Vágólapra másolva!
Európa-bajnoki negyeddöntő a címvédő Olaszország és az olimpiai bronzérmes, a Dream Teamet Sydneyben két pontnyira megszorító Litvánia nélkül? Látszólag hihetetlen, mégis igaz. Kedden, a törökországi férfikosárlabda-Eb kieséses rendszerű nyolcaddöntőjében mindkét sztárcsapat kikapott, előbbi az addig csak vergődő Horvátországtól, utóbbi az örökösen lesajnált szomszédtól, Lettországtól. Hiába, ez a meglepetések, a kiegyenlített erőviszonyok kontinenstalálkozója. Ahol akár mi, magyarok is ott lehetnénk...

Igen, mert Horvátország és Litvánia a mieinkkel egy Eb-középdöntő csoportban szerepelt, s például a balti együttest idegenben megvertük, és sokáig jó esélyünk volt a továbbjutást jelentő második hely megszerzésére. Aztán jött a csőd, a vereség idegenben Svájctól és Angliától, itthon Lettországtól, s a csúfos negyedik hely, melynek következtében előselejtezőre kényszerültünk.

"Bizony, ilyen erős csoportellenfeleink voltak..." - tűnődik el Mészáros Lajos, az akkori szövetségi kapitány - jelenlegi szakmai alelnök -, akinek pozíciójába került a kiesés.

"Gyakorlatilag ugyanazt a lett csapatot vertük meg Rigában, Bagatskisostól, Miglinieksestől, amely hétfőn 18 pont különbséggel lelépte a litvánokat, és a horvátok is arra a Mulaomerovicra és Giricekre alapozták a játékukat ellenünk, akik lényegében megverték az Eb-aranyérmes olaszokat."

A mezőny tehát roppant kiegyensúlyozott, talán csak az egyetlen veretlen, a Franciaországgal, Oroszországgal és Törökországgal egyenes ágon a nyolc közé jutott Jugoszlávia emelkedik ki a többiek közül. Sztojakovics, a Sacramento Kings szupersztárja mellett Tomasevics, Obradovics, Tarlacs és Bodiroga viszi a csapatot, fel sem tűnik Sztojakovics klubtársa, Vlade Divac, valamint a legjobb európai centernek tartott Rebracsa távolléte. Szvetiszlav Pesics, a Németországban élő szakvezető jól összerakta plávik válogatottját, a dolognak az a pikantériája, hogy Pesics fia a német válogatottban játszik - mit játszik, szórja a pontokat bedobóként.

A litvánok 96:76-os sima veresége a lettektől azért is bombamegeleptés, mert Jonas Kazlauskas csapatának ugyanaz volt a gerince, mint 2000. szeptember 29-én, a sydneyi olimpia elődöntőjében, amikor 85:83-ra kapott ki az együttes az Egyesült Államoktól: Jasikevicius, Stombergas, Songaila, Siskauskas, Einikis. Akkor Jasikevicius, ez a varázslatos kezű hátvéd 27 pontot - közte öt triplát - dobott, s ha a lefújás pillanatában betalál hatodik triplája, akkor nem jut be a Dream Team a fináléba. Ugyanez a Jasikevicius most 4 pontig jutott, s mind a hét triplakísérlete mellé ment...

Olaszország? Teljes csőd. A 215 centis Gregor Fucka - ez a szlovén-olasz hibrid - két éve az Eb MVP-jének, azaz legjobb, legértékesebb játékosának bizonyult, most 9 pontocskával szerénykedett a Horvátországtól elszenvedett 65:57-es vereség alkalmával. Bogdan Tanjevic, a squadra azzurra délszláv szakvezetője azonnal le is mondott, hiszen a vereség egyszersmind azt is jelentette, hogy Olaszország (és Litvánia) nem jutott ki a jövő évi vb-re. A horvátok legjobbja 14, illetve 12 pontjával a Spanyolországban profiskodó Veljko Mrsic és Zan Tabak volt.

Németország az egyik titkos favorit, nem is meglepő, hogy 80:75-re megverte Görögországot. Dirk Nowitzki, a Dallas Mavericks 213 centis, 23 éves bedobója annyira jó kosaras, hogy akár négy kutyaütőt is berakhatnának mellé, a németek akkor is jól szerepelnének. A würzburgi szőke legény ezúttal 25 pontig és 15 lepattanóig jutott, 26-os átlagával ő a mezőny legeredményesebb kosarasa. Nem érdektelen egy pillantást vetni a germánok játékoskeretére: Nowitzki és Femerling mellett honosított török (Demirel), nigériai (Okulaja), amerikai (Garrett, Garris, Bradley, Willoughby) és délszláv (Pesic, Papic, Tomic) kosarasok alkotják a csapatot. Németország 1993-ban, Münchenben Európa-bajnok volt, most hasonló sikerről álmodoznak a játékosok. A görög meccs egyébként borzalmasan indult, a hellének 16-0-ra elhúztak, majd 19 ponttal is vezettek, innen állt talpra a későbbi győztes.

Spanyolországnak nem elsősorban Izraelt kellett legyőznie - bár ez is sikerült, 71:67 arányban -, hanem önmagát: a törököktől óriási bírói csalással elveszített előző meccs után nehezen tért magához Javier Imbroda edző csapata. Pau Gasol, a Barcelonából - az Atlanta Hawkson keresztül - a Memphis Grizzlieshez szerződött 21 éves, 215 centis sztár 15 pontot szerzett, azért "csak" ennyit, mert viszonylag jól lefogták az izraeli védők.

A negyeddöntő párosítása:

Szerda
19.00 óra: Törökország-Horvátország
21.15 óra: Franciaország-Németország

Csütörtök
19.00 óra: Jugoszlávia-Lettország
21.15 óra: Oroszország-Spanyolország

Ch. Gáll András

Korábban: