Vágólapra másolva!

Csak a csehek vannak útban az Eb felé<br/>

Mocsai Lajos, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön kijelölte 15 fős utazó keretét a szombati, Csehország elleni Eb-selejtezőre. Radulovics Bojana ott még nem, az olimpián azonban valószínűleg pályára lép választott hazája színeiben.

A világbajnoki 5. helyezett magyar csapat egyértelmű célkitűzése, hogy sikerrel vegye a csehek elleni párosmérkőzést (visszavágó április 16-án Nyíregyházán) és kijusson a decemberi romániai kontinensviadalra.

A Mocsai-csapat a szerdai románok elleni felkészülési mérkőzés (31-19) után csütörtökön, ugyancsak Debrecenben zártkapus, edzés jellegű találkozón játszott az Eb-házigazdával.

Az utazó keret: Pálinger, Farkas A.(kapusok), Kántor, Balogh, Nagy A., Pásztor, Kökény, Siti B., Kulcsár, Pádár, Deli, Farkas Á., Kirsner, Zsemberyné, Pigniczki (mezőnyjátékosok).

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) is hozzájárult ahhoz, hogy a jugoszláv származású Radulovics Bojana a sydneyi olimpián a magyar válogatottban játsszon. Az IHF-et megelőzően a Jugoszláv Kézilabda Szövetség és a Jugoszláv Olimpiai Bizottság is támogatta a magyarok kezdeményezését.

A Dunaferr SE 27 éves világklasszis balkezes átlövőjének a szabályok értelmében három évet, azaz 2001-ig kellene várnia, hogy magyar válogatott lehessen, azonban az érdekelt felek megegyezése esetén a kivárási idő csökkenhet.

Az ügyben már csak egyetlen lépcsőfok van hátra: ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is áldását adja az "átigazolásra", akkor a tavaly óta magyar állampolgárságú Radulovics az olimpián is erősítheti Mocsai Lajos szövetségi kapitány csapatát. A tapasztalat szerint, ha a NOB már rendelkezik az érdekeltek engedélyével, akkor rendszerint nem emel vétót.

A világbajnoki selejtezőre készülő magyar férfikézilabda-válogatott április 17-én és 18-án Dunaújvárosban edzőtáborozik. A keret: Szathmári, Pásztor, Éles, Mezei, Tóth J. (Fotex KC Veszprém), Nagy L., Berta, Buday, Doros (Pick-Szeged), Bendó, Farkas (Kiskörősi KC), Mohácsi (Nyíregyházi KC), Cziráki (Cegép KK).

A listavezető Dunaferr SE válogatottjai április 17-én az Elektromos elleni Magyar Kupa-mérkőzésen lépnek pályára. Az edzőtábor második napján a válogatott közös edzéssel segíti a KEK-döntőre készülő dunaújvárosiak felkészülését. A következő összetartás tervezett időpontja és helye: május 1-2., Budapest.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága azt javasolja a pénteken és szombaton Tel-Avivban ülésező kongresszusnak, hogy a következő idénytől komoly anyagi támogatást kapjanak a Bajnokok Ligájában érdekelt legjobb csapatok.

A bizottság - amelynek tagja Sinka László, a magyar szövetség főtitkára is - az MTI értesülése szerint a 16 közé jutott férfi kluboknak 200, a női csapatoknak 150 ezer osztrák schilling prémiumot javasol. A negyeddöntős együttesek 700, illetve 460 ezer, az elődöntősök 1,6, illetve 1,1 millió schillinggel gazdagodnának. A fináléban érdekeltek már 3,5, illetve 2,4 milliót nyernének.

Van egy másik terv is: a felsorolt összegeknek csak közel felét kapnák a csapatok, de ez esetben az EHF által igénybe vett reklámfelület is kisebb lenne.

A következő idénytől a nemzetközi kupákat átalakítják, és az országok az európai rangsorban elfoglalt helyük alapján indíthatnak csapatokat a BL-ben. Ennek az újításnak köszönhetően a magyarok a férfimezőnybe egy, a nőibe két gárdát delegálhatnak.

(MTI)

Korábban:

Radulovics Bojana, a Dunaferr SE világklasszis átlövője is meghívást kapott Mocsai Lajos szövetségi kapitánytól a nőikézilabda-válogatott jövő hétfőn kezdődő tatai edzőtáborába.