Vágólapra másolva!
Amikor, bő fél évvel ezelőtt, az első hírmorzsák napvilágot láttak Michael Jordan esetleges visszatérését illetően, a 38 éves egykori chicagói kosarassztár - ez idő szerint a Washington Wizards szakmai alelnöke - 99,9 százalékra tette annak a valószínűségét, hogy nem tér vissza. Azóta eltelt hat, keményen átdolgozott hónap, és a legfrissebb jelentések szerint Jordan már ott tart, hogy 50-50 százalékot ad mindkét verziónak: annak, hogy marad a pályán kívül, illetve, hogy újra NBA-kosaras lesz.

Fotó: Reuters
MJ mindezidáig utolsó NBA-kosara. 1998. június 15-én dobta a Salt Lake City-i Delta Centerben, ahol 87-86-ra nyert a Bulls. Ezzel lett hatodszor is bajnok a Chicago és Jordan
Sports Illustrated

A Chicago nyugati részén, a United Center tőszomszédságában fekvő edzőközpontba rendszerint tűzvörös Ferrarijában érkezik Jordan. Legutóbb Burns kollégának sikerült beszédbe elegyednie Michaellel, aki elmondta: hat hónapnyi edzés után még mindig ott tart, hogy nem igazán elégedett a formájával, nincs azon a szinten, amelyen domináns játékos lehetne az NBA-ben. Az viszont bizakodással tölti el, hogy már sem a törött bordája, sem a térde - ízületi gyulladással küzdött - nem zavarja, úgyanúgy ugrik, emelkedik, mint régen. Egy hónappal ezelőtt az 1-től 10-ig terjedő skálán még 6-osra értékelte saját játékát Jordan, most már 7-est adna önmagának. A döntés bejelentését azonban továbbra is szeptember közepére jósolja, azaz még tíz nap hátra van addig, David Sterntől a kosárlabda rajongók százmillióiig a fél világ izgatottan folytathatja a visszaszámlálást.

"Nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy félkész állapotban lépjek pályára az NBA-ben" - nyilatkozta Jordan a Chicago Sun-Times című napilapnak. "Abban a pillanatban megsemmisítene a sajtó."

Burns szerint Jordan tökéletesen visszanyerte régi fizikumát, duzzad az erőtől, izmai majd' szétpattintják a mezt.

A visszatérés mellett szól az a körülmény is, hogy Jordan fél év leforgása alatt túl sokat invesztált az újrakezdésbe, és itt nem elsősorban az anyagiakra gondolunk. Napi négy-öt órát erősített, játszott, futott, neves, jobbára az ő posztján játszó NBA-játékosokat (Penny Hardaway, Michael Finley, Juwan Howard, Antoine Walker), továbbá rutinos bírókat (Dan Crawford, Marc Davis, Jim Capers) szervezett be, más szóval: fél évet rááldozott az életéből. Egész egyszerűen értelmetlen lenne, ha nem próbálná meg a játékot...

Úgyhogy senkinek sem ajánljuk, hogy komoly összegben fogadjon Jordan visszatérése ellen.

Ch. Gáll András

Korábban: