Vágólapra másolva!
Pau Gasol új NBA-szerződésével nincs minden rendben: az FC Barcelona nem akarja "csak úgy" átengedni az ifjú katalán sztárt. Néhány nagy veteránról is érkezett hír: Zydrunas Ilgauskas állítólag meggyógyult, Vin Baker lefogyott, Larry Johnsont pedig végkielégítéssel küldené el a New York Knicks.

Ahogy az várható volt, az FC Barcelona nem adja át ingyen a huszonegy éves sztárt a Memphis Grizzliesnek, a hetek óta tartó tárgyalásokkal csak azt sikerült elérni, hogy csökkent a Pau Gasol távozásáért járó "fájdalomdíj". A katalánok egyik elöljárója azt nyilatkozta, hogy a engedni fognak az eredetileg 2,75 millió dolláros (760 millió forint) kártérítési összegből, spanyol források szerint 1,65 millió lesz a végső limit. (Nem tűnik olyan soknak az összeg, csak éppen az NBA-ben most bemutatkozó memphisi franchise-nak éppen elég kiadása volt az elmúlt hónapokban, ezért igyekeznek alkudozni.)

A Barcelona további feltétele, hogy Gasolnak vissza kell térnie a katalán klubhoz, ha az NBA-ben nem kívánják tovább foglalkoztatni. A Barca hivatalnoka szerint egy bemutató mérkőzést is kérnének az amerikaiaktól, de ezt a Grizzlies nem ígérheti meg az NBA hozzájárulása nélkül. (A liga határozza meg a külföldi - általában Japán, Mexikó és az európai McDonald's torna jöhet szóba - vendégjátékok résztvevőit, ezen felül nem szokott vendégfellépést engedélyezni, kivételes a Minnesota Timberwolves és a Toronto Raptors most következő, októberi német-olasz turnéja.) A legvalószínűbb, hogy a Grizzlies Gasol fizetéséből veszi le a Barcelonának juttatandó összeget.

A Seattle SuperSonics újonc csatára, Vladimir Radmanovic szintén nem kötötte még meg amerikai kontraktusát, de állítólag most, hogy nem válogatták be a jugoszláv Eb-csapatba, hamarosan alá lesz írva a papír. A törökországi Európa-bajnokságon Peja Stojakovic (Sacramento Kings), Peja Drobnjak (Sonics) és Dragan Tarlac (Chicago Bulls) vett részt az NBA jugoszláv kontingenséből, és sokak szerint a segítségükkel meg is nyerik a tornát a plávik.

A Seattle öregedő sztárja, Vin Baker jótékonysági meccsét lefújták a szülővárosában, a connecticuti Hartfordban, de állítólag nem az ő fizikai állapota miatt, hiszen számos más edzőmeccsen fellépett a 30 éves erőcsatár. A rossznyelvek szerint ugyanis több mint tíz kiló feleslege van a veteránnak, akit a Sonics mindenáron el akart passzolni, de mivel ez nem jött össze, nagyon remélik, hogy versenyképes állapotban jelenik majd meg a csapat edzőtáborában.

Baker ügye azonban semmi Zydrunas Ilgauskaséhoz képest: a Cavaliers zseniális litván centere annyit volt sérült az elmúlt években, hogy ha azt mondják a clevelandiek: teljesen egészségesen kezdi meg az edzőtábort októberben, tízből kilenc azt válaszolja: hiszem, ha látom! Ilgauskas 29 meccset játszott az elmúlt három szezon alatt, a jobb lábát számos alkalommal, a bal "csak" kétszer műtötték. A Cavs azonban nem hiába reménykedik a felépülésében: tavaly, amikor még játszott, 15-7-es győzelmi mérleggel álltak, miután lábát törte, 15-45-re fordult a mérlegük.

A Knicks veterán csatára, Larry Johnson az ügynökén keresztül azt üzente a New Yorknak: elfogadja, ha kivásárolják őt a szerződéséből. A "végkielégítés" összege lehet még vita tárgya, de ehhez tudni kell, hogy a 32 éves Johnsonnak három plusz két éves szerződése van a Knicksszel: három évre 29 millió dollárt (nyolcmilliárd forint) kap, a plusz kettőben már csak összesen 13 milliót, de a csapat biztosan nem élne a hosszabbítás lehetőségével. "Nagy L" krónikus hátfájással küszködik, és ugyan a múlt szezonban mind a 65 meccsén kezdő volt, a következő években azonban valószínűleg megfordul ez a tendencia, a Knicks pedig nem akar évi tízmilliót fizetni egy tizenhét meccses veteránnak. Johnsont megpróbálták rávenni, hogy vonuljon vissza, erre pedig ő nyilván nem volt hajlandó.

Még egy hír Anthony Masonről (elhinni csak saját felelősségre): a Milwaukee Bucks szerzdőtetné, Ervin Johnsont az Indiana Pacershez küldve, onnan pedig Travis Best költözne Miamiba, a Heathez.

[mécs]