Vágólapra másolva!
Brett Hull, a Dallas Stars 37 éves jobbszélsője - minden idők egyik legeredményesebb góllövője - két évre a Detroit Red Wings csapatához szerződött. Az NHL legendás alakja erre a két évre összesen kilencmillió dolláros fizetést kap. Hull érkezésével az amúgy sem gyengécske Vörös Szárnyak immár hemzseg a sztároktól: Ken Holland általános igazgató ezen a nyáron szerződtette le Dominik Haseket (36) a Buffalo Sabres kapusát és Luc Robitaille-t (35), a Los Angeles Kings balszélsőjét. Most már csak az a kérdés: a sok öregedő nagyágyú vajon el is sül, vagy csak panoptikum lesz a liga legdrágább csapata?

Mivel Hasek 8 millió, Robitaille 4 millió, Hull pedig 4,5 millió dollárt keres, és a többiek - Steve Yerman (36 éves), Szergej Fjodorov (32), Brendan Shanahan (36), Chris Chelios (37) - sem "olcsójánosok", csak egy esetben lehet megindokolni a pénzkidobást: ha a csapat 1997 és 1998 után újból elnyeri a Stanley Kupát. Holland annyit ki is szivárogtatott, hogy "három-négy játékos volt olyan kedves, és módosította a szerződését", annak érdekében, hogy "helyet csináljanak Hullnak".

A Red Wings most a leggólerősebb öt aktív hokis közül hármat a magáénak tudhat. Mark Messier (NY Rangers) vezeti a góllövő listát 651 góllal, Hull 649-cel a második, Mario Lemieux 648-cal a harmadik, Yzerman 645-tel a negydik, Robitaille 590-nel ötödik. És Szergej Fjodorov, valamint Brendan Shanahan is eltalálja a kaput, ha kell...

A védelem sem gyenge. Hasek, ugye, a kapus (hat Vezina Trophy az évad legjobb hálóőrének, és két Hart Trophy, a liga MVP-jének), Nicklas Lidström a Norris Trophy tulajdonosa (az idény legjobb bekkje), az exchicagói Chris Chelios pedig valóságos legenda.
"Szerintem a legtöbb csapatnál félnek a találkozástól a Red Wingsszel" - mondta mosolyogva Hull.

A Red Wings az NHL legnagyobb bértömegű csapata, idén mintegy 60 millió dollárnyi fizetést perkál le játékosainak.

Hull leszerződtetése azért vált létkérdéssé, mert három jobbszélsőt (Martin Lapointe, Pat Verbeek, Doug Brown) adott el a klubvezetés ezen a nyáron. Hull egyébként az elmúlt szezonban 39 gólt ütött, héttel többet, mint Fjodorov, a Red Wings leggólerősebb csatára. Hull három esetben bizonyult a liga pontkirályának, legutóbb 1992-ben, a Hart Trophyt 1991-ben szerezte meg, továbbá hétszeres All-Star csapattag, legutóbb 1997-ben.