Vágólapra másolva!

Itthon kezdenek a magyar csapatok<br/>

Mind a Dunaferr SE a női kézilabda Bajnokok Ligájában, mind a Győri Graboplast ETO KC az EHF-kupában hazai pályán játssza le a döntő első mérkőzését. Időközben kiderült: a Hypo hivatalosan is tiltakozást nyújt be a Dunaújvárosban a mérkőzés után történtek miatt.

A dunaújvárosi csapat a szlovén Krim Electa Ljubljanával, míg a Győr a dán Viborg HK-val méri össze erejét. Egyik magyar klub képviselője sem örült igazán annak, hogy csapata itthon kezdi a döntőt, melynek első összecsapására mindkét kupában május 8-án vagy 9-én, a visszavágóra pedig egy héttel később kerül sor.

- Mindenképpen meg akarjuk nyerni a Bajnokok Ligáját, így itthon és idegenben is jól kell játszanunk. Talán jobb lett volna, ha a második mérkőzés Dunaújvárosban van, mert a Hypo NÖ elleni csata is bebizonyította, kedvezőbb hazai környezetben rendezni a visszavágót - mondta Perjámosi Sándor, a Dunaferr SE ügyvezető elnöke.

Zsiga Gyula, a Dunaferr vezetőedzője elmondta, a csapatnak még akkor is megnyugtató előnyt kell szereznie a ljubljanai találkozóra, ha tudják, a szlovén bajnok idegenben sokkal jobban játszik, mint hazai pályán.

- A Ljubljana az évad során sokszor botlott hazai pályán, és a továbbjutásokat rendszerint az idegenbeli összecsapáson mutatott teljesítményével harcolta ki - tette hozzá Zsiga Gyula.

Vanyus Attila, a Győri Graboplast ETO KC klubelnöke azon a véleményen van, hogy a dán Viborg ellen szinte mindegy, hol kezdenek, mert a világ egyik legjobb csapatáról van szó.

- Jobb lett volna, ha a visszavágót Győrben tarthatjuk, mert egy idegenbeli kedvező eredmény után a közönség biztatása nagy lökést adhatott volna csapatunknak. A Viborg otthon félelmetes csapat, bizonyítja ezt, hogy a sorozatban a Debrecent 18 góllal győzte le - mondta Vanyus Attila.

A Hypo Niederösterreich nőikézilabda csapata hivatalos tiltakozást ad be a Dunaferr elleni dunaújvárosi vasárnapi találkozója után történtek miatt, de ennek szövegét nem hozza nyilvánosságra, avval az indoklással, hogy az alsó-ausztriaiak sem ismerik a Dunaferr hivatalos állásfoglalásának a szövegét, hiszen egy folyamatban lévő eljárásról van szó.

Egyébként minden további lépésről, így a találkozó esetleges megóvásáról is, Gunnar Prokop a dunaújvárosban súlyosan megsérült Hypo-menedzser dönt. Prokop még mindig kórházban van, amelyet előreláthatólag kedden délután hagyhat el. Ott az orvosok megállapították: a vasárnapi dunaújvárosi incidens nyomán - amelyről a feleknek eltérő a véleménye - két bordája eltört, látászavarai vannak és agyvérzés gyanúja áll fenn.

A Hypo véleménye szerint az igaz, hogy Prokopot a mérkőzés után sebesítették meg, de ha hasonló eset egy labdarúgó-mérkőzés után történik, akkor az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az érintett csapatot diszkvalifikálja.

Az osztrák lapok kedden is részletesen foglalkoztak a Hypo Niederösterreich és a Dunaferr SE női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi, dunaújvárosi mérkőzése után történtekkel.

A Der Standard osztrák független lapnak nyilatkozott Gunnar Prokop, a Hypo menedzsere egy Bécs melletti kórházban. Elmondta, a mérkőzés után a csapattal együtt el akarta hagyni a csarnokot, hogy nyugodtan beszélhessen az újságírókkal, mert - mint mondta - tudja, mi minden történhet a csarnokban. Az útját állta azonban két testőr, akik se szó, se beszéd el kezdték verni. Ő leesett a földre, s csak később a szemtanúktól tudta meg, hogy még rá is tapostak - nyilatkozta Prokop az osztrák lapnak. A menedzser azt is közölte, hogy az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) ellen akar benyújtani keresetet, mert a szövetség alapokmánya szerint a szervezet a felelős a Bajnokok Ligájának a lebonyolításáért. Prokop szerint az EHF szabályai nem elég szigorúak, nem gondoskodik megfelelően a játékosok biztonságáról, és ha valami történik, akkor nem elég komolyak a büntetések.

A Kurier osztrák bulvárlap keddi cikke szerint nem sokat lehet várni az EHF-ellenőr dunaújvárosi beszámolójától, mert ő nem volt ott azon a folyosón, ahol a verekedés zajlott.

A Dunaferr SE a megadott határidőig, azaz kedd délután 4 óráig a dunaújvárosi klub eljuttatta az Európai Kézilabda Szövetséghez állásfoglalását az incidenssel kapcsolatban. Michael Widerer, az EHF főtitkára elmondta, hogy kedden rövid megbeszélést folytatott a Dunaferr vezetőivel, akik a Bajnokok Ligája döntőjének sorsolásán tartózkodtak Bécsben. Felkérte őket, hogy egészítsék ki a benyújtott rövid állásfoglalásukat a Dunaújvárosban történtekről. Widerer közlése szerint megérkezett a mérkőzés EHF-ellenőrének, a norvég Terje Anthonsennek a beszámolója is.

Az EHF csütörtök délelőtt tíz óráig meghosszabbította a határidőt a Hypo Niederösterreich számára, mert lehetőséget akartak adni a kedden is kórházban lévő Gunnar Prokopnak, a Hypo menedzserének az állásfoglalás elkészítésére. A nemzetközi szervezet arra törekszik - tette hozzá az illetékes -, hogy minél több objektív információt szerezzen. Az EHF fegyelmi bizottsága egyébként szombaton ül össze, és többek között azt is megvizsgálja, hogy a rendezők teljesítették-e az összes kötelességüket. Widerer közölte: elképzelhető, hogy a Dunaferrnek a közönség kizárásával, vagy egy másik helyszínen kell játszania, ha Prokop igaza bizonyulna be.

(MTI)

Ajánló:

Osztrák online lapok gyűjteménye