Vágólapra másolva!
Három mérkőzés, három győzelem - ez a magyar női junior kézilabda-válogatott mérlege a XIII. világbajnokságon. Kovács Péter tanítványai a szerdai, Norvégia elleni győzelemmel már biztosan bejutottak a középdöntőbe. A gárdáról, az eddig mutatott teljesítményről Gaál Adrienn csapatkapitányt és Mocsai Lajost, a felnőtt nők mesterét kérdeztük.

- A három mérkőzés alapján nyugodt szívvel állíthatom, tökéletesen elégedett vagyok a csapattal. Megvertük Argentínát, Horvátországot és Norvégiát, és egyre jobban játékba lendülünk. Az első meccsen nagyon izgultunk, de hazai közönség előtt, nyitó mérkőzésen ez a természetes - mondta Gaál Adrienn.

- Kovács Péter szövetségi kapitány a Horvátország elleni 14 gólos győzelmet követően azt mondta, a csapat tudása 70 százalékát nyújtotta. Egyetért ezzel?
- Igen. Akkor mondhatjuk, hogy tökéletes a produkció, amikor nincs hiba. Itt még akadtak gondok, de remekül játszottunk. Mindig kell összehasonlítási pontot találni. Nekem ezt a korábbi világ- és Európa-bajnokságon szerepelt válogatott jelenti. Ahhoz képest rengeteget fejlődtünk. Olyan dolgokat művelünk a pályán, hogy néha még én is csodálkozom, mire képesek a csajok.

- Hogyan értékeli a Norvégia elleni győzelmet?
- Azt hiszem, ez hasonló jó produkció volt, mint a horvátok ellen, noha a két csapat sokban különbözött egymástól. Idegesen kezdtünk, aztán egy jó széria után ismét hullámvölgy jött.

A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Mocsai Lajos, a felnőtt női válogatott szövetségi kapitánya, aki szintén elégedett volt a látottakkal.

- A lányok nagyon okosan, jól jászottak, képesek voltak megtalálni az ellenszerét a norvégok össses védekezési variációjának. Miután szabadságon vagyok, az eddigi találkozókat tévén néztem, de így is úgy érzem, az elődöntő abszolút reális. Persze, nem szabad megfeledkezni a nagy riválisokról, Oroszországról vagy éppen Romániáról, de azt mondom, ebben a csapatban benne van a vb-arany.

- Mi a véleménye a két, már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott kézilabdázó teljesítményéről?
- Nagy Ivett egy klasszis félidőt produkált, ő egyértelműen a csapat egyik legjobbja. Szrnka Hortenziának kicsit improvizatívabbnak kellene lennie, és akkor még több gólt szerezhetne. De ne feledkezzünk meg Görbicz Anitáról sem, aki a legtehetségesebb utánpótlásjátékos, hamarosan nagy karriert futhat be.

A világbajnokságon részt vevő csapatok egyébként el vannak ragadtatva Győr városától és a szervezéstől. A legjobban a tét nélkül játszogató amatőr argentinok érzik magukat: a pofozógép szerepét betöltő csapat vidám, örül, hogy Magyarországon lehet. Ami a legérdekesebb, szerdán egyesével lefotóztatták magukat Nagy Ivettel és Görbicz Anitával. Mintha csak túristák lennének... A magyar válogatott továbra is jó formában van, egyedül Nagy Ivett szenvedett kisebb sérülést, amikor beleesett a hotel medencéjébe. Sérülését (amely komolynak látszott, hiszen egész éjjel jegelnie kellett a jobb lábát) a norvégok elleni találkozó végéig még Kovács Péter előtt is eltitkolta. Aki látta a meccset, tudja, a Dunaferr balszélsője így is szédületesen játszott...

Pincési László

SZTÁR Sport

Korábban az [origo]-ban:

Junior kézilabda-vb: győzelem Norvégia ellen