Vágólapra másolva!

Kézilabda: csak a Fradi örülhetett az európai kupaforduló után<br/>

A Herz-FTC 27-23-ra nyert az osztrák Hypo Niederösterreich ellen a női Bajnokok Ligája negyeddöntő első, budapesti mérkőzésén. A címvédő Dunaferr viszont ötgólos félidei vezetés után csak döntetlent ért el a jugoszláv Buducsnoszt Podgorica ellen. A DVSC pedig súlyos vereséget szenvedett a női EHF Kupa-negyeddöntő első, debreceni mérkőzésén a spanyol Valenciától.

Herz-FTC - Hypo Niederösterreich (osztrák) 27-23 (10-12)
Népliget, 1800 néző, v: Grizevics, Nazarjuk (fehéroroszok)
gól: Deli 8/6, Brigovácz 5, Pádár, Kirsner, Pásztor 3-3, Tóth, Siti E. 2-2, Kökény 1, illetve Fridrikas 9/4, Logvin 5, Karkut, Mozgovaja 3-3, Sypkus 2, Ofenböck 1
hétméteresek: 6/6 illetve 7/4
kiállítások: 4 illetve 6 perc

A mérkőzés elején nagyon jól, agresszíven védekezett mindkét csapat. Az FTC, főleg Siti Eszter révén, a gyors indítások után mindig gólt lőtt, a vendégektől Mozgovaja jeleskedett a gólszerzésben. A 13. percben először vette át a vezetést a Hypo (5-6), mivel a magyarok több ziccert is hibáztak. Gyorsan talpra állt azonban a házigazda együttes, Kökény remekül hozta helyzetbe társait, Sugár pedig kitűnően védett. A 18. percre 9-6-ra elhúzott a Ferencváros, de az osztrákok innen is fordítani tudtak (9-10), sőt a szünetig még növelték is előnyüket.

A második félidő első szakaszában a magyar gárda csak Deli találataival tudta tartani a lépést. Kökény nyaksérülést szenvedett, így - ha csak rövid időre is, de - vezérét vesztette az FTC. Állandósult az 1-2 gólos osztrák előny. A hazaiak rengeteg labdát szórtak el, így ekkor esély sem volt a felzárkózásra.

Az igazsághoz tartozik, hogy a játékvezetők gyakran tévedtek a magyarok kárára. Az 54. percben mégis sikerült az egyenlítés, sőt Pásztor két találatával 25-23-ra vezetett is a budapesti együttes, s ezt sikerült további két góllal növelni. A hajrában hősiesen küzdő Ferencváros megérdemelten jutott négygólos előnyhöz a jövő vasárnapi, bécsi visszavágóra.

Németh András, a Herz-FTC vezetőedzője: - Megint beigazolódott, hogy a Hypo idegenben nem jó csapat, csak játékvezetői segítséggel tud eredményt elérni. Ha mi is hasonló bírói támogatást kapunk a visszavágón, mint most az osztrákok, akkor biztos továbbjutunk. A mai célunkat, vagyis a győzelmet elértük, majd meglátjuk, hogy a négygólos előny Bécsben mire lesz elég.

Dunaferr SE - Buducsnoszt Podgorica (jugoszláv) 33-33 (21-16)
Dunaújváros, 1500 néző, v: Permuy, Fernández (spanyolok)
gól: Radulovics 10, Farkas Á., Siti 6-6, Balogh 5, Bohus 4, Nagy 2, illetve Bulatovic 15, Savic, Petrovic 5-5, Kolokovic 4, Mrkovic 3, Jeramiok 1

A vendégcsapat alaposan meglepte a dunaújvárosiakat. A jugoszlávok agresszív védekezésének ellenszerét 7 percig nem találta a Dunaferr, és gyors kontratámadámadások után a Podgorica rendre betalált (3-5). A hazai együttes később magára talált, megszakítás nélkül hat gólt dobott. A vezetés csak a támadásban nyugtatta meg a címvédőt. Mindkét csapat védőfala lyukas volt, és a kapusok is csak ritkán találkoztak a labdával. A Dunaferrben Szologub ellen sokat szabálytalankodtak, a hétmétereseket Radulovics kivétel nélkül értékesítette. Az átlövő az első félidőben kilencszer volt eredményes, hatszor büntetőből!

A folytatásban továbbra is a Dunaferr kezdeményezett, és a 40. percre 27-20-ra elhúzott. A Podgorica azonban nem adta fel, és szívós munkával fokozatosan csökkentette hátrányát. Elsősorban Bulatovic járt élen a gólszerzésben. A hajrában egy gólra is feljöttek a jugoszlávok (32-31), majd fél perccel a vége előtt az egyenlítés is sikerült nekik.

A visszavágót március 25-én rendezik Podgoricában.

DVSC-Valdor - Ferrobus Mislata Valencia (spanyol) 19-33 (6-17)
Debrecen, 2500 néző, v: Maric, Gardinovacki (jugoszlávok)
gól: Kocsik 7, Borók 6, Jeddi, Madai, Virág, Buglyó, Rácz, Szűcs 1-1, illetve Urbanke, Ciobotaru 8-8, Sanchez, Aragón 7-7, Eismont 3

A fiatal, rutintalan játékosokkal felálló Debrecen idegesen kezdett. A hazaiak a 8. percig csak egy gólt dobtak. A tavalyi KEK-döntős, több világklasszis légióssal felálló Valencia minden hibát kihasznált, és a félidő közepétől fokozatosan növelte előnyét.

A második játékrészben nem változott a forgatókönyv, a spanyolok szinte akkor dobtak gólt, amikor akartak. A DVSC nem volt méltó ellenfele az eleve sokkal esélyesebb riválisának.

A formalitásnak tűnő visszavágót jövő szombaton rendezik Valenciában.

(MTI)

Korábban:

A nők negyed-, a férfiak elődöntőket játszanak a hétvégén az európai kézilabdakupákban. A pályára lépők között négy magyar csapat is versenyben van.