Vágólapra másolva!
Az öt magyar kupacsapatból négy győzelemmel kezdte a legjobb nyolc közé jutásért rendezett tornákat a nemzetközi vízilabda-kupákban. Két siker ezek közül azért nagy jelentőségű, mert nehéz ellenfél ellen víták, kettő pedig a gólzáporos diadal miatt különleges. A LEN Kupa athéni csoportjában a Szentes együttese viszont vereséggel kezdte szereplését.

A várakozásoknak megfelelően fölényes, 22-4-es győzelmet aratott a BVSC-Brendon vízilabdacsapata a török Adalar Istanbul felett a KEK selejtezőjének A csoportjában, a Szőnyi úton.

KEK, selejtező, a 8 közé jutásért, A-csoport:
BVSC-Brendon - Adalar Istanbul (török) 22-4 (3-1, 4-1, 7-0, 8-2)
Szőnyi út, 150 néző
gól: Németh Zs. 4, Varjas, Zoufal, Tromler, Madaras 3-3, Ibolya 2, Dabrowski, Petik, Fülöp, Csányi 1-1, illetve Zimarin, Hatipoglu 2-2

Mint ahogy Gerendás György vezetőedző is várta, magabiztos győzelemmel mutatkozott be csapata a török Adalar ellen. A vendégeknél csupán nyolc játékos szerepelt. A vasutasok következő ellenfele szombaton 15.30 órakor a francia Marseille együttese lesz, amely hosszabbítás után, aranygóllal győzött a Szőnyi úti selejtezőcsoport második mérkőzésén a román Dinamo Bucuresti ellen 13-12-re.

Első mérkőzésén nyolc közé jutást érő győzelmet aratott holland riválisa ellen a vízilabda Bajnokok Ligája nápolyi selejtezőcsoportjában az FTC.

BL-selejtező, a 8 közé jutásért, H csoport:
FTC-Thomas Jeans - AZC Alphen (holland) 6-3 (4-1, 1-2, 0-0, 1-0)
A magyar góllövők:
Matajsz 3, Nyéki 2, Tiba 1.

Az FTC kitűnően kezdett és gyakorlatilag már az első 7 percben eldöntötte a mérkőzés sorsát. A gólerős Matajsz mellett az olimpiai bajnok kapus, Kósz Zoltán volt a főszereplő, annak ellenére, hogy a néhány nap híján két hónappal ezelőtti térdműtéte óta először védett. Csapata 5-3-as vezetésénél előbb egy 4 m-est, majd ziccert hárított, ezzel megakadályozta az ellenfél felzárkózását.

Wiesner Tamás, az FTC szakosztályvezetője azt mondta, hogy ezzel a győzelemmel tulajdonképpen eldőltnek tekinthető a továbbjutás, mert a vasárnap következő szlovák Novaky lényegesen gyengébb ellenfélnek számít, mint a holland.

- Szombaton este viszont Kásás és Steinmetz csapata, a házigazda Posillipo az esélyesebb ellenünk - tett hozzá Wiesner.

A Bajnokok Ligája nápolyi csoportjának másik mérkőzésén: Posillipo Napoli (olasz) - Novaky (szlovák) 13-3

A továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú győzelmet aratott jugoszláv ellenfelével szemben a Vasas Plaket vízilabdacsapata a LEN Kupa genovai selejtezőcsoportjának nyitómeccsén.

LEN Kupa, H selejtezőcsoport, a 8 közé jutásért:
Vasas Plaket-Primorac Kotor (jugoszláv) 9-7 (4-2, 2-3, 2-0, 1-2)
A magyar góldobók:
Katonás, Vári, Vindisch, Steinmetz Á. 2-2, Varga T. 1.

A Vasas az elején 4-1-re, az utolsó játékrész kezdetekor 8-5-re vezetett, azaz egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme. Bár a vasárnap következő görög NC Hania sem lebecsülendő ellenfél, a papírforma szerint a házigazda olasz Pro Recco és a Vasas (szombat este 9-kor játszanak egymás ellen) esélyes a csoportban az 1-2. helyre, azaz a továbbjutásra.

A várakozásnak megfelelően fölényes győzelemmel kezdett a Honvéd-Domino vízilabdacsapata a LEN Kupa rijekai csoportselejtezőjében.

LEN Kupa, E csoport, a 8 közé jutásért:
Honvéd-Domino - Yuzme Istanbul (török) 18-2 (3-0, 7-1, 4-0, 4-1)
a magyar góldobók:
Bárány 4, Tóth I. 3, Bereczki, Kovács, Szívós 2-2, Jäger, Varga, Sugár, Ofner, Péter 1-1

A Honvéd gond nélkül, könnyed és látványos játékkal szerezte meg első győzelmét.
A csoport másik mérkőzésén: Primorje Rijeka (horvát) - Mediterrani Barcelona (spanyol) 10-9

LEN Kupa selejtező, G-csoport:
Mladost Zagreb - Kontavill Szentes 10-5 (2-0, 4-2, 2-0, 2-3)
a magyar gólszerzők:
Kiss 2, Berki, Zentai, Kéri 1-1, illetve Varga Zs. 2

Az olimpiai bajnok Varga Zsolt együttese gond nélkül nyert a szentesiek ellen, akik szombaton a házigazda görög Vouliamegnivel találkoznak.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

Péntek délutántól vasárnap estig - kis túlzással - nem lesz olyan óra, amikor nem száll vízbe az öt érdekelt közül valamelyik magyar pólós kupacsapat, valahol Európában. Három kupaküzdelemben összesen 30 mérkőzésre kerül sor, a tét a 8 közé jutás.