Vágólapra másolva!

Drazen Petrovic a Hírességek Csarnokába tart<br/>

Drazen Petrovicot, a horvát kosárlabda felejthetetlen, fiatalon elhunyt csillagát - és mellette a Pereira Maciel Ubiratan brazil játékost - jelölték az NBA Nemzetközi Hírességek Csarnokába.

Petrovic már 20 évesen csodálatos kosárlabdázó volt, egy bajnoki mérkőzésen 112 pontot dobott (40/60-as mezőnymutatóval). Válogatottként volt világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes, klubjával, a Cibona Zagrebbel kétszer volt BEK-, egyszer pedig KEK-győztes. A Kupagyőztesek Európa-kupáját idegenlégiósként a Real Madriddal is elnyerte. Kétszer választották meg Európa legjobb férfi kosárlabdázójává.

Az akkor még fel nem bomlott régi Jugoszlávia válogatottjával 1989-ben Euróba-bajnokságot (ekkor nyert KEK-et is a Reallal), 1988-ban, majd Horvátország legjobbjaival 1992-ben nyert olimpiai ezüstérmet. Utóbbin a döntőben már NBA-játékosként játszott Michael Jordan vezette kollégái ellen.

1989-ben szerződött az Egyesült Államokba, a Portland TrailBlazers, majd 1991-től a New Jersey Nets játékosa volt. Fantasztikus karrier állt előtte. Utolsó évében a Nets legjobbja volt 22,3-es pontátlaggal és 51,8%-os mezőnymutatóval, valamint a liga harmadik legbiztosabb kezű hárompontos-dobója 44,9%-kal.

1993-ban a müncheni autópályán, Ingolstadt közelében halálos balesetet szenvedett, és a horvát kosárlabda talán legnagyobb csillagát, a világ pedig egy valóban világszínvonalú kosarast veszített így el.

Ubiratan a brazil válogatottal aranyérmes lett 1963-ban a világbajnokságon, az 1964-es olimpián pedig a harmadik helyen végzett. Ezenkívül öt dél-amerikai bajnoki címet is nyert.

A Hírességek Csarnokába felvételt nyerő sportemberek nevét hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.