Vágólapra másolva!
Szuper Levente játékjogát megszerezte az észak-amerikai profi jégkorong ligában (NHL) szereplő Calgary Flames. A 20 éves magyar kapus a Calgaryban megtartott draft 4. körében, összesítésben a 116. helyen kelt el. Szupert valószínűleg egy kisebb csapatban "teszteli" majd a Calgary.

- Kimondhatatlanul boldog vagyok, ezért küzdöttem idáig. Természetesen nem szabad kiengednem, szeretném, ha profi szerződést kötnének velem - nyilatkozott Szuper, az Ontario állambeli bajnokságban érdekelt Ottawa 67's kapusa. A Calgary a választással jogot szerzett arra, hogy Szuper licencét két éven át birtokolja vagy elcserélje. A magyar játékos ezen idő alatt más NHL klubbal nem tárgyalhat, de az elit ligán kívül bárhová aláírhat.

Ha a Flames nem köt szerződést Szuperrel 2002 júniusáig, akkor a kapus játékjoga újra szabad, és választható lesz. A Calgary eddig 28 szezont töltött el az NHL-ben, 1972-től 1980-ig Atlanta Flames néven szerepelt. Később a kanadai nagyvárosba tette át a székhelyét, és 1989-ben Stanley Kupát nyert. Az utóbbi négy évben halványabban szerepelt, nem sikerült az alapszakaszból a rájátszásba jutnia.

A Lángok legismertebb játékosa a kétszeres bajnok (1989 Calgary, 1997 Detroit Red Wings) kapus Mike Vernon, az orosz Valerij Bure (az idei gólkirály Pavel Bure öccse), valamint Phil Housley, minden idők legeredményesebb amerikai hátvédje. Al Coates, a Calgary általános igazgatója már jelezte Szupernek: több csapat is érdeklődik iránta, így nem elképzelhetetlen, hogy elcserélik a játékjogát.

Szuper Levente a magyar jégkorongozás történetének második NHL kiválasztottja, tavaly Gröschl Tamás licencét szerezte meg az Edmonton Oilers. A csatár az elmúlt idényt a svéd élvonalban szereplő Leksandnál töltötte.

(MTI)

Ajánló: