Vágólapra másolva!
Az olimpiai ezüstérmes magyar nőikézilabda-válogatott 33-33-as döntetlent ért el Jugoszlávia ellen a romániai Európa-bajnokság első napján.

Fotó: Reuters

Damjanac megállíthatatlan volt

Magyarország - Jugoszlávia 33-33 (17-18)

Magyarország:

Jugoszlávia (góldobók):
hétméteresek:
kiállítások:

A két csapat ezt megelőzően 71-szer találkozott, és a mérleg egy hajszállal a jugoszlávok felé billen: 31-szer ők, 30-szor a magyarok győztek 10 döntetlen mellett.

Kimaradt helyzetekkel kezdődött a mérkőzés, az első gólt Farkas dobta büntetőből a 4. percben. Ezután Pálinger többször is védett, így 4-2-re elhúzott a magyar válogatott. A jugoszlávok feljavultak, agresszívebbek lettek védekezésben, és fordítottak (4-5).

A félidő derekáig fej fej mellett haladt a gyengén védekező két gárda, majd újra Farkas pillanatai következtek, és máris 12-8-ra vezetett a Mocsai-csapat. A riválisnál Damjanac jeleskedett, és vezérletével megint szoros lett az állás. Sőt, a jugoszlávok emberhátrányban előbb egyenlítettek, majd a félidő utolsó percében a vezetést is megszerezték.

A szünet után tovább növelte előnyét az ellenfél, és a 34. percben már 21-18 vezetett. Azonban a rutinos játékosok, Kökény és Kántor magára talált, és sikerült fordítani (23-22). A jugoszlávoknál Damjanac megállíthatatlan volt, míg Pálinger nem sok lövést fogott. Állandósult a magyarok 2-3 gólos hátránya. Mocsai kapust cserélt, és Sugár beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Fokozatosan csökkent a különbség, sőt 40 másodperccel a vége előtt Kántor révén már az olimpiai ezüstérmes vezetett, azonban a jugoszlávoknak még volt idejük döntetlenre menteni a találkozót.

- Ismét bebizonyosodott, hogy nyolc hét alatt nem lehet kétszer csúcsformába kerülni - mondta Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. - A jugoszlávok nem voltak ott az olimpián, ezért voltak sokkal frissebbek, mint mi. Ezzel együtt nem vagyok elégedett a mostani teljesítményünkkel. Sok helyzetet hagytunk ki, a védekezésünk gyenge volt, és a két fiatal kapusunk foghatott volna több labdát is.

A magyar válogatott szombaton 16 órától az éremesélyes Németországgal mérkőzik.

További eredmények az 1. fordulóból:

A csoport (Ramnicu Valcea):
Németország - Ausztria 30-20 (14-7)
Oroszország - Franciaország 22-21 (15-12)

B csoport (Bukarest):
Románia - Fehéroroszország 29-28 (15-15)
Norvégia - Ukrajna 24-24 (11-9)
Macedónia - Dánia 20-19 (5-9)

(MTI)

Ajánló:

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) honlapja Az Európa-bajnokság menetrendje