Vágólapra másolva!

Férfikosárlabda Euroliga, négyes döntő<br/>

A Kinder Bologna az idei férfikosárlabda Euroliga első döntőse: Münchenben, a Final Four elődöntőjében a címvédő 62-57-re verte a nagy hazai rivális Teamsystem Bologna csapatát. A másik elődöntőn, az Olimpiakosz Pireusz - Zalgiris Kaunas összecsapáson a litván bajnok nyert 87-71-re.

Zalgiris Kaunas - Olimpiakosz Pireusz 87-71

Fotó: Reuters

A Marienplatzon napozó tifosónak azonban egyéb sérelme is akad, becsapott bennünket a német, mondja, még a sorsolás előtt be kellett fizetni a jegyekre. A félig irányított Fortuna mindjárt az elődöntőben összehozta a két bolognai együttest, így az egyik tábor mindössze egy igazán fontos napért utazott Münchenbe. Az olasz szurkolók azonban ebben is isten akaratát vélik felfedezni. "Nekünk úgyis csak ez a meccs fontos - mondja a Teamsystem szurkolója -, ha megverjük a Kindert, már nem is érdekes, mi történik a döntőben." A nagy rivális híve csak röhög mellette, aztán egy üvegből isszák a sört.

A telt ház, a pazar lelátói hangulat tehát már eleve biztosítottnak látszott az Olympiahallében - s az Olimpiakosz Pireusz ugyancsak háromezres táboráról még nem is szóltunk. A görögök közül egyébként is alig néhányan jöttek ki a "matinéra", csak a kiteregetett zászlók közvetítették az üzenetet, hogy a Zalgiris legyőzése után a Brussels klubban a helye minden Olimpiakosz-hívőnek.

Az olaszok előadása azonban mindenért kárpótolt. Az egymástól a lehető legtávolabbra telepített két tábor a feldobást megelőző órában kimeríthetetlennek tunő repertoárral éltette csapatát, cukkolta egymást, a "Bologna siamo noi" (Bologna mi vagyunk) kinyilatkoztatást hordozó transzparens itt is, ott is előkerült.

A barcelonai olimpia ezüstérmes horvát válogatottjának szövetségi kapitánya, a Teamsystem vezetőedzője, Petar Skanski az idén már ötször vezette győzelemre csapatát a Kinder ellen, s az elmúlt években háttérbe szoruló Teamsystem most végleg ki akart lépni a nagy vetélytárs árnyékából.

A kosárlabdázást némileg tanári terror hatására elkezdő, aztán mindössze 30 évesen abbahagyó Skanski játékosai azonban gyalázatos, 20 százalék alatti dobóteljesítménnyel kezdtek, míg a Kinder legnagyobb sztárja, Danilovics, a "Cár" szórta a kosarakat. A Teamsystem mélypontját a 9-23-as eredmény jelezte, védekezésével azonban visszatornászta magát a kék-fehér csapat, s Myers 14 pontjával a szünetig két pontra (32-34) megközelítette a címvédőt. A folytatásban azonban a Kinder megállíthatatlannak bizonyult, s a Skanski-csapat változatlan labdapazarlását kihasználva az idén Euroliga-döntős Ettore Messina együttese.

Csinta Samu

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Az európai kosárlabda helye a hálón