meglepetést okozott, amikor a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA) elnöke, Vu Csing-kuo bejelentette, hogy profi bokszolók is részt vehetnek az olimpián. A javaslatot még a végrehajtó bizottságnak és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is el kell fogadnia, de a világsajtó tényként kezeli, hogy átmegy.

"Hogy ez egy elhamarkodott döntés lenne? Én nem érzem annak, hiszen

Szóval egyáltalán nem kapkodtuk el a döntést, sőt akár azt is lehet mondani, hogy kicsit elkéstünk" – mondta az elnök.

És ki fog fizetni?

Kovács István ezzel szemben kétségbeesett próbálkozásnak érzi az AIBA ötletét, hiszen még az is válaszra vár, hogy ki fogja finanszírozni a profik szereplését. "Az olyan sztároknak, mint Pacquiao vagy Klicsko, már lekötötték a meccseit tavaszra, nyárra, megvan a megállapodás a tévétársaságokkal is, ebbe hirtelen nem fér bele egy olimpia. Ráadásul teljesen más felkészülést igényel a kettő" – tette hozzá.

Pedig Vunak már arról is van konkrét elképzelése, hogy

miként lehet megoldani a kvótakérdést

az olimpiáig hátralévő rövid időben: a június végén és július elején esedékes kvalifikációs tornákon szerezhetnének kvótát a profik, a 250-ből 63 jutna nekik. Ebben már benne vannak azok is, akiket az AIBA által működtetett Pro Boxing szervezet, valamint a félprofi Bokszvilágsorozat (WSB) delegál.

Vu Csing Kuo. Szerinte már el is késtek Forrás: AFP


Egy szükséges lépés a fejlődés útján

"Úgy érzem, ezzel a döntéssel elérhetjük, hogy az eddigieknél nagyobb érdeklődés kísérje a sportágat, nemcsak az olimpián, hanem egyébként is. Ez egy szükséges lépés a fejlődés útján, és több elismert profi jelezte már, hogy szeretne ott lenni Rióban" – mondta Vu, egyértelművé téve, hogy senkinek nem jár szabadkártya,

mindenkinek végig kell csinálnia a kvalifikációs procedúrát.

A legnagyobb sztárok közül a hat különböző súlycsoportban világbajnoki címet nyerő Manny Pacquiao – aki áprilisban utolsó profi meccsére készül Timothy Bradley ellen – már jelezte, hogy érdekelné az olimpia. Sőt, felkapta a fejét a hírre a nehézsúly egyik királya, Vlagyimir Klicsko is, aki már tudja, milyen érzés olimpiai bajnoknak lenni, mivel 1996-ban szupernehézsúlyban végigverte a mezőnyt. Igaz, hangsúlyozta, hogy neki egyelőre a Tyson Fury elleni visszavágó a legfontosabb.

Szakmai dilettantizmus

Kovács László, a bokszolók szövetségi kapitánya szerint, ha marketingfogásról van szó, akkor óriási ötlet volt ezt bedobni, ugyanis régóta nem beszéltek annyit az amatőr ökölvívásról, mint a mostani ügy kirobbanása óta. Kovács László azt mondja, szakmai szemmel meglehetősen furcsa az ötlet, és főleg az vet fel kérdéseket, hogy a kvótát miképp szerezhetik meg a profik.

"Az amatőr ökölvívók, így akár a magyarok esélyeit is ronthatja a profik feltűnése, igaz, ha 3-4 komolyabb nevet sikerül kivinni az olimpiára, az a nézettséget és a színvonalat is növelni fogja. Nagyon zavaros még a kép, nehéz véleményt mondani, de szerencsésebb lett volna, ha a 2020-as olimpiára tartogatják ezt az újítást. Akkor normálisan fel lehetne készülni, így viszont szakmai dilettantizmusnak tűnik, hogy fél évvel Rio előtt hirtelen kitalálnak valamit" - nyilatkozta a kapitány, aki abban bízik, két-három magyar ökölvívó is kijut az olimpiára.

Groteszk és igazságtalan

Lennox Lewis 1988-ban Szöulban még kanadaiként lett olimpiai bajnok szupernehézsúlyban, majd később brit színekben a profik között is csúcsra ért, legyőzte például Mike Tysont és Vitalij Klicskót is. Szerinte groteszk és igazságtalan az ötlet, nem tartja szerencsésnek, ha egy, a profik között vb-címmel bíró bokszoló találkozik egy rutintalanabb amatőrrel.

A 2008-ban Pekingben a 81 kilogrammosok között a negyeddöntőben búcsúzó Szellő Imre ma már profi, és eddig mind a 11 meccsét megnyerte. Kérdésünkre Szellő hülyeségnek nevezte az AIBA ötletét, szerinte nem egészséges, hogy az amatőrök közé beraknak olyan profikat, akik más ritmusban készülnek, évente csak három-négy meccset vívnak – vagy még annyit sem.

Szellő Imre (balra) a 2013-as országos bajnokságon, még amatőrként Forrás: MTI/Krizsán Csaba


"Teljesen más a két kategória, az amatőröknél egy tornán négy-öt ellenfelet is le kell győzni a végső sikerhez, és lehet, hogy mindegyikük más stílust képvisel.

és tapasztalatból mondom, mivel több szezont is lehúztam a félprofinak számító WSB-ben, ahol 5 menetes meccsek voltak, hogy utána sokkal nehezebb volt a 3 menetes amatőr bunyókra felpörögni" – mondta az Origónak a 32 éves bokszoló, aki annak idején a londoni olimpiát is megcélozta amatőrként, de egy vitatható pontozással elbukott meccs miatt lemaradt róla.

Szellő szerint tudásban nincs nagy különbség egy amatőr és egy profi bokszoló között, sőt egy amatőrnek nehezebb eredményesnek lennie, mivel

nincs menedzsere, aki válogathat az ellenfelek között:

azzal kell megverekednie, akit a sorsolás az útjába sodor. "Azt szokták mondani, hogy akinek van amatőr múltja, az többre viheti a profik között" – mondta Szellő Imre.

Nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ha lesznek nagynevű profik az olimpián, akkor őket a pontozóbírók

mivel ahogy az elnök is mondta, az csak használ a sportágnak, ha a közönség odafigyel ezekre a nagy nevekre.

Szellő menedzsere, Rácz Félix érteni véli, mit akar az AIBA. "Az olimpián szinte minden sportágban ott vannak a profik, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy az ökölvívásban miért ne vehetnének részt? Ezzel az olimpiai programban szereplő meccsek is szélesebb közönséghez jutnának el, hiszen az olyanoknak, mint Pacquiao vagy Csou Si-ming, akik most épp nem világbajnokok,

A Felix Promotion vezetője megjegyezte, más kérdés, mennyien élnének a lehetőséggel. "Sokakat a menedzserük biztos nem engedne el, mások tartanának a kudarctól, vagy nem vállalnák a napi fogyasztást és a napi 3 menetet, mivel az évek alatt átálltak a tudatos, 8-10-12 menetes felkészülésekre. És miért bokszolna ingyen bárki, aki éveken át mindig pénzért tette? Szóval szerintem ezen az AIBA vezetőségének még dolgoznia kell" – vélte Rácz Félix.

Más a háttér

A magyar bokszolóknak egyelőre nincs riói kvótájuk, de a 2010-ben Európa-bajnok Bacskai Balázs abban bízik, hogy változik ez a helyzet. A közelmúltban a WSB-ben az ír Steven Donnelly elleni győzelemmel bemutatkozó Bacskai szerint az amatőrök számára az olimpián biztosan hátrány lehetne a profikkal szemben, hogy utóbbiak sokkal komolyabb stábbal, esetenként milliós háttérrel dolgoznak.

Bacskai Balázs (balra) az idei Bocskai István-emlékverseny 69 kilogrammos döntőjében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Az amatőrök mellett szerinte is az szólna, hogy számukra nem lenne szokatlan az egy hétig vagy tovább elhúzódó verseny. A 28 éves bokszoló ugyanakkor azt gondolja, az lenne a normális, ha minden maradna a régiben, az amatőrök egymás között eldöntenék, ki nyeri az olimpiát, és

a profik is maradnának a saját játszóterükön.

Bacskai még kijuthat Rióba, a két kvalifikációs verseny mellett a WSB-ben versenyzők számára lesz egy külön torna is, ahol megpróbálhatja. "Teljes erővel rajta vagyok a kvótaszerzésen, az előző két olimpiára is reális esélyem volt, de sajnos egyikre sem jutottam ki végül, úgyhogy

Remélem, minél előbb sikerül megszerezni a kvótát, annál több idő lesz felkészülni" – mondta a Bacskai, akinek egyébként Erdei Zsolt az edzője.

A magyar bokszolókra izgalmas tavasz vár. Áprilisban Isztambulban rendezik az európai selejtezőtornát, ahonnan súlycsoportonként az első három jut ki Rióba, júniusban pedig Bakuban már az összes földrészről ott lesznek azok a bokszolók, akik addig nem szereztek kvótát.

A fejvédő előnye és hátránya

2013-ban vezették be azt az újítást, ami akkor nagyot szólt, hogy a profikhoz hasonlóan az amatőröknél is eltűnt a fejvédő. Azóta a riói lesz az első olimpia, ahol fejvédő nélkül püfölhetik egymást a felek, és Bacskai Balázs szerint az átállás nem volt könnyű, a bokszolóknak meg kellett tanulniuk vigyázni magukra és az ellenfélre. Ami persze elsőre furán hangzik egy olyan sportban, ahol a cél az ellenfél kiütése, de a fejvédő eltűnése után nagyon megnőtt az arcsérülések száma, Bacskainak például mindkét szemöldökét kétszer kellett összevarrni.

"Az én korosztályom úgy nőtt fel, hogy fejvédőben bokszolt, és sokan megszokták, hogy nincs következménye, ha dobálják a fejüket. Fejvédő nélkül viszont az ilyen esetekben összekoccantak a fejek, és ezek a fejelések súlyos sérüléseket is okozhattak. Hosszú távon mindenképp hasznos, hogy nincs fejvédő, mégpedig azért, mert korábban a néző csak annyit látott, hogy egy piros és egy kék fejvédős bokszoló bunyózik egymást, mindenki ugyanolyannak tűnt kívülről, és ez személytelenné tette a bokszot."