Vágólapra másolva!
A szlovák jégkorong-válogatott 3-1-re legyőzte a legutóbbi két vb döntőjét elveszítő finn együttest, így eddigi legnagyobb sikereként bejutott a szentpétervári világbajnokság vasárnapi fináléjába, ahol a "nagy szomszéddal", Csehországgal játszik az aranyéremért.

elődöntők:
Szlovákia - Finnország 3-1 (2-0, 1-1, 0-0)

Szentpétervár, 9000 néző
gólütők: PazIav, Satan, Pardavy, illetve Lydman

Csehország - Kanada 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
Szentpétervár, 11 ezer néző
gólütők: Vyborny, Reichel, illetve Isbister

Az elődöntőbe jutással is nagy sikert elérő szlovákok már az első harmadban biztos előnyre tettek szert az esélyesebb vetélytárs ellen. A kétgólos hátrányban lévő finnek a második húsz perc elején szépítettek, de reményeik 33 másodperc múlva szertefoszlottak.

A második elődöntő színvonala kissé elmaradt a várakozástól, de így is nagy csatát, érdekes mérkőzést hozott. A címvédő csehek az első harmad hajrájában jutottak vezetéshez, de a 21-szeres világbajnok kanadaiak 33 másodperc múlva egyenlítettek. Az elődöntő sorsát hatalmas kapushiba döntötte el: Reichel emelése Theodore kapus lábai között került a kapuba.

A vasárnapi helyosztók műsora:

döntő: Csehország - Szlovákia 16.30 óra
a 3. helyért: Finnország - Kanada 12.30 óra

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) Szentpéterváron ülésező kongresszusa szombaton dönt, hogy Magyarország, Franciaország és Dánia közül melyik ország rendezheti meg az egyik világbajnoki selejtezőt.

Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára úgy nyilatkozott, a franciák azt szeretnék elérni, hogy Magyarország vonja vissza jelentkezését, mert ők - túl azon, hogy kiestek az A csoportból és jövőre mindenképpen szeretnének visszakerülni az élvonalba - lemaradtak az olimpiai selejtező rendezéséről.

- Nem lépünk vissza. Erős pályázatot nyújtottunk be, és úgy érezzük, van esélyünk - jegyezte meg Kovács. A magyarok Franciaország és Dánia mellett Lengyelországgal, Hollandiával és Litvániával kerültek egy csoportba a jövő évi vb-selejtezőn.

(MTI)

Ajánló: