Vágólapra másolva!

Fölényes győzelemmel kezdtük a vb-t<br/>

A magyar nőikézilabda-válogatott sima győzelemmel kezdte a norvég-dán közös rendezésű világbajnokságot. Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapata kedden 22-13-ra verte Brazíliát Lillehammerben.

D csoport, 1. forduló:

Magyarország-Brazília 22-13 (10-5)
Lillehammer, Hakons Hall, 200 néző, vezette: Nilsson, Hagen (svédek)
Magyarország: Farkas A. - Kántor 4, Nagy 4, Kökény 2, Kulcsár 5, Farkas Á. 1, Takács
cserék: Pálinger (kapus), Zsemberyné, Deli 2/1, Brigovácz 1, Siti 3
Brazília: Masson - Roese 1, S. De Oliveira 1, Mesquita 4, L. Da Silva, Freire 4/1, V. De Oliveira
cserék: Conte (kapus), Sales 2, A. Da Silva, Montáo 1
Hétméteresek: 3/1, illetve 1/1
Kiállítások: 2, illetve 12 perc

Mocsai Lajos a találkozóra nem nevezte a szélső Lőwyt és Baloghot, valamint a beállós Pádárt. Pigniczki is kimaradt, a szövetségi kapitány a nagy riválisok elől egyelőre "rejtegeti" a győriek szélvészgyors, védekezésben rendkívül hatékony játékosát.

Nagyon kapkodóan kezdett a magyar csapat, Farkas Ágnes gyors egymásutánban három labdát eladott, kétszer fölé lőtt, egyszer pedig hetest hibázott. A védekezés viszonylag megfelelő volt, a dél-amerikaiak nem tudtak áthatolni a hatos falon. A technikailag sem nagyon képzett brazilok ráadásul nagyon sok támadóhibát vétettek.

A 15. percben 6-3-ra vezetett a jóval esélyesebb magyar együttes. Később emberelőnybe került a Mocsai-gárda, de ekkor sem tudta megnyugtatóvá tenni az előnyt. A 28. percben Nagy betörésgóljával először lett ötgólos a különbség (10-5).

A második játékrészre cserélt a kapitány: a kapuban Farkast Pálinger, az irányítóposzton Kökényt Siti váltotta. A félidőt sikeres brazil büntető vezette be, később viszont már jobban összpontosított a magyar válogatott, Siti pillanatok alatt kétszer is eredményes volt (39. perc, 15-8).

A rövid fellángolás után megint az ötlettelen akciók sorozata folytatódott: 6 percig nem dobott gólt a magyar együttes, fel is zárkóztak a lelkes brazilok (15-11). Ezt követően újabb "hullámhegy" következett, és három perc alatt 19-11 lett az állás.

A végén volt még egy ötperces gólszünet (a vb-újonc Brigovácz törte meg), majd a hajrában kettős emberelőnyben alakult ki a kilencgólos különbség.

A magyar csapatból a két Farkas, a kapus Andrea és a bal oldali átlövő Ágnes egyaránt a 100. válogatottságát ünnepelte.

- Tipikus vb-nyitómérkőzés volt. Brazília kellemetlen ellenfélnek bizonyult, a második félidőben nagyon durván játszott. Sajnos a szervezők a találkozó előtt csak nagyon kevés időt engedtek a bemelegítésre, és ez rányomta bélyegét az első félidőre. Nem találtuk a ritmust. A védekezésünk elég jó volt, támadásban sokat hibáztunk. - értékelt Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

- Számunkra nagyon jó a végeredmény. Mi még csak tanuljuk a kézilabdát, míg a magyarok a világ legjobbjai közé tartoznak. Így a 22 kapott gól nem is sok. Támadásban alapvető hibákat követtünk el, a két magyar kapus ráadásul nagyon jól védett - mondta Digenal Cerqueira, a brazilok szövetségi edzője.

A magyar válogatott szerdán 16 órakor Kongó ellen lép pályára.

A nap további eredményei:

A csoport:
Fehéroroszország-Lengyelország 29-29 (15-14)
Norvégia-Csehország 30-21 (13-10)

B csoport:
Ausztria-Ukrajna 26-25 (11-12)
Románia-Kuba 37-19 (19-7)
Franciaország-Elefántcsontpart 31-19 (14-10)

C csoport:
Macedónia-Japán 27-25 (15-10)
Németország-Argentína 34-9 (15-5)

D csoport:
Koreai Köztársaság-Kína 29-19 (15-8)
Oroszország-Kongó 42-20 (19-14)

A D csoport szerdai programja:
Brazília-Koreai Köztársaság, 14 óra
Kongó-Magyarország, 16 óra
Kína-Oroszország, 18 óra

(MTI)