Vágólapra másolva!
Finnország-Szlovákia és Kanada-Csehország párosításban kerül sor ma Szentpéterváron az A csoportos jégkorong-világbajnokság elődöntőire, azaz északi szomszédaink szolgáltatják a meglepetést. Persze csak a sokkal kisebb másodikat, az első helyre az kívánkozik, hogy Oroszország már a középdöntők során elvérzett.

Fotó: Reuters

Arturs Irbét, a lettek kapusát köszöntik
a társak a történelmi siker, Oroszország
legyőzése után
Bure, Kamenszkij, Jasin, Kozlov

S ha valaki arra gondolna, hogy illetlenség összekeverni sportot és politikát, annak ugyan igaza van, de ettől még tény: az orosz bukást az ország határán belül és kívül is felhasználták politikai célokra. A Lettország elleni vereséget követően borult ki a bili. Azt még csak-csak megemésztették a szurkolók, hogy a sztárokkal teletűzdelt csapat az első körben kétszer is kikapott - az USA-tól 3-0-ra, Svájctól 3-2-re -, mert a továbbjutás végső soron az egyetlen győzelem (8-1 Franciaország felett) ellenére sem forgott veszélyben. (Hasonló cipőben járt a keretét a vb alatt feltöltő Kanada is, s lám, már hol tart.)

De egy pofon Lettországtól (2-3), aztán még egy Fehéroroszországtól (0-1), s nem volt tovább. A svédek legyőzése (4-2) már csak szépségtapasznak számított. Senki sem érti, hogy mi történt. Jakusev kapitány az első kör végén még védte játékosait, hogy fáradtak a hosszú NHL-idény miatt - persze az észak-amerikai ligából érkezett a kanadai, amerikai hokisok zöme úgyszintén -, de igenis megtiszteltetés számukra a válogatottság. Aztán amikor kitudódott, hogy a legnagyobb kedvenc, Pavel Bure az egyik edzés helyett vásárolni indult, már ő is a csapategység hiányában látta a hibát, sőt, a lettek elleni kudarc után fel is ajánlotta lemondását. Ez azonban nem enyhítette az oroszok fájdalmát. A Szport-Ekszpressz című napilap például azt írta, hogy Szentpétervár 1917 óta nem élt át ilyen nagy sokkot. A politikusok sem fukarkodtak a bírálattal. Alekszander Sokin szerint a vereség a nemzet megalázása, a játékosoknak nem volt joguk kikapni az Oroszországgal feszült viszonyban lévő Lettországtól. Anatolij Lukjanov pedig azt igazolta, a régi kommunista reflexek is működnek, szerinte "jól előkészített és kivitelezett politikai és nacionalista támadás volt Lettország részéről a győzelem".

Fotó: Reuters

Az sem semmi, hogy a negyeddöntőben a
szlovákok 4-1-re meg tudták verni az
amerikaiakat

Ám ezzel a kudarccal korántsem ért véget a szbornaja vesszőfutása. A Fehéroroszországtól elszenvedett vereség (0-1) végérvényessé tette, hogy a csapat kiesik, s ezen a Svédország elleni 4-2 sem változtatott. 23 világbajnoki és 8 olimpiai aranyérmével az orosz a sportág legeredményesebb válogatottja, s még sohasem esett meg vele az a szégyen, hogy zsinórban három vereséget szenvedjen és ne jusson be a legjobb nyolc közé. Jégkorongban az oroszok sehogy sem örülnek annak, hogy változnak az idők. Nem is kizárható, hogy Viktor Tyihonov, az 1991-et megelőző időszak keménykezű sikerkapitánya visszatér a válogatott élére. Mert ha mindenáron választani kell, akkor inkább diktatúra, mint megaláztatás.

A tegnap lejátszott negyeddöntők eredményei: Szlovákia-Egyesült Államok 4-1, Finnország-Svédország 2-1, Kanada-Svájc 5-3, Csehország-Lettország 3-1. A mai elődöntők párosítása: Finnország-Szlovákia 14.30, Kanada-Csehország 18.30.

Novák Miklós

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

Újabb vereséget szenvedett az orosz jégkorong-válogatott a szentpétervári A csoportos világbajnokságon. Pavel Buréék ezúttal Lettországtól kaptak ki, így a középdöntőben továbbra is pont nélkül állnak.